Kun 1-2 pct. af al venturefunding går til startups stiftet af en kvinde. Foto: gettyimages.

Venturekapital overser kvinderne

Kun 1-2 pct. af den globale venture-funding går til startups med en eller flere kvinder i stifterteamet. Flere investorer er opmærksomme på køns-bias. Men de sætter stadig penge i stiftere, der ligner dem selv, på bekostning af potentialer og vækst.

”Hvis en kvinde har succes i tech, kan du være sikker på, at kønnet altid bliver bragt op.”

Camilla Kerlauge, stifter og adm. direktør i Spenderlog, er træt af at være den etbenede krøbling i forsamlingen af fundingsøgende startups. Så bramfrit udtrykker hun oplevelsen af at være i mindretal blandt fundingsøgende mandlige iværksættere. For det med kønnet betyder ikke noget for den forretning, hun og partneren Maria Flyvbjerg Bo er i gang med at opbygge.

Og heldigvis har de investorer, som de to stiftere indtil videre er kommet længst i dialog med, aldrig nævnt det med kønnet. Men for Camilla Kerlauge er det snarere undtagelsen end reglen, når hun møder investorer.

”Jeg møder det ikke hos kolleger. Men jeg oplever det meget blandt investorer. Og efter vi er blevet to piger i stifterteamet, sker det med mere end faktor 2. Jeg tror ikke, de selv er bevidste om det. Men det er en misforstået venlighed, som på os virker som om, vi har et handicap, som vi selvfølgelig skal tale om. Jeg er sikker på, de gør det i den bedste mening. Men det er bare ikke relevant for vores forretning,” siger Camilla Kerlauge.

Pas på ubekendt bias

Spenderlog er en fintech-startup, der hjælper brugerne med at forstå deres privatforbrug i detaljer. Ved hjælp af kunstig intelligens og analyser baseret på brugernes data hjælper Spenderlog brugerne med at få styr på præcis, hvad pengene bruges på. Det kunne f.eks. være, hvor meget der bruges på chokolade, bæreposer, grøntsager eller økologi.

Jeg skal ind i varmen, fordi jeg er dygtig. Ikke, fordi jeg er bærer af et X- eller et Y-kromosom. – Camilla Kerlauge, Spenderlog.

Camilla Kerlauge kommer selv fra en lang karriere i de store finanshuse, hvor hun med en master i softwareudvikling er vant til at være i mindretal i forhold til køn. Og det generer hende ikke. Det generer hende derimod at bruge tid på at tale om køn i situationer, hvor det ikke er relevant.

 

Venture
“Hvis en kvinde har succes i tech, kan du være sikker på, at kønnet altid bliver bragt op,” siger Camilla Kerlauge, stifter og adm. direktør i Spenderlog.

”Det er virkelig irriterende at få trukket ned over sig som præmis. Jeg skal ind i varmen, fordi jeg er dygtig. Ikke, fordi jeg er bærer af et X- eller et Y-kromosom. Så vælg kvinderne til eller fra på de faktuelle kompetencer. Ikke på bias. Og slet ikke på ubekendt bias,” lyder hendes opråb til investorerne.

Kvinder bootstrapper

Og det med den ubevidste bias til fordel for mændene nævner flere kvindelige iværksættere og enkelte investorer. Ganske som det bliver nævnt, som et væsentligt parameter, når det gælder at få flere kvinder ind i topledelse og bestyrelser i de store virksomheder.

Blandt startups er tallene for, hvor mange kvindelige iværksættere der får venturepenge til vækst, om muligt endnu mere iøjefaldende end tallene for, hvor få kvinder der er i topledelse og bestyrelser.

Det amerikanske data- og softwareselskab PitchBook har opgjort, at andelen af kvinder, der stifter egen virksomhed, p.t. er den hastigst voksende gruppe af iværksættere i USA. Men kvinderne bootstrapper – altså, klarer sig selv med hjælp fra fools, family and friends frem for at få venturekapital til vækst.

Ifølge opgørelsen er der kun kvinder i ledelsen hos 5 pct. af alle venturefinansierede startups, og kun 2,7 pct. af dem har en kvinde som adm. direktør. På bundlinjen betyder det, at kun 2 pct. af al venture-funding går til kvindelige iværksættere, selvom de i USA ejer 38 pct. af virksomhederne.

Venture

Venture

Har vi råd til at undvære kvinderne?

Breakit, Bootstrappings søstermedie i Sverige, lavede for nylig en undersøgelse blandt alle startups i Sverige, hvilke sidste år fik venture funding. Undersøgelsen viser, at det i Sverige kun er 1 pct. af alle ventureinvesteringer, der går til startups med kvinder i spidsen. Tilsvarende data findes endnu ikke herhjemme. Men i en undersøgelse fra Fonden for Entreprenørskab fremgår det, at andelen af kvindelige iværksættere er støt på vej ned. Det udfordrer ligestillingen blandt venturefinansierede startups yderligere, når der fra start er et faldende antal startups med kvinder i spidsen.

