Hvorfor øffe, når vi endelig har fået en velfungerende vækstbørs?
Scaleups i stribevis henter nu kapital på First North. Med succes. Men, hvorfor udskammer dele af investormiljøet så First North trods tårnhøjt afkast og superlikviditet i aktierne, også for tusinder af småinvestorer? Michael Moesgaard Andersen undrer sig og lægger op til en ændring af perception hos bl.a. DanBAN og Keystones.
I vores danske startup- og investormiljø har melodien i årevis lydt, at bare dog alt – vel at mærke børsnoteringer og folkeaktiekultur – var som i Sverige, så ville alt være godt. Nu, hvor vi faktisk har fået First North, som del af Nasdaq, som et velfungerende kapitalmarked, er det mærkeligt, også i Bootstrapping, at se det omtalt som børsernes ”sorte får”, fortæller Michael Moesgaard Andersen, startupinvestor.
”DanBANs formand (Jesper Jarlbæk, red.) og Keystones repræsentant (Frederik Ploug, red.) har hos jer udskammet First North. Hvorfor dog? First North fungerer godt i forhold til vækstiværksætterne, og al snakken om, at det ikke er givet, det bliver ’en velfungerende børs med et likvidt marked’, er i bedste faktuelt forkert, i værste fald vildledende.”
Penneo og striben af succeser
Den ”sure kritik” er rent ud ”ubegribelig” for Michael Moesgaard, der selv bl.a. har været på succesfuld First North-vækstrejse med Konsolidator og Penneo, der begge fik tilført 50 mio. kr. Performance på First North har i snit været bedre end på hovedbørsen, helt som i Sverige. ”Mine naboer og netværk ville nok kigge, hvis jeg fortalte om mit afkast på de to vækstrejser. Og så kan du spørge: Havde et exit til et ventureselskab ikke været lige så godt? Nej, for jeg kan jo her vælge, hvor meget og hvornår jeg vil have exit. Og for en startup med en god ledelse er det rart, at markedet bestemmer, ikke nogle venturefolk, der kommer flyvende ind og har besluttet at stoppe en ud. Det er også en fordel at køre videre med det blå stempel ”a nasdaq listed company” i ryggen på internationale markeder. Så medmindre, der er huller i ledelsesosten, og en venture- eller kapitalfond skal ind og styre det hele, er børsnotering da ofte at foretrække,” fortæller Michael Moesgaard Andersen.
”Vi har ønsket os det i årevis, og nu har vi en vækstbørs, der fungerer rigtig, rigtig godt.” – Michael Moesgaard Andersen
Kapitalfondsmiljøet vil ikke anerkende vækstbørser
”Med sådan et velfungerende instrument bliver der mere konkurrence om kapitalens størrelse og pris. Derfor er det også logisk, at man fra dele af kapitalfonds- og venturemiljøet ser First North som en upassende konkurrent,” fremhæver Michael Moesgaard. Men for startups og business angels burde sagen være en anden:
”For de SaaS-selskaber, jeg har fokus på, rammer kritikken langt forbi. Så hvorfor skal vi så konstant høre på ammestuehistorier og dårlige eksempler? Hvem fortæller højt, når ventures har tre eller fire gode/acceptable ud af et dusin investeringer og putter alle de fejlslagne i en skraldespand? Nej, men vi skal høre på de trods alt relativt få IPO-eksempler, hvor investorerne er blevet skuffet, mens der er en tendens til ikke at ville fremhæve succeserne. Hos ventureselskaberne er det lige omvendt. Her soler man sig i de få succeser og fortrænger de mange fiaskoer.”
Michael Moesgaard medgiver, at en del M&A-rådgivere af vane er orienteret mod industrielle transaktioner og kapitalfonde. ”Med de mange noteringer bare her i foråret får vi nu heldigvis en generation, der kan se bredere. Kvaliteten og kompetencerne blandt nogle af de certificerede rådgivere stiger nu eksplosivt.”
Vi har fået danske folkeaktier
”Den daglige handel kører sindssygt godt. Hvordan kan så snakken fortsætte om, at aktierne er illikvide? Og det er ikke bare størrelsen af selskaber, der er rykket ned, så startups relativt tidligt, hvis de opfylder vækstkriterierne, kan være med. Det gælder også investorerne. Vi snakker – også meget i kronikker fra DanBAN – om folkeaktier, men First North er allerede en folkeaktie. 4.000, 12.000 eller 25.000 kr. er typiske handelsstørrelser for de mange tusinder af almindelige investorer. Nordnet er jo en sand infrastruktur til det her med gratis depot og god til at udbyde aktierne,” mener Michael Moesgaard.
Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, kvitterer for omtalen og bekræfter, at der er store fordele for de små selskaber som en rugekasse til at hente finansiering på First North. Per Hansen ser dog også en flip-side: Der er ved at være en ”Klondike-stemning” omkring noteringerne.
”Mange af investorerne investerer kun på førstedagen, så du får en gigantisk overtegning. Når man ved det, så kan man måske tjene hurtige penge. Tre fjerdedel af investorerne er måske videre efter 1-2 dage. Det er en udfordring.” Per Hansen mener, at man kan gøre op med ”guldgravermentaliteten” ved netop at gå ind på børsen med en lav værdisætning som FOM Technologies. Han mener, at det vil give en løbende og langsigtet investorbase til gavn for alle parter.
Ulrik Lausten, Deloitte og bestyrelsesmedlem i DanBAN, har været rådgiver på flere af de seneste
First North noteringer og kan godt nikke genkendende til beskrivelserne. Han fortæller:
”F.eks. blev Monsenso overtegnet med 238 pct., men nu, to uger efter noteringen, er kursen nede under udbudskursen, så markedet er i øjeblikket også drevet af en folkelig hype. Det skal dog ikke ødelægge glæden ved, at
det ser ud til, at First North de seneste par år har udviklet sig sådan, at vores økosystem for vækstvirksomheder nu har fået et rigtig godt og velfungerende alternativ til den mere traditionelle vej med venture capital. Jeg håber selvfølgelig, at der kommer nogle store succeser på First North, men det er også vigtigt, at vi får nogle eklatante (og ærlige) fiaskoer, så det er krystalklart – især for alle de mindre investorer – at det er høj-risiko investeringer med stort potentiale med en tilhørende risiko for downside.”
”Nogle snakker om folkeaktier. Nordnet er allerede en folkelig platform.” – Michael Moesgaard Andersen
Få nu retvendt billedet af vækstbørsen
For Michael Moesgaard Andersen er det vigtige at gendrive det med, at First North er et ”sort får”. ”Det er jeg glad for, at jeg kan gendrive, for vi kan ikke have nogen gående rundt og diskreditere så vigtigt og velfungerende et værktøj til kapitalfrembringelse. Det er en markedsplads, der kan accelerere vækstrejser. Og det gør den ret fantastisk,” pointerer Michael Moesgaard Andersen, der ud over at have sit eget ventureselskab, Andersen Advisory, blandt meget andet er investor i byFounders, i bestyrelsen af ITB, adj. professor på CBS og forfatter til adskillige strategibøger samt – og til trods for kritikken – nyslået DanBAN-medlem. ”Mine nye kolleger i DanBAN skal da så vidt muligt med på samme vækstrejse, og i den sammenhæng nytter det jo ikke noget, hvis foreningen er negativ,” slutter Michael Moesgaard Andersen.
Comments