Frederikke Schmidt, Roccamore: Jeg er så træt af at tale om køn. Hvad er det, der begrænser os?
”Vi lever i verdens mest ligestillede land. Det er os selv, der begrænser os," fortæller Frederikke Antonie Schmidt, founder af Roccamore, der går sine egne veje som iværksætter og har sine helt egne meninger. Hun er virkelig værd at glæde sig over og slå sig på. Læs bl.a. om at blive iværksætter i trods, om dansk middelniveau hvad angår diversitet og om at tale visioner i stedet for køn - at tale om Female Founders er ”noget pis.” Og det blev så seriens afsluttende bemærkning!
Mange kender Roccamores støvler og sko. De færreste ved dog, at det er i trods, at Frederikke har bygget sin virksomhed med butikker flere butikker i Norden og med prominente kunder:
Nogle mener, man ikke kan lave et brand på den måde, som jeg har gjort; de mener, det er et oxymoron – altså helt umuligt, og at man ikke kan lave sko med farver til kvinder. At skosalg kun handler om prisen, om udsalg. Og at det handler ikke om bæredygtighed og så videre.
Sådan sagde folk til Frederikke A. Schmidt i begyndelsen, men hun havde andre holdninger til det hele; og i 2015 gik hun ud og beviste, at Roccamore kunne skabes. Blev hun så alligevel ikke båret frem som iværksætter? Frederikke svarer:
Sådan er det ikke i Danmark; her er der en tendens til, at vi holder hinanden nede.Vi har sådan et middelniveau, som er utroligt kedeligt, og hvor det handler om at få dårlig samvittighed, hvis man taler for højt om sine egne sejre. Og når man starter en virksomhed, starter man meget lavt i Danmark, hvad angår funding, mens det i USA er meget større og meget mere visionært. Og apropos diversitet findes der jo ikke noget diversitet, som er noget at skrive hjem om i Danmark; det er et snævert økosystem. Se på talentmassen – for mange talenter smutter; der er for småt i Danmark.
Vi har sådan et middelniveau, som er utroligt kedeligt, og hvor det handler om at få dårlig samvittighed, hvis man taler for højt om sine egne sejre.
Hvad så med diversitet hvad angår køn, spørger vi Frederikke. Hvorfor skal kvinde have ekstra hjælp og støtte?
Jeg er så træt af at tale om køn. Hvis vi levede i et muslimsk shariasamfund, så lad os endelig tale om køn – men det gør vi ikke, vi lever i verdens mest ligestillede samfund, Danmark. For eksempel kan man sagtens tage en blomsterkjole på til et møde, og man behøver ikke have læst økonomi eller business osv. for at komme langt. At blive undervurderet inden for det danske startup-investormiljø og også generelt er faktisk en kæmpe styrke. Det er en styrke, en superpower, som burde respekteres.
For Frederikke A. Schmidt er titlen på vores serie, Female Founders – som hun nu er med til at afslutte – bare ”noget pis”. Hvorfor skal det handle om køn, når det burde handle om mennesker, spørger Frederikke:
Der er mange steder i samfundet, hvor det kun handler om køn generelt. Der er fx ingen kvindelige forskere på topjobbene, primært pga. barselsordningen og optjente point som forsker. Her burde vi se på spørgsmål som: Hvad er det, der begrænser os? Det er os selv og samfundets forventning om, at man skal se perfekt ud og være perfekt. Der ligger et ydre pres, som kvinder ofte bare vender indad, mens mænd vender det udad. Kvinder er bare stille, og vi har ondt af os selv.
Hvad er det, der begrænser os? Det er os selv og samfundets forventning om, at man skal se perfekt ud og være perfekt.
Men hvordan sprænger vi som kvinder så de begrænsninger: hvad kan vi selv gøre?
Jeg tror egentlig, det handler mest om, at man skal turde. Man skal være 200 % overbevist om at tro på sin egen vision. Det lyder måske floskelfyldt, men hvis du ikke selv tror på det, så går det ikke. Jeg tror ikke, man får flere iværksættere ved at namedroppe dem som kvinder – det er nedværdigende og arrogant, og det inspirerer ikke kvinder til at komme ind i gamet. Mange ved egentlig ikke, hvad de foretager sig; fx har vi mange serieiværksættere osv., som bare sælger ud af sig selv, og vi har så få unicorns i det danske land, at vi slet ikke behøver at tale om dem – for det er hverken dig og mig. Ingen ved, hvad de laver; det er noget, som kommer med tiden. Det handler mest om at kæmpe for sine mål. Hvis man fokuserer på alt det, man ikke ved, kommer man aldrig nogen steder – det handler om mindset, mere end det handler om køn og erfaring.
