Danske First North slår den svenske vækstbørs
Hvordan går det faktisk på Nasdaq First North? Spørger vi dem, der arbejder med at notere selskaber, er det korte af det lange, at First North fortsætter sin massive fremgang. Men tallene peger på, at kurserne også holder efter en måned. Og den danske vækstbørs klarer sig bedre end sin svenske søster. Derfor er danske virksomheder som STENOCARE og Nustay skiftet fra Spotlight til First North.
Der er stor debat og megen ramasjang og ditto myter om Nasdaq First North. Måske nok forståeligt, da historikken har været mod den unge børs. Skuffelse og tab for investorerne er et image, den slæber med sig hos nogle, fx hos Gregers Kronborg.
55 % afkast efter første måned på First North
Men kendsgerningen er, i hvert fald hvis vi ikke kigger meget langt tilbage, men tager udgangspunkt i de senere børsnoteringer, at vækstbørsen har gjort det godt siden 2017 og fremragende i 2020. I snit havde noteringer et afkast i 2020 på 63,55 efter første dag. Men langt, langt vigtigere, og nok mere overraskende for de seriøse, ikke-daytraders, hele 54,94 efter en måned.
Den korte og den lange afkastbane
Nok så vigtigt. Tendensen er holdbar. Konklusioner på at tegne aktier i en IPO på First North Denmark helt fra 2017 og til i dag, altså i 3½ år, fremgår af grafen nedenfor (Kilde Kapital Partner).
Afkastene var i snit efter 1. dag: 22,5 %; efter 1. uge: 36,7 % og efter 1. måned: 30,6 %
”Det var faktisk overraskende selv for os,” fortæller Jesper Ilsøe, CEO for Kapital Partner.
Bedre end C25
Og First North-indekset bliver ved med at klare sig bedre end C25. Det har næsten indhentet sig selv, efter COVID-19 fik aktierne til at falde. Det høje antal selskaber betyder reelt flere investeringsmuligheder end de få store på C25, samtidig med at der er flere selskaber, hvis branche ikke bliver så hårdt ramt eller måske ligefrem bliver positivt ramt af COVID-19. Ikke mindst, fordi der er bias af digitalt bårne aktier samt aktier rettet mod konsumenter. Den opvejende branche hos First North under COVID-19 er consumer goods, hvori gaming og betting samt el-handel har haft en stor faktor for væksten.
Small cap bedre end C25
Ser man over en længere periode, viser data også deres tydelige tal – nemlig, at Nasdaq First North klarer sig rigtigt godt og fuldstændigt, som teorien i CBS’s lærebøger siger: ’Tager man en højere risiko – skal man have et bedre afkast.’ Siden 2015, hvor First Norths pendant til C25 blev skabt, har FN25 outperformet small cap-indekset i Stockholm, hvilket viser, at det ikke blot er et enkelt COVID-19-fænomen, at det er gået godt for aktionærerne, som har investeret i Nasdaq First North-selskaber.
Danskerne vender snuden hjem
Efter en lang tendens, hvor vi har oplevet danske virksomheder bevæge sig over Øresund til Sverige for at blive børsnoteret, ser vi nu et skift. STENOCARE A/S (medicinsk cannabis, red.) gik den 18. maj fra Spotlight i Sverige til First North i Danmark, og vi ser nu andre gøre det samme. Det danske firma Nustay (hotelportal, red.) har i torsdags (d.27/08/2020) annonceret, at de også flytter fra Spotlight til First North Denmark for at øge likviditeten i aktien. Dette modbeviser håndfast, eller rettere med fødderne, den megen snak om, også her på Bootstrapping, at alt med aktier og afkast er meget bedre i Sverige.
Danske selskaber har det sværere i Sverige
Men, hvordan klarer de danske selskaber sig egentlig på den svenske børs Spotlight? Den største danske vinder på det svenske marked er Saniona. Dens spinout, Scandion Oncology, har haft en kursudvikling på 634 % og 891 % i forhold til IPO-kursen. Og generelt har biotek klaret sig bedst med over 100 % over IPO-kursen på mange selskaber. Dog har Spotlight ikke været en succes for Nustay (nu som sagt overflyttet til First North), Omnicar, Freetrailer, MenuPay (afnoteret 31.07) og STENOCARE. Så selvom en del danske selskaber tidligere har valgt at tage rejsen over Øresund for at blive børsnoteret, så er græsset ikke nødvendigvis grønnere på den anden side af sundet.
Økosystemet er vigtigt
Men det skal alt sammen ikke skygge for, at danskere kan lære af det meget succesfulde Sverige, som i den grad har skabt Nasdaq First Norths position. Siden Nasdaq åbnede for handlen på First North i København i 2005 har det været i kraft af lanceringen af First North i Stockholm, at markedspladsen er blevet Europas førende børsplatform for vækstkapital. Fra 2015 til starten af 2020 har Nasdaq First North i Norden noteret 297 selskaber, og resten af EU har til sammenligning noteret 284 selskaber; en blåstempling af, at Nasdaq i Norden har løst et funding-problem for vækstvirksomheder.
Spotlight og Nasdaq First North er formentlig begge en del af løsningen på mere vækstkapital til mindre selskaber, og rigtig mange selskaber har startet deres børsliv på Spotlight. Ifølge Carsten Borring, noteringschef på Nasdaq ”flytter mange, når de har fået mere erfaring og skal tage deres selskab ’to the next level’.” Så det er det, vi ser nu, samtidig med at investorerne i Danmark for alvor er kommet i gang med aktive aktieinvesteringer. Det er vigtigt for det danske finansielle økosystem, at vi har en lokal børs, der arbejder for danske selskaber og investorer.
Ifølge Borring: “arbejder Nasdaq hårdt for, at økosystemet hele tiden bliver stærkere, og derfor er First North også nordisk i sit setup med identiske regler på tværs af børserne i Danmark, Sverige, Finland, Island og de baltiske lande, og aktierne børsnoteret lokalt kan handles med samme adgang i alle lande.”
Fem forhold, der tæller for First North
Der er mange nuancer og forskelle på den danske vækstbørs. Og nogle selskaber skulle aldrig have været noteret. Men udtrykt lidt håndfast må hovedkonklusionen dog være, at vækstbørsen er en fordel for det danske økosystem og for investorerne:
- Der er i snit stort afkast på kort tid på Nasdaq First North.
- For de IPOs, der har 50 % kursstigning eller mere på første dag, kan det faktisk endnu bedre betale sig at holde aktierne en uge eller en måned. Dykker kursen efter første handelsdag under udbudskursen, går der typisk mere end en måned, før kursen igen er over udbudskursen.
- Dermed er der også likviditet i aktion for både founders og investorer.
- Generelt er det ikke en fordel for startups at tage til den svenske vækstbørs i stedet for den danske.
- Og meget tyder på, at Nasdaq First North er robust og lever op til læresætningen om, at højere risiko giver højere afkast.
Tema: First North
Læs mere om First North i vores andre artikler…
Comments