Kunstig intelligens kan bruges til mange ting. Her er det kinesiske SenseTime, der kan analysere alle elementer i trafikken. Foto: Sensetime via YouTube.

Techtopia 94: Kan AI påvirke medier og demokrati?

Har kunstig intelligens en negativ indflydelse på vores medier og vores demokrati? Det mener den seneste rapport fra SIRI-kommissionen.

I den seneste rapport fra SIRI-kommissionen – nedsat af IDA og Ida Auken (MF, RV) – har arbejdsgruppen kigget på fake news og den politiske debat. Kommissionens arbejdsgruppe kom for nyligt med en række anbefalinger til politikere, medier og de platformsvirksomheder, som driver sociale medier.

Kommissionen vil blandt andet have gennemsigtighed i algoritmer og måden, de fungerer på, samt hvordan brugernes personlige og private data bruges i den sammenhæng.

En såkaldt klikfarm, der blandt andet kan bruges til at drive “falsk” trafik til virksomheder eller politikeres sociale medie-profiler. Foto: Jiggie Jaa/Facebook.

Journalister og borgere skal klædes bedre på