Vinderne af DGI’s IMPACT innovationskonkurrence.

4 hurtige råd til dig, der går med en iværksætter i maven

Hvert år springer flere ud i iværksætterlivet. Vi har talt med vinderne af DGI’s IMPACT innovationskonkurrence om deres bedste råd til dig, der drømmer om at blive selvstændig.

I slutningen af sidste år fandt DGI seks forskellige vindere af DGI’s IMPACT innovationskonkurrence. De vindende startups har alle fokus på at gøre danskerne mere aktive, forme fremtidens fællesskaber eller på at gøre livet som foreningsleder lettere.

Iværksætterne bag de vindende startups mødtes for nyligt med konkurrencens dommere til et statusmøde og til coaching. I den forbindelse spurgte vi deltagerne, hvad deres bedste råd til fremtidige iværksættere er:

Få sparring og vær omstillingsparat

En ting, som alle iværksætterne var enige om, var værdien af sparring med investorer og eksperter.

”Man skal turde dele sin idé med andre og få noget sparring. Lad være med at sidde på din idé alene i frygt for, at andre stjæler den. Og man skal være omstillingsparat, når man får sparring. Man skal ikke stå på en stol og regne med, at alle fire ben holder hele tiden. Vær ikke bange for at ændre noget” sagde Christian Thostrup fra startuppen Jabii, som er en boksegadget, der gør det muligt at ”bokse” med sine venner. Der er tilknyttet en social platform med elementer af gamification.

Morten Dannerfjord står bag GripFixer, som hjælper badmintonspillere til at holde det rigtige greb ved at guide fingrenes placering til den helt præcise, korrekte stilling. GripFixer monteres på ketsjerens greb, og det er planen, at lignende aggregater skal udvikles til eksempelvis tennis- og squashketsjere. Også Morten Dannerfjord har som førstegangsiværksætter  været meget glad for at få sparring:

”Man får hjælp til at finde den rigtige retning. Det her er første gang, jeg starter en virksomhed, og jeg kan prøve en masse veje og så finde ud af, at de ikke dur. Men med god sparring kan jeg finde den rigtige løsning første gang. Og så er det rart, at man får snakket om nogle af de problemstillinger, man har. Mange gange kan det hjælpe bare at få sagt det højt.”

Være forberedt på et mere fleksibelt arbejdsliv

Det kræver disciplin at være sin egen chef og herre over sin egen arbejdstid. Men fleksibiliteten kan også være en af de største fordele ved at være selvstændig.

Det mener Morten Boiden Nørsten fra Motivu, der er en platform til markedsføring af foreningernes åbne hold og prøvetræninger:

”En af de bedste ting ved at være iværksætter er fleksibiliteten. På godt og ondt. Man kan bestemme lidt selv, hvad det er man vil, og hvornår man vil det. Og når tingene er lidt sure, så kan man jo bestemme sig for at lade være. Det har store konsekvenser. Men man bestemmer i bund og grund selv, og det synes jeg er rigtig fedt.”

Vær klar på en rutsjebanetur

Man skal være forberedt på at gå hele følelsesspekteret igennem som iværksætter.

”Et godt råd til nye iværksættere er, at de skal kunne lide at tage rutsjebanen. For det bliver noget af en tur! Det er det vildeste sug i maven. Mest på den gode måde. Men der vil også være dage, hvor det er lidt hårdt” sagde Jacob Lau Larsen fra WannaSport, en startup, der vil mindske barrierer for at deltage i sport og motion. Via en app kan man finde og booke ledige banetider i idrætsfaciliteter på tværs af kommuner, klubber og institutioner.

Også Kristoffer Greve Nielsen fra Jabii understreger, hvor vigtigt det er at nyde de gode øjeblikke: ”Man skal sætte sig for, at det er en rejse, man skal ud på. Og den rejse skal man nyde. For det bliver også drønhårdt. Hvis man ikke får sine gode dage, så er der ikke så meget energi tilbage til sidst.”

Hav en indtægtskilde, mens du starter op

Det kan være svært at kaste sig ud i en usikker fremtid, når man er vant til de trygge økonomiske rammer, som et fast arbejde giver. Morten Dannefjord fra Gripfixer råder derfor nye iværksættere til at få styr på økonomien, før de starter.

”Personligt er jeg opdraget sådan, at man ikke bruger penge, man ikke har. Økonomien er det, som har været det største issue for mig. Jeg sørgede for at have et fuldtidsarbejde ved siden af, mens jeg fandt ud af, om min idé kunne lade sig gøre. Men man kan også få en investor med ind fra start, der kan give noget økonomisk sikkerhed.”