Men, kvinder bliver jo behandlet anderledes: Vi ved at 95 % af alle VC-investeringer i 2019 gik til teams startet af mænd, og kun 1 % gik til rene female foundede teams. Selv om du langt af vejen har bootstrapped selv, har du vel mærket konsekvenser af at være female founder i det danske startup-/investormiljø?
Ja, selvfølgelig, men det er ikke altid en ulempe, men en fordel. Som sagt: Hvis du undervurderes, taler folk om, hvor dygtig du er, selvom det er en lang vej, fordi du måske opfattes om naiv. I mit eget tilfælde handler det om, at vi har lavet sko på samme måde siden 50’erne, men jeg gjorde noget andet, og jeg gjorde det først. Men i begyndelsen var der enorm megen arrogance omkring min idé, som nu er et etableret brand.
Hele pointen med mine sko er, at kvinder skal stå stærkere i verden – og stå fast på det, vi tror på.
Er der så slet ikke noget Frederikke kunne ønske sig anderledes i det danske startup-miljø?
Jeg tror ikke, man skal ønske noget; man skal kæmpe for noget. Jeg synes, vi er en generation af seje mænd og kvinder, og alle, jeg kender, har samme opfattelse: Vi behøver ikke tale om køn længere, men om visioner. Så snart vi er kommet til de exits, vi arbejder mod, kan vi komme videre og hjælpe nye generationer, fordi der kommer mere diversitet i startupmiljøet. Man skal kæmpe for det og ikke sidde passivt og ønske sig noget. Det er uambitiøst. Og som startup handler om at begynde i ens eget billede og skabe det derfra. Jo yngre man er, jo meget mere tager man tingene seriøst. Jo ældre man er, jo hurtigere finder man ud af, at det hele nok skal gå.
Om Frederikke Antonie Schmidt:
Frederikke Antonie Schmidt er founder af Roccamore, som er kendt for at udvikle højhælede sko og støvler med komfort til kvinder – sko, som jævnligt bruges af bl.a. Helle Thorning-Schmidt, Anne Sophia Hermansen, Mia Wagner og andre prominente kvinder. Roccamore, hvor Frederikke Antonie Schmidt også er Creative Director, er foundet i 2014 og har butikker flere steder i både Danmark og Norden samt internationale kunder. Derudover sidder Frederikke i VC-fonden ByFounders Collective, i Kolding Designskoles repræsentantskab og er formand for regerings genstartsteam.
Frederikke Antonie Schmidt er – udover sine sko og støvler – også kendt for at sætte fokus på diversitet både inden for køn og mennesker generelt, bl.a. via sin opsigtsvækkende måde at brande og markedsføre sine sko og støvler på under hashtagget #RoccamoreRebel (se eksempel her).
Frederikke Antonie Schmidt er uddannet skodesigner fra TEKO i Herning og POLIMODA Institute of Design i Italien, hvor hun også er oplært. Hun har derudover en marketinguddannelse fra Københavns Erhvervsakademi.
Om Bootstrappings serie Female Founders:
Bootstrapping, Female Founders of the Future og Nextwork, sponsoreret af bl.a. Danske Bank og ITB, lancerede i efteråret ”Return on Diversity” – en guide til, hvordan man kan ændre på og gøre op med den manglende kønsbalance – for det handler ikke blot om ligestilling, men også om økonomi, da alle undersøgelser peger på, at det går bedre for en startup, hvor både mænd og kvinder er inkluderet.
Bootstrapping tager nu tråden op fra guiden ”Return on Diversity” og har udvalgt de allermest interessante female founders i Danmark til et par spørgsmål om det danske startup-/investormiljø.
*Fakta om VC-investeringer i ’19 stammer fra den svenske rapport ”Unconventional Ventures Report 2020” og nævnes også i vores guide ”Return on Diversity”.
Comments