Venture
Andelen af kvindelige iværksættere faldt i 2017 til 26 pct. fra 32 pct. i 2014. Kilde: Iværksætterindblikket.

Både blandt iværksættere og investorer er der en udbredt opfattelse af, at vi går glip af potentiale.

”Hvis det kun er ca. 2 pct. af al venturekapital, der går til kvindelige iværksættere, så har vi virkelig et stykke arbejde at gøre,” siger Jette Bjerrum, der er iværksætter, business angel og medlem af DanBANs bestyrelse.

Hvis alle i venture kun investerer i folk, der ligner os selv, så er vi som branche i store vanskeligheder. – Stephanie Palmeri, Uncork Capital.

Samme toner lød sidste år fra Stephanie Palmeri fra Uncork Capital, der ifølge PitchBook i en paneldebat hos acceleratoren 500 Startups bl.a. kommenterede, at der er kommet flere og flere venturefonde kun for kvinder til i både USA og England:

”Kvindelige iværksættere skal ikke begrænses til kun at søge funding hos kvindelige VC’ere. Hvis alle i venture kun investerer i folk, der ligner os selv, så er vi som branche i store vanskeligheder. Og det er virkelig en af grundene til, at vi ER i vanskeligheder i branchen,” sagde hun.

Kønsneutrale investeringer

Herhjemme har bl.a. byFounders gjort det til en mærkesag at være opmærksom på ubevidst bias affødt af, at de fleste i byFounders er mænd.

Fonde har simpelthen ikke råd til at lade sig farve af det her. – Tommy Andersen, byFounders.

”Vi forsøger kontinuerligt at sætte fokus på sagen, herunder at identificere og inkludere rollemodeller til vores Founders Collective, og ved at være helt kønsneutrale i vores investeringsproces. Det er et lille bidrag til løsningen, men mange bække små. Fonde har simpelthen ikke råd til at lade sig farve af det her,” siger Tommy Andersen, der er Managing Partner i byFounders.

Hos Voluntas Group er diversitet en direkte betingelse for investeringerne.

”Alle virksomheder er for så vidt velkomne, uagtet status quo, hvis de til gengæld forpligter sig på inden for 3-5 år at omstille sig til at have en ligelig kønsfordeling,” fortæller Nicolai Ellemann Iversen, der er Head of Purpose Transformation hos Voluntas Group, der p.t. har to virksomheder i porteføljen.

Chauvinister uddør

Louise Ferslev, der er stifter og adm. direktør i fintechselskabet MyMonii, peger på, at bias går begge veje. Og det også kan være en fordel at være den, der stikker ud i mængden.

Selvfølgelig skal du drikke øl, vin eller cola med din investor. Det handler jo om at knytte tillidsbånd. – Louise Ferslev, MyMonii.

Hvor nogle kvindelige iværksættere mener, det f.eks. er en maskulin kultur, at startups og investorer socialiserer over en øl uden for arbejdstid, så synes Louise Ferslev, at det er en vigtig del af det at sikre god kemi mellem investorer og iværksættere. Og er man ikke til øl om aftenen, kan man jo altid foreslå en anden social aktivitet, mener hun.

”Selvfølgelig skal du drikke øl, vin eller cola med din investor. Det handler jo om at knytte tillidsbånd. Investoren sætter mange penge i dig, og I skal samarbejde i mange år. Det er penge, som han eller hun risikerer at miste. Så for din egen skyld skal du knytte tillidsbånd. Jeg vil også selv være sikker på, at det er ordentlige mennesker, jeg skal arbejde sammen med i mange år,” siger Louise Ferslev.

Venture
“For din egen skyld skal du knytte tillidsbånd”, siger Louise Ferslev, stifter og adm. direktør MyMonii. Foto: Presse.

Vi bevæger os i risikofyldt farvand. Og det kan betyde, at investorer ubevidst fokuserer på nogle, der ligner dem selv, for at minimere risikoen. Er man ikke bevidst om den ubevidste bias, går man glip af muligheder for at skabe god forretning.

”Og så er det let at dømme en mands kommentar som chauvinisme. Men i de fleste tilfælde vil mænd gerne støtte op om, at flere kvinder kommer til. Og de få, der ikke gør, de uddør vel snart,” griner Louise Ferslev.

En kæde af svage led

På rigtig mange punkter ligner debatten den, der i årevis har kørt i det øvrige erhvervsliv, og som i nogle lande har ført til kvoter for andelen af kvinder i ledelse og bestyrelser, og som herhjemme har ført til krav om måltal for andelen af det underrepræsenterede køn – kvinderne – i de største virksomheder.

