Uge 2 i økosystemet: Alt godt! Næste startuppakke – Black Swan & Tradeshift – Orøs guldminer – Løkke og Lykke – Beauty, BTS og DI – CVX’s CV – Hele verden er rød og grøn

Håber også du kom godt ind i 2021. Og helt ærligt: Jeg kan snart ikke mere nedlukning. Det er sådan, vi skriver til hinanden. I al fald sådan, Vækstfondens kommunikationschef med det flotte, malende navn Charlie Stjerneklar Zacher Tibu skrev til mig i går aftes.

Men himlen er grå, ikke stjerneklar, og vi sidder og stirrer i skærmen i hjemmesutter og med forpjusket hår. Så nu lader vi andre om at gætte udfaldet af Inger Støjbergs og Donald Trumps, i øvrigt uden sammenligning – det skulle lige være hårtonen og et par andre småting – rigsretter. Altså med ’g’, så de mætter ikke. Men man dør ikke af dem, siges det kækt. I al fald højst politisk. Her koncentrerer vi os om de gode historier fra vores altid herlige økosystem, vores lille helle, hvor vi trods al nedlukning har det ret godt. Ikke?

 

Founders har det godt. For godt?

I 1517 slog Martin Luther 95 teser mod aflad op på døren til slotskirken i Wittenberg, og det vi husker, er, at vi ikke kan betale os fra vores arvesynd. Mange prøver nu stadig.

Eric Lagier og byFounders har slået 8 klare terms op, hvilket vi kundgjorde for alverden i ugen på Bootstrapping. Hovedbudskabet er, at founders skal have lige vilkår. Investorerne skal fx ikke betales først ved nedlukning. Det er lidt som diskussionen mellem lutheranere og katolikker. Jeg samler op i næste uge, men gætter på, de fleste danske investorer er folkekirkeprotestanter.

Og man kunne sådan set råbe og skrige – magtbalancen i founder-investorforholdet går kun én vej: mod founders. Det understøttes af rigeligheden på kapital samt den glædelige trend mod, at verden skal digitaliseres agilt og samtidig og på en gang finde smarte bæredygtige løsninger på udfordringer. Eller fortalt helt nede på jorden: Læs de fremgangsrige eksempler på kombi af klimaforbedring og digitale platforme i ugens cases om Fresh.Land og Nextfood.

 

Løkke, Lykke, BTS, og Beauty er hjemme og har det godt 

Som jeg før har skrevet, kan du altid kende en venstremand på at, han har hund. Det gælder så også ex-medlemmer, for Lars Løkke Rasmussen har som bekendt meldt sig ud af Venstre, hvis fløjkrig trods alt er vand mod republikanernes i USA.

Løkke har nu 10.000 følgere til sit nye mødested. Det har vi respekt for. Han har nået det hurtigere end os Bootstrappere; vi er jo også et mødested. Da hans hund Beauty for en uge siden var vendt sikkert hjem i Græsted, var 700.000 inde og kigge på FB og afsatte 40.000 likes. Så har vi ikke så meget igen at være bekymrede over i Velfærdsdanmark. Det går nok alt sammen, bare Beauty også har det godt i Græsted. Og vi skal ikke som Beauty finde hjem. Heller ikke til Lars. Vi er hjemme.

Løkkes mødested eller  ”politiske netværk” er en mere langsom afprøvning af hans midteroprør. Hans Engell, som ved meget om meget, kan jeg sige efter at have brugt ham som censor på Journalisthøjskolen, har til Ritzau påpeget det taktisk smarte i en langsom lancering af et nyt politisk projekt. Det er lidt det samme med BTS, ja, det er Brancheforeningen for Tech Startups, hvor Esben Gadsbøll nu er blevet formand. Hvorfor Esben klogeligt ikke søger en student, men en meget ambitiøs og kompetent Head of Members & Operations. Og ifølge René Deichgræber på Finans i forgårs er foreningen ”for alvor ved at etablere sig på den politiske scene et halvt år efter lanceringen”.

Deichgræber sætter så igen-igen en anden Lykke, Mette fra Too Good To Go, op, som om hun kæmper mod Natasha Friis Saxberg i ITB om medlemmer. En idiotisk, hvis ikke smålummer ”nu-skal-to-kvinder-i-ringen-og-slås”-modsætning. Alle har det godt og kæmper for sagen. Lykke har jo for en uge siden rejst ca. 150 mio. kr. til fortsat ekspansion derovre, hvor allestedsnærværende Løkke landede efter sin tur ”Over Atlanten”, et Discovery-program, du måske godt kan undvære, selv hvis du har atlantiske drømme for din startup.

 

Har vækstiværksætterne det godt nok? Giv dit besyv

Det er vel så det, Esben Gadsbøll og BTS som organisation for tech-iværksætterne skal finde ud af.

