5 skarpe til ugens robot-investor: Thomas Visti

Thomas Visti går nu under navnene ”robot-investoren” og ”robot-milliardæren” efter at have været med i Universal Robots og Mobile Industrial Robots-eventyrene. Han har startet en robot-investeringsfond, men investerer også langt bredere og har startet et scaleup-miljø i Odense. Få indsigt i Thomas og hans succes.

1. Du var med på rejsen som COO og CEO med Universal Robots (UR) og Mobile Industrial Robots (MiR). Hvad var det, du lærte fra ung elektriker til at være med i verdens mest innovative og hurtigst voksende robotfirmaer?

Uddannelsen som elektriker hjalp mig med at forstå teknologien bag produkterne i både UR og MiR. Jeg tror også på, at det har givet mig et indblik i, hvordan det både er at være på gulvet og på kontoret, og begge funktioner er lige vigtige. Så den baggrund er jeg glad for at have med mig. Noget af det, som jeg også har lært over årene, er, at hårdt arbejde betaler sig. Man kommer ikke sovende til succes. Det lyder måske lidt floskelagtigt, men hvis jeg kigger tilbage på de jobs, jeg har haft, så har de alle indbefattet hårdt arbejde – på forskellige måder. Jeg har arbejdet rigtigt meget, og der er nogle faser i alle startups, som er intensive, og hvor det føles, som om det er meget op ad bakke. Jeg lærte, at der ikke er nogen genveje. Til gengæld er det også sjovt, når indsatsen begynder at give de rigtige resultater. Når man først har prøvet det én gang, bliver det en fantastisk drivkraft i forhold til at fortsætte, og helt sikkert også i forhold til at involvere sig i at starte nye projekter op.

 

2. Du blev som CEO i MiR i 2019 kåret som ”Årets entreprenør i Europa” – Hvad var det for en forskel, du selv gjorde, og hvordan bruger du dig selv ift. de startups, du investerer i?

Det skal man måske hellere spørge nogle andre om. Men jeg fik jo blandt andet prisen for at skabe en global teknologivirksomhed på relativt kort tid. Jeg håber og tror på, at min evne til at opbygge den rigtige organisation og holde knivskarpt fokus på at få eksekveret i et højt tempo har gjort en væsentlig forskel. Jeg har aldrig været bange for at stille lige så høje krav til mine omgivelser, som jeg gør til mig selv. Jeg er meget ligefrem, og det betyder blandt andet, at folk omkring mig får min helt umiddelbare og ærlige mening, hvis de vil have den vel at mærke. Det er blandt andet én af grundene til, at jeg kigger meget på teamet i de startups, jeg investerer i.

Det er fuldstændigt afgørende for et samarbejde omkring en startup, at teamet kan tage imod konstruktiv feedback – at de vil lytte og bruge mig som en aktiv medspiller.

For det vil jeg gerne være i det omfang, det giver mening.

 

3. Du har lavet en relativt ny investeringsfond, Robot Valley Capital (RVC), sammen med Lasse Kieffer og Søren Schmidt, hvor I selv har investeret 25 mio. kroner. Hvad er årsagen til, at du bevæger dig ind på det område, og hvad er det, der skal få andre investorer med?

Ja, det har jeg. Det er en idé, der er modnet hos mig hen over det sidste års tid. Jeg har fået en del henvendelser fra forskellige kapitalforvaltere igennem nogen tid, og jeg synes ikke, at jeg kunne finde den konstellation i markedet, som rigtigt tiltalte mig. Ikke før jeg blev introduceret for aktieanalytikeren Søren Schmidt og øjnede muligheden for at etablere en fond i samarbejde med ham og Lasse Kieffer. Søren er, i mine øjne, et ungt og stort talent, og den tilgang, han har til aktiemarkedet og aktiehandler, er jeg meget enig med ham i. Derudover har jeg arbejdet sammen med Lasse Kieffer igennem mange år og ved, hvad han står for. Rent teknisk er han utroligt dygtig, og han har virkelig fingeren på pulsen i forhold til den generelle produktudvikling i den globale robot- og automationsindustri. Tilsammen synes jeg, vi udgør et trekløver, som supplerer hinanden godt, og jeg tror blandt andet, at det vil være interessant for nogle af de mennesker, som har fulgt os gennem de seneste år, at investere i vores fond, som i øvrigt er baseret på investeringer i børsnoterede virksomheder – primært i udlandet. Vi har lagt en strategi for vores portefølje, som jeg tror rigtigt meget på, og som jeg har stor lyst til selv at investere i. Mon ikke der er andre, der også har lyst til det? Vi har i hvert fald oplevet en kæmpestor interesse for fonden her i forbindelse med lanceringen. Så det tegner godt.

 

4. Du investerer meget bredt, fx i en tøjproducent og vinbaren Amys Bar & Winehouse, omend primært i tech-s

elskaber, bl.a. danske Unicontrol, WeldingDroid, sammen med Jesper Buch, Made4cnc, Rokoko, Ergolash og BlueKey. Du samler mange af dine startups i dit miljø Visti Unlimited midt i Odense. Hvad er pointen med at samle dem – især når de nu laver noget ret forskelligt?

Jeg kan nok ikke komme udenom, at min portefølje er lidt bred. Det er den blandt andet, fordi jeg også har investeret i nogle virksomheder, som jeg også har en privat interesse i. Men det er hverken vinbaren eller træningscenteret, som jeg bruger ret mange arbejdstimer på. Der er gode folk, der tager sig af dem.

En del af mine tech-investeringer, som jeg er mere aktivt involveret i, har jeg forsøgt at samle i mit scaleupmiljø, Visti Unlimited i Odense, fordi det er en kæmpe fordel at være tæt på hinanden i det daglige for at få en tæt dialog og dermed at kunne give den bedst mulige sparring. Det er tydeligt for mig, at vi får et bedre og meget mere tæt samarbejde, når vi sidder på samme adresse og for eksempel kan vende en mindre udfordring over frokostbordet. Jeg kan også meget bedre følge med i, hvad der sker, og nogle gange fornemme nogle ting eller en udvikling, som jeg måske ikke havde opdaget igennem rapportering fra distancen. Det giver mig rigtigt meget at kunne bidrage, og vi har lavet et setup i Visti Unlimited, hvilket gør, at de virksomheder, der bor her, kan fokusere på det, der er vigtigst for forretningen, og få adgang til den rigtige sparring og rådgivning.

Det er en fornøjelse at omgive sig med ambitiøse og passionerede mennesker, og jeg håber, jeg kan bidrage til, at flere opnår den succes, de drømmer om.

 

5. Hvorfor bliver du i og investerer ud af Odense og Danmark, når du egentlig er skolet på globale markeder?

Jeg bliver i Odense af flere grunde. Jeg har min familie og mine venner her, og jeg har, efter mange års arbejde med rigtigt meget rejseaktivitet, lyst til at være mere sammen med dem.

Derudover synes jeg, at min baggrund gør det oplagt, at jeg bruger min erfaring i at skalere en dansk virksomhed med et globalt potentiale. Jeg synes også at Odense, og Danmark i det hele taget, har ret mange spændende scaleupvirksomheder, så der er stadig masse at investere i.

Danmark gør meget for at understøtte iværksætteriet og skabe en stærk platform for startups. Ikke kun inden for robot- og automationsindustrien. Der er en udvikling i Danmark, som jeg synes, det er spændende at være en del af. Jeg føler, at jeg kan være med til at gøre en forskel, og jeg glemmer aldrig, hvor jeg kommer fra.