5 skarpe til ugens investor: Susanne Brønnum
Hvordan kortlægger du en exit, og hvad er drivkræfterne bag grøn omstilling for startups? Investor Susanne Brønnum, der efter en lang karriere inden for financial services, som endte som topchef for Nets, giver sit bud. Hun investerer i fintech, og har allerede været med på rejsen hos flere startups og haft exits med HelloFlow, Coinify, Upodi og Acubiz. Senest har hun investeret i DreamPlan og November First samt foundet CO2HERO, en app-platform, der skal hjælpe med at lette vores klimaaftryk.
1. Din karriere har centreret sig meget omkring betalingsløsninger og financial services med roller hos Swiipe, Settle, Nets Group, Mastercard m.fl. Der sker jo meget, og der er høje værdisætninger fra Klarna til Pleo. Hvad ser du som det næste store inden for dit gamle område?
”Jeg har arbejdet indenfor Payments og Financial Services hele mit liv, og det har altid være super interessant. For mig er det en perfekt kombination af et vækstområde med digitalisering og innovation. Og så er der typisk tale om samfundskritisk infrastruktur, der stiller store krav til sikkerhed, oppetid og kundenære løsninger.
Konsolideringen har været i gang længe og er ikke færdig endnu. Det har indtil nu primært foregået vertikalt, fx betalingsselskaber der lægges sammen, men nu ser vi det mere horisontalt i værdikæden, hvor komplimentære servicer lægges sammen, hvor fx ERP-selskaber går ind i betalingsområdet.”
2. Du har tidligt i dine investeringer oplevet salg af startups helt tæt, blandt andet med Acubiz, HelloFlow, Upodi og Coinify. Hvordan har I vurderet, at det var det rigtige at lave exits, og hvordan har du oplevet dem?
”Det er altid svært at finde den rigtige timing, men typisk er der tale om, at virksomheden skal et nyt sted hen strategisk, fx i gang med en større skalering, som kræver nye kræfter og penge. Det kan også være, at der pludselig kommer et godt tilbud ind til investorerne, som det er svært at sige nej til.
For mig er det vigtigt, at der tidligt i processen diskuteres, hvad exitplanerne er for virksomheden. Både for at forventningsafstemme, hvor de enkelte investorer og founders er, men også for at tilrettelægge den rette strategi for en exit. Forventer man for eksempel at sælge virksomheden for sin tech eller sin kundeandel? Virksomhedens fokus på enten produktudvikling eller salg indtil en exit afhænger af svaret på det. At opnå en succesfuld exit til de helt rigtige nye ejere er ofte kulminationen på et godt samarbejde mellem bestyrelse og founders.”
3. Du har været med i bestyrelsen i Coinify, som er stiftet af blandt andre Lasse Birk Olesen (ugens investor i uge 1 2022), og han fik samme spørgsmål som her. Hvad ser du som henholdsvis den største styrke og udfordring for kryptovaluta i fremtiden?
”Den største styrke er helt klart, at der er tale om den eneste globale valuta, og at den er så demokratiseret, som den er. Den største udfordring er i mine øjne to ting: At den kan misbruges af de forkerte, fordi der ikke er en global ”body”, der overvåger systemet, og kryptovaluta har dermed fået et relativt dårligt brand, samt at den klimamæssigt bruger for meget CPU per transaktion. Kryptovaluta er dog kommet for at blive, og vi har kun set begyndelsen.”
4. Med CO2HERO har I skabt en platform, der hjælper privatpersoner og virksomhedens medarbejdere til at blive mere klimavenlige. Hvad ser du som de største drivkræfter for en mere bæredygtig fremtid?
”Udover alle de klimainitiativer, som føres ud i livet fra regeringer og store organisationer som WWF, tror jeg på, at vi alle har en forpligtelse til at skabe en bedre klimabalance i vores privatliv og arbejdsliv. Mange bække små… CO2HERO-appen er blevet downloadet mere end 400.000 gange, og her forsøger vi at give idéer til, hvad du kan gøre i din dagligdag, beregne dit CO2-aftryk samt udføre forskellige ”challenges” for at gøre det sjovere at minimere dit aftryk.
Vi har indgået aftaler med ca. 30 grønne virksomheder og tegner nu aftaler med store globale virksomheder, som f.eks. Siemens Energy og Bayer, der anvender appen til deres medarbejdere, hvor de kan gennemføre arbejdsrelaterede challenges i overensstemmelse med ESG-rapporteringens scope 3. Den globale interesse er enorm, og CO2HERO står derfor et utroligt spændende sted med høj skalering.
Drivkræfter for virksomhederne er typisk investorer, der presser på, som f.eks. BlackRock, kunder, der kun ønsker at købe fra grønne virksomheder, eller medarbejdere og unge talenter, der kun vil arbejde for virksomheder med en grøn strategi/profil. Og så selvfølgelig politikkere og retningslinjer til f.eks. årsrapporter for børsnoterede selskaber.”
5. Som kvinde med erfaringer i topledelser og bestyrelser er du et strålende eksempel på det, mange ligestillingsforkæmpere efterspørger. Har du et bud på, hvordan vi kan sikre os mere kønsdiversitet i en meget mandebetonet fintech- og softwareverden? Og har du gode råd til kvinder, der gerne vil følge i dine fodspor?
”Jeg er stor fortaler for diversitet i bestyrelser, ikke kun på køn, men også på alder, kultur og kompetencer. Det går desværre stadig for langsomt, selvom der begynder at ske forbedringer. For børsnoterede selskaber er andelen af kvinder flyttet fra 9,7 % i 2013 til 20,6 % i 2020. Men der er stadig langt op til 50 %… Typisk vil man gerne have topledere ind i bestyrelsen, og der er jo færre kvinder generelt. Så bestyrelserne bør se bredere på feltet og på niveau 2-ledere, hvor der er mange dygtige kvinder.
Til alle kvinder vil jeg sige: Spring ud i det. Tro på, at du har en masse at byde ind med, og sig det højt!“
Comments