I Dansk Erhverv arbejder de også, Jasmina Pless og mere generelt vores tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen, ”for gode vilkår for iværksættere”. Derfor laver de lige nu en undersøgelse blandt iværksættere om forhold og barrierer for at støbe kugler til det politiske arbejde. Jeg kan bare sige, at det at komme med fakta er afgørende for at rejse vores krav. Så brug de fem minutter på den undersøgelse, du finder lige her. Så har du gjort noget for dit økosystem i dag!

På Rådhuspladsen samlede DI ved Lars Holm Nielsen, chef for iværksætteri & SMV, 10. december ikke til julefrokost, men til et såkaldt ’advisory board’-møde med Pia Ella Elmegaard, Growth Tribe og BTS, Michael Hansen, DanBAN, Klavs Hjort, Danske Bank, og en række gode founders. Fx Marie Lommer Bagger, fra deeptechen Measurelet, som jeg også var imponeret af, da jeg i december besøgte hende ude på DTU Futurebox. Lige så klædeligt som usædvanlig med overvægt af kvinder indbudt.

Til Berlingske forklarer DI’s topdirektør, Lars Sandahl, her en måned efter, at vi ”skal have kickstartet vores ambitioner for bedre iværksætteri og et større antal iværksættere, som har lyst til at starte nye virksomheder i Danmark. Vi sakker bagud i forhold til vores nabolande, og det går i den forkerte retning, selvom vi har alle forudsætninger for at være en stærk iværksætternation, og det skal vi have gjort noget ved. Også her blev der samlet input.

Men der skal også output til. Skal vi have momentum efter hjælpepakkernes udløb, er det er nu, nu. Her er tre områder, der trænger sig på:

  • Grønt Silicon Valley. Gør Danmark til hub for endnu flere unge forskere og entreprenører. Giv dem fede vilkår og fulde IP-rettigheder for at skabe startups. Hav fokus på den grønne omstilling.
  • Åbn det offentlige bureaukrati. Digitalisér velfærdssystemerne. Skab åbne offentlige labs og testfaciliteter. Smartere offentlige indkøb med fokus på digitalisering og bæredygtighed.
  • Danmark tager risiko. Giv fradrag for tab for BA-investeringer og for specialiserede venturefonde. Sørg for smidige låne- og matchingmuligheder. Pensionsmidler skal kunne bruges på vækstbørs. Giv tilbud til pensionsselskaber om at få flere danskfinansierede scaleups ud i verden, hvor de kan blive unicorns.

Samtidig kan de to store erhvervsorganisationer om nogen hjælpe med, at corporates får lettere adgang til startupviden og vice versa. Der er noget at lære – begge veje.

Der er meget at kæmpe for i næste pakke og i efterårets iværksætterpolitik. Danmarks Genopretningsfond for de store corporates, der har lidt under corona, er ved at blive etableret hos ATP med Torben Möger, Carsten Stendevad, Marianne Philip, Jørgen Rugholm i spidsen. Det kan dårligt blive tungere, skal jeg hilse og sige.

Derfor dejligt, at de nævnte, og andre gode organisationer, også arbejder for startups. Succes for digital omstilling og agil vaccinefremstilling har vel gjort det lettere for alle, også politikere, at se, hvad vi skal leve af. Og det er ikke mink.

 

Guldminer fra Orø til Pandrup. Her har iværksætterne det bedst

De her fredage har jeg det med at skrive om milliard-IPOs af startups på Nasdaq i NYC, inkl. Unity, der i september var værdisat til 70 mia. kr. og nu er fordoblet. Det forsømmer jeg vist aldrig at skrive. Men i dag skal vi til en helt anden ”guldmine”. Vi skal til lille Orø i Isefjorden. Orø er nemlig den danske småø, hvor der i 2020 blev startet flest virksomheder. Hele 5, skam – ud af 900 indbyggere. Det fortalte Jens Mølby, SVP i Vækstfonden med ansvar for Udlån, i ugen: ”De danske øer rummer en guldmine af potentialer, som vi i Vækstfonden vil være med til at udvikle og vækste”. Vi ser frem til at, at lånene flyder, og guldet brydes.

Og selvom du måske tror det, er jeg ikke lodret uenig med Jens. Trackunit, IoT-software til 500.000 byggemaskiner worldwide, skal i milliardsalg fra Goldman Sachs og GRO Capital – industrielt eller mere sandsynligt til kapitalfond – dette kvartal. Den er startet helt oppe ved Moseby (nej, ikke Modeby) og Pandrup. Derfra fik min far, der var ørelæge, i min barndom stribevis af patienter ind til Aalborg med mellemørebetændelse. ”De er arbejdsløse og bor i jordhuler,” plejede han at messe. Grønt som mosevand, men ikke af den grund godt. Nu bor de i lune, gode parcelhuse med fugtspærre – og laver software. Moralen er, at man i dag kan lokalisere sig overalt. Bagefter. For højvidenvirksomheder kræver som oftest først tæthed til viden, kreativitet og mangfoldighed. Og den trives, sorry to say, især i universitetsbyer som fx Roskilde og Aalborg.

