Morten Albrechtsen, CEO, Flouguide
Morten Albrechtsen, CEO i Flouguide

Ugens startup: Fluoguides præcisionsmedicin mod cancer gør den til børsdarling

Fluoguides børsvej har budt vild kursstigning. De befinder sig på frontlinjen af den videnskabelige kamp mod cancer. Fluoguides vil revolutionere måden, kræftceller kan identificeres under operationer. Bootstrapping har talt med CEO Morten Albrechtsen om Fluoguides vej ud på verdensmarkedet og fremtidige tech-perspektiver i produktet - og selvsagt børsrejsen.

Morten Albrechtsen er læge ligesom sin far, hvis praksis i Nordsjælland egentlig stod og ventede på at blive overtaget af Morten en dag. Men efter medicinstudiet forvandlede det, Morten Albrechten selv kalder en dannelsesrejse med sin hustru gennem hele Asien, radikalt hans fremtidsplaner. 

Bootstrapping fanger Albrechtsen på telefonen i lufthavnen, hvor han netop er på vej til San Francisco for at afsøge og diskutere eventuelle partnerskaber. Med munter stemme og en uhøjtidelig omgangsform forklarer han, at han med egne ord som barn ikke havde rejst eller tænkt særlig meget over den store verden. Men mødet med de vældige kontinenter uden for farens patientliste, åbenbarede for ham, hvor mange millioner mennesker han med sin uddannelse også ville kunne gøre livet bedre for.

Det bragte ham ind i iværksætterlivet, hvor han efter blandt andet at have stiftet fem virksomheder siden 2018, nu hos Fluoguide endelig er endt med at have et produkt, der kan stå til at redde menneskeliv over hele verden. 

 

Stor milepæl rundet ved juletid

Fluoguides produkt er et fluorescerende middel, der binder sig til og oplyser kræftceller, så kirurger lettere kan skelne mellem sundt væv og kraftvæv under operationer. 

Teknologi og Fluoguides førende produktkandidat, FG001, giver altså mulighed for at se og fjerne kræftceller mere præcist og dermed øge chancerne for succesfulde operationer. Gennem tre kliniske studier i hoved- og halskræft, aktiv hjernekræft og lungekræft, der blev færdiggjort omkring juletid i 2023, kunne Fluoguide foreløbig påvise, at deres produkt ikke alene lyser kræftceller op, men også er veltolereret blandt patienterne.

Vi er så nu i den situation, at vi skal finde ud af, hvordan vi får det på markedet, så at så mange patienter som muligt får glæde af det – og hvordan vi også får penge ud af det. Og det har vi så arbejdet rigtig hårdt på her det sidste halve års tid,” fortæller Albrechtsen, inden han præciserer:

Den ene indikation, vi arbejder med, er den her aktive hjerne cancerform, og den anden er inden for hoved-hals cancer. Der er forskellige måder, man bruger det på, og derfor kommer vi til at udvikle det på forskellige applikationer.”

Herunder at når man lyser på det her stof, så bliver det varmt. Og ved at det er bundet meget specifikt til canceren, så kan man ødelægge de her cancerceller, som det er bundet til, ved simpelthen at skrue op for varmen. Det er også en effekt, som har et behandlingselement til hjælp for kirurgen, for den muliggør behandling af cancer typer, der er svære at fjerne med terapi i det omkringliggende væv”, lyder det fra Albrechtsen.

 

 

Børsvejen har budt vild kursstigning 

Fluoguide arbejder i et krydsfelt mellem tech og lægemiddel, og derfor er det fortsat et langt, sejt træk at nå hele vejen i mål. Først og fremmest er der udover kliniske tests en masse andre faktorer, der har skullet falde på plads, før den fluorescerende teknologi har kunnet få frit spil. 

Idéen om at lyse cancer op blev introduceret for 15 år siden. I flere år krævede det dog fortsat videre digital udvikling af hospitalskameraer, før teknologien kunne blive relevant i praksis. 

Med de benspænd af vejen har Albrechtsen og team indtil videre bevæget sig succesfuldt frem fra prækliniske studier for fem år siden til i dag at have gjort store fremskridt i operationsstuerne. Samtidig har selskabet i kraft af en børsnotering først på Spotlight Stock Market i 2019 løbende kunnet rejse den nødvendige kapital til videreudvikling af FG001. 

Det er, som Albrechtsen har været vokal om, langt fra en dans på roser at være noteret på First North i Danmark. Fluoguide valgte derfor i 2019 at starte børsrejsen i Stockholm, hvilket har givet et vitalt økonomisk rygstød. Den seneste aktieemission inden sommer sikrede Fluoguide 40 mio. kr. 

Fluoguides positive resultater betød, at de ved FBV´s årsmøde i september 2023 var selskabet med den største kursstigning siden deres notering. 

Som Fluoguide har performet, har børsvejen været central, idet der fortsat venter nogle år med den sidste runde af opskalerede og meget dyre kliniske forsøg, der endelig skal cementere produktets effektivitet og sikkerhed før den endelige godkendelse. 

Forsøgene kan tage mellem 2-3 år, så vejen til kommercialisering er ofte lang og snoet, da der jo kræves godkendelse fra sundhedsmyndighederne, før produkter kan frigives ud til brug. Men de positive resultater gør Albrechtsen fortrøstningsfuld for Fluoguides videre proces. 

Det tager altid lang tid med lægemidler. Vi er også et lidt specielt firma på den måde, at vores produkt er i kategorien lægemiddel, men den måde, det bliver solgt på og udviklet på, er med filosofien fra medicinsk udstyr, hvor man bruger meget integration med kirurgerne og øvrigt udstyr.”

 

 

Nyt muligt datadrevet ben i forretningen

Det sidste ben i Fluoguides langsigtede strategi er at maksimere patientens fordele ved også at generere data til hospitalerne, som kan forbedre kvaliteten af kirurgi. Denne kombinerede tech- og medicinske tilgang skal placere Fluoguide i en gunstig og alsidig position på sundhedsmarkedet, vurderer Albrechtsen.

Til sidst efter godkendelse kommer vi, efter min vurdering, til at tjene penge på de data, vi skaber for kirurgerne i forhold til at øge kvaliteten i kirurgien. Så i sidste instans bliver vi et tech-firma. På den måde ruller vi ligesom igennem forskellige bølger, fra at vi lige nu mest er et lægemiddelfirma, til at vi bliver vi et device-firma i filosofi, og så ender vi med at blive et mere rent tech-firma til slut.”

Så Fluoguide er både et eksempel på, at børsvejen på First North kan være den helt rigtige og på at health-, med- og biotek konvergerer og har en stor mulig fremtid for danske startups og deres investorer.