Det første argument er fødekæden. At der simpelthen ikke er ret mange startups med kvinder i spidsen. Som en investor siger til Bootstrapping, så passer procenttallet 1-2 af al venture funding, der går til kvindelige iværksættere, cirka med den andel af cases med kvinder i spidsen, som investoren præsenteres for. Især tech-iværksættere har stadig en overrepræsentation af mandlige stiftere.

Samtidig viser forskning, at kvinder sjældnere end mænd søger funding hos ventureselskaberne. Og hvor mænd, der søger funding til deres startup, typisk gør det hos flere ventureselskaber, så gør kvinder det hos færre.

Endelig viser undersøgelser fra USA, at kvindelige iværksættere typisk søger lavere beløb end mænd, og kvinderne bliver stillet andre spørgsmål af investorerne end mænd.

Venture
Kilde: Harvard Business Review

Kvinderne bliver således typisk vurderet på deres kompetencer, mens mændene vurderes på deres fremtidige potentiale. Det resulterer i væsentligt større beløb og flere jaer i mændenes favør. Eller som Melinda Gates udtrykker det, så beskrives en kvinde som uerfaren, hvor en mand beskrives som en med potentiale.

Investorer skal udvide udsynet

Jette Bjerrum er iværksætter, business angel og medlem af bestyrelsen i Danish Business Angel Netværk, DanBAN. Og så er hun medinvestor i Rising Tide, som er et paneuropæisk investeringsprogram, hvor knap 100 europæiske kvinder sammen har investeret i seks startups.

Venture
“Kvinder skal ikke have særbehandling, og vi må én gang for alle indse, at fokus på flere kvinder ikke betyder et fald i kvaliteten. Det er simpelthen ikke godt nok at trække dette kort,” siger Jette Bjerrum, iværksætter og business angel.

Jette Bjerrum anerkender argumentet om, at der stadig er for få kvindelige iværksættere, der søger venture-funding. Men fødekædeargumentet bliver også let en dårlig undskyldning for at afvente en alt for langsom organisk udvikling, mener hun.

Vi bør anerkende, at der er flere veje til Rom og andre måder, en succesrig stifter vurderes på end den form, der pitches efter i dag. – Jette Bjerrum, investor.

I stedet bør investorerne søge bredere og mere nuanceret og de bør vurdere, om de nuværende bedømmelseskriterier er dækkende, eller om de er med til at holde kvinderne tilbage.

”Vi bør anerkende, at der er flere veje til Rom og andre måder, en succesrig stifter vurderes på end den form, der pitches efter i dag. De maskuline mønstre er stadig i høj grad gældende, og dermed overses, at der også kan være en anden og mere feminin måde at tilgå opgaven på. Nogle ville måske sige en anelse mere realistisk. Det mener i hvert fald erfarne kvinder som Melinda Gates,” siger Jette Bjerrum.

”Når andelen af kvindelige iværksættere, der får venture-funding kun ligger på 2 pct., er det måske en kombination af, at der stadig er for få kvindelige stiftere, og de, der endelig når frem til venturefondene og kommer igennem det første nåleøje, falder igennem. Vi må vide mere om, hvad der sker i processen, hvorfor kvinderne falder fra eller slet ikke når at komme med, og samtidig vurdere, om der er flere måder at værdianskue en god case på,” fortsætter hun.

Venture

Har vi råd til at undvære kvinder?

Fra politisk side bør der fortsat arbejdes på, at det at tage springet som iværksætter er noget, samfundet har gavn af og skal understøtte, så det ikke kun bliver de mest risikosøgende mennesker, der tør give afkald på lønmodtagerjobbet og det trygge. Der er rigtig mange veluddannede kvinder inden for både tech og life science, men det er oftest ikke dem, der står i spidsen for de nye virksomheder.

Kvinder skal ikke have særbehandling, og vi må én gang for alle indse, at fokus på flere kvinder ikke betyder et fald i kvaliteten. Det er simpelthen ikke godt nok at trække dette kort. – Jette Bjerrum, investor.

Jette Bjerrum peger på, at hvor vi inden for traditionel ledelse anerkender køn i ledelse som kompetence, er det først nu ved at slå igennem inden for iværksætteri. Basalt set drevet af de samme årsager: Det giver god økonomi, øget innovationskraft, stærkere virksomheder og styrker dansk erhvervsliv.

”Kvinder skal ikke have særbehandling, og vi må én gang for alle indse, at fokus på flere kvinder ikke betyder et fald i kvaliteten. Det er simpelthen ikke godt nok at trække dette kort. Tværtimod. Hele økosystemet må skifte briller og forholde sig til, at succes har flere ansigter. Man kan jo stille sig spørgsmålet, hvad man går glip af ved ikke at gøre det – og om man har råd til det. Jeg køber ikke argumentet om, at nu må kvinderne også bare tage sig sammen og tage endnu en kiks. Og vi kvinder skal blive bedre til at lytte til Madeleine Albright: ’Der er et sted i helvede for kvinder, som ikke støtter hinanden’,” siger Jette Bjerrum.