 

Nu er hele verden rød. Men fremtiden grøn. Er det så godt nok?

Skal COVID-plejersker eller ollekolle-gamle vaccineres først? Det var ugens problemstilling, mens vi venter på flere vacciner. Allerede omtalte Lars Sandahl advokerede i DI’s medlemsmail – med en rubrik Hele verden er rød, der nok kunne ende med kaffen galt i halsen hos nogle medlemmer – for at private topsælgere prioriteres. Vi skal jo genvinde det store eksporttab. Et digitalt coronapas er her vejen frem – ligesom til Roskilde Festival. Jeg glæder mig til mit nye pas, Lars.

Det vil den anden Lars, der som sagt også er overalt, givet støtte. Hovedpunkterne i Lars Løkkes endnu ikke-program er en åben og bedre fremtid, herunder ”den grønne omstilling”. Her kan de fleste være med, inkl. Joe Biden, der nu indsættes i stedet for klimabenægteren i Det Hvide Hus. Imens stiger aktierne, især value-aktier og grønne aktier.

Lidt mere kød på hvilken grøn omstilling? Det har Joachim Sperling fra tænketanken Axcel Future spillet ud med i ugen. Tænketankens bestyrelse består også af ganske kompetente kapital- og finansfolk, opdagede jeg engang, jeg var inviteret til at tale. Du kan læse deres økonomiske analyse af klimaomstillingen her. Et hovedbudskab er, at for at EU skal nå sine 2030-mål, kræver det en årlig reduktion på gennemsnitlig 118 mio. ton CO2 – og dermed en tredobling af hastigheden ift. de seks foregående år, hvor vi har stået ret så stille.

De fleste grønne organisationer synes stadig, at klimaminister Dan Jørgensen træder vande. Men nu er han gået over som vikar for vores erhvervsminister. Så kan Dan måske gøre dansk erhvervspolitik til grøn klimapolitik? Innovationsfondens og Vækstfondens nye milliarder, især til lån, er i al fald en begyndelse i retning af den grønne omstilling. Men hvad Dan finder på, er svært at sige. Typisk for vikarer meget lidt. Men han kunne jo braine lidt med Lars Løkke. Dan er vikar, fordi Simon Kollerup – ligesom unge partileder Alex Vanopslagh – længe har lidt af stresssymptomer og nu er gået på sygeorlov. Det kan godt være, det er attraktivt at være minister og partileder, men det er også benhårdt. De er virkelig ”Head of Members and Operations – and Voters”. Og hvis du er i tvivl, kan du bare se fotos af Lars Løkke.

 

Ugens gode sladder. Hougaard, Black Swan, Warnøe & Tradeshift

Hvem er manden inden i QAnon-pelsjægeren på Capitol Hill? Og hvad skal vi mene om Jack Dorsey, jeg før har omtalt, med det fantastiske ZZ Top-skæg? Han mener, han kan styre to tech-mastodonter som Twitter og Square og samtidig arbejde i Afrika med kryptovaluta. Dorsey har udelukket verdens, et par dage endnu, mægtigste mand fra Twitter for altid. Er det sejt eller forkert – og for sent i forhold til et internet, der nu bliver et splinternet? Den slags snakker verden om. Hvis da ikke om, hvilke celeb der skal spille til indsættelsesceremonien i Washington.

Her i andedammen er vi mere beskedne. Vi snakker om chancerne for lille Lars – der var han igen – fra Græsted. Eller hvorfor vi ikke hører fra Myggen (Thomas Madsen Mygdal). Eller om Avnit Sing (TechBBQ) har det godt på sin orlov. Eller om, hvad Jonathan Løw fra Jumpstory fejlede i fire måneder, når det ikke var corona. Vi er alle blevet ømskindede hypokondere, der frygter det værste.

Der går dårligt en fredag, uden jeg er tvunget til at skrive om Peter Warnøe, men det er kun for at spare jer andre for at læse sladderbladene. I dette tilfælde Børsen. Og denne gang handler det ikke om Nordic Eye, som nok også hellere vil have arbejdsro til deres, so far, rigtig gode investeringer. Men Peter rodede sig i ugen ud i at benægte ethvert kendskab til den venturevirksomhed, Black Swan Equity Partners, som Christian Lindekilde stiftede i 2015. I gamle papirer stod Peter Warnøe som managing partner.

Men nu synker den sorte svane, så hvorfor relatere sig til den? Brillerigmand på meget spinkle titaniumstel Henrik Lindberg samt Ole Kristoffersen og Steen Skallebæk fra Lagkagehuset (med det ikke længere specielt gode bagværk) og andre investorer kan nok kigge forgæves efter den oppustede venturevirksomheds midler. Lindekilde blev erklæret personligt konkurs i tirsdags.

For Peter Aagesen, Baker Tilly-revisor i et par af mine startups, skrev allerede i regnskabet for 2019, hvor tabet var på 80 mio. kr., at ”Selskabet har kortsigtede betalinger på et betydeligt beløb, og selskabet har igangværende forhandlinger med kreditorer.” Fotoplatformen Digduck er under tvangsopløsning, teleselskabet Bluetown brænder omkring 50 mio. kr. af om året, for nu at tage de værste aktiver. Bedste aktiv er givet en lille option i Christian Lanngs stolte unicorn, Tradeshift. Men det er dyrt at være fattig: Der er næppe råd til at udnytte optionen! Her er måske et dødsbo for secondaries, som Peter Sandberg og N2F, at efterse ud over de regionale som Capnova, de er i gang med.

 “At være venturekapitalist er et specialhåndværk ligesom at være urmager. Hvis du ikke har prøvet det før, så kan du det ikke. Det tager måske ti år at lære for den bedste,” er den fine kommentar i Børsen fra Søren Hougaard, i vis fodspor jeg på nogle punkter jogger. Søren er tidligere adj. professor på CBS og tidligere underviser af business angels, bl.a. i DanBAN. Der er nogle, der selv på tiende år ikke kan finde ud af at stille uret.

 

CVX går ikke bare godt. Det går superfantastisk

Sidste fredag skrev jeg om en startup, der følte sig misnævnt, hvis det ord findes, på Anton G. Herborgs nye hjemmeside for CVX ”Danmarks mest værdiskabende ventureinvestor”.

Hvis jeg spurgte Bo Foged i ATP eller Lars Fruergaard i Novo Nordisk om deres partnerskab med CVX, vil de se på mig, som var jeg idiot, og spørge om CVX er en deodorant. Men så står der også, at VF Ventures er partner, og det måtte jeg jo som ansvarligt bestyrelsesmedlem lige undersøge. Jeg har endnu ikke blandt de hjemsendte fundet nogen, der har haft kontakt med CVX. Men hvad skal en rigtig venture også bruge CVX til?

En af mine læsere skrev noget mere ramsaltet til mig i ugen: ”CVX misbruger begrebet partner, smykker sig med store firmaers logo’er som ingen direkte relation har til CVX og bringer billeder af flere kendte ansigter, som med garanti ikke er seriøst beskæftiget med BA-investeringer. Det nye website giver et fuldstændig forkert, opblæst billede af hvad CVX er.” Tidsånden fra USA er bare en anden, Anton. De opblæste er væk. De beskedne er valgt.

 

Vi elsker vores gode læsere. Thomas, Ole og jer alle

Og sådan er en nicheplatform afhængig af gode læsere, der skriver til mig på jesper@bootstraping.dk. For vi laver fejl og er indimellem lidt upræcise som CVX. Thomas Black-Petersen fra Spitfire, Nordic Eyes og DanBAN har allerede skrevet, at den lækre kasse med svampe, jeg i onsdags roste fra Fresh.Land, i virkeligheden er leveret fra Bygaard ude på Refshaleøen. Hvis ikke lige Bodil, min gode hustru, læser med, fordi hun retter mine sprogfejl her, ville det tip virkelig have givet mig street credit ift. hendes Muttionline-blog. Men tak, Thomas.

Og nu vi var ved VF Ventures, spurgte partner Ole Kring næsten lige så alvorligt, hvordan jeg i de få specialiserede ventures på life science-området ikke nævnte de andre, som fx EIR Ventures og da især VF Ventures, med milliard-porteføljen på 10 seed og 10 growth life science og medtechs. Det er hermed rettet, Ole. Hjemmeblindhed måske, da jeg selv er investor i et par af den snes. Eller også er Vækstfonden bare med i alle gode guldminer af betydning. Ikke kun på Orø.

Vi har meget godt at se tilbage på. Og i 2021 endnu mere at se frem til. Efter den oplukning, jeg savner fuldt ud så meget som dig, Charlie Stjerneklar.

Men mens du, kære læser, udfylder dit skema om startups’ barrierer og ønsker, så lukker jeg ned og lader Teslaen finde til Nordjylland i sol og frost. Så lige nu må I alle have det rigtig, rigtig godt. Og glæde jer over, at I arbejder både i og for planeten og dermed dette herlige økosystem.