Andreas Valentin, partner, Accura
Andreas Valentin, Accura

M&A-partner: Ventureinvestorer er blevet tilbageholdne med AI-investeringer

Antallet af investeringer i AI-virksomheder har været rekordhøjt i 2024, men ventureinvestorerne er nu begyndt at udvise forsigtighed. Andreas Vallentin-Hansen, associeret partner hos Accura, forventer at investorerne i AI også kommer til at træde lidt på bremsen i resten af 2024. Han giver dig her en status på året.

Europa, herunder Danmark, har oplevet en betydelig vækst i 1. halvår 2024 i investeringer i AI-startups (dvs. selskaber, hvor kunstig intelligens er en afgørende komponent i selskabets kerneprodukt). Det afspejler en global tendens med øget fokus på, hvordan kunstig intelligens kan udnyttes inden for forskellige industrier. Vi har kigget lidt på offentlig tilgængelige data for investeringsaktiviteten i 1. halvår 2024 og forsøger her at komme med en prognose for 2. halvår 2024. 

 

Europa og særligt Frankrig skyder frem med AI

Ifølge data fra bl.a. PitchBook og Mergermarket har europæiske AI-selskaber tiltrukket investeringer for næsten EUR 2 mia. Det er en stigning på ca. 18,7% sammenlignet med hele 2023. Denne vækst er bl.a. drevet af store investeringsrunder, herunder i Mistral AI fra Frankrig, som rejste ca. USD 666 mio., og DeepL fra Tyskland, som sikrede sig ca. USD 300 mio. 

Data viser desuden, at Frankrig har etableret sig som det primære knudepunkt for VC-investeringer i AI i Europa og står for næsten 67% af den samlede investeringsværdi i Europa i 2024 indtil videre.

I Danmark rejste consumer research technology-virksomheden, GetWhy, USD 34,5 mio. fra den amerikanske VC-fond, PeakSpan Capital, i juni 2024, mens Go Autonomous landede en investering på ca. USD 10,3 mio. fra henholdsvis Octopus Ventures og amerikanske Ridge Ventures tilbage i februar 2024. Vi har også set større investeringer i bl.a.  Reshape Biotech, Monthio og 2021.ai.

 

Hvilke områder tiltrækker investorerne? 

Investorer har især fokuseret på tre hovedområder inden for AI:

  1. Data: Startups, der specialiserer sig i dataindsamling, -analyse og -sikkerhed. 
  2. Infrastruktur: Startups, der udvikler den nødvendige hardware og software til at understøtte AI-applikationer. Dette inkluderer alt fra avancerede chips til cloud-baserede AI-platforme.
  3. Use cases: AI-løsninger, der direkte adresserer specifikke forretningsbehov, såsom automatisering af kundeservice eller forbedring af medicinsk diagnostik.

 

Regulatorisk miljø

Det regulatoriske miljø i Europa er ydermere blevet styrket med vedtagelsen af AI-forordningen, som jeg tidligere er kommet omkring i Bootstrapping

Denne lovgivning sigter mod at skabe en sikker og etisk ramme for udvikling og anvendelse af kunstig intelligens i EU. Som nævnt i mit tidligere indlæg stiller AI-forordningen krav til AI-systemer og er en slags produktsikkerhedsregulering, som skal sikre, at de AI-systemer, der udbydes til markedet, opfylder en række minimumskrav for at sikre borgernes sikkerhed og rettigheder. 

Implementeringsprocessen for den nye lovgivning strækker sig frem til 2029 og derfor har AI-forordningen formentlig ikke direkte effekt på investeringsaktiviteten, men den fjerner alligevel noget regulatorisk risiko, idet markedet og investorerne nu er bekendte med det regelsæt, som virksomhederne i Europa skal overholde.

 

Hvad bliver tendensen for resten af ´24?

På lang sigt forventes det, at investeringer og M&A-aktivitet inden for AI vil fortsætte med at stige. Flere faktorer peger på en fortsat vækst:

  1. Øget adoption: Flere virksomheder vil sandsynligvis integrere AI-løsninger i deres forretningsmodeller, hvilket vil skabe yderligere efterspørgsel efter innovative AI-teknologier.
  2. Regulering og etik: Med den stigende brug af AI vil der også være et øget fokus på regulering og etiske overvejelser. Selskaber, der kan tilbyde løsninger, der adresserer disse bekymringer, vil være godt positioneret til at tiltrække investeringer.
  3. Teknologiske fremskridt: Fortsatte fremskridt inden for AI-teknologi, herunder udviklingen af mere avancerede algoritmer og bedre databehandlingskapacitet, vil drive innovation og investeringer.

 

Investorer forventer fald

I relation til 2. halvår af 2024 forventes omvendt en stagnering eller måske et fald i investeringsaktiviteten indenfor AI, hvilket jeg bygger på en kort rundspørge hos udvalgte investorer i markedet.

Investorerne virker en smule nervøse for, om markedet er overophedet og med den hurtige teknologiske udvikling, beretter nogle investorer, at det er tid til at træde på bremsen og se, hvordan tingene udvikler sig. 

En af årsagerne til denne forsigtighed er udgivelsen af OpenAI’s GPT-butik, som tilbyder gratis tjenester som kodefærdiggørelse, tekstforfatning og dokumentanalyse. Risikoen er, at OpenAI’s GPT-butik potentielt udvander en række startups value proposition, hvilket tvinger investorer til at udvise større forsigtighed.

 

M&A-aktiviteten på sigt

I relation til M&A-aktiviteten peger alt – på lang sigt – i retning af, at investeringslysten indenfor AI vil fortsætte med at stige, idet større virksomheder ser AI som en nøglekomponent i deres strategiske transformation og opkøb i industrien kan give adgang til avanceret teknologi, ekspertise og dataaktiver. 

I min egen branche, den juridiske branche, opkøbte den børsnoterede amerikanske virksomhed, LexisNexis, der specialiserer sig i dataanalyse og informationsløsninger, eksempelvis et belgisk AI-selskab ved navn Henchman, for USD 160 mio. i juni 2024.

I mit næste indlæg vil jeg sætte fokus på udenlandske fondes investeringer i danske selskaber, herunder hvad founders skal være opmærksomme på i forhold til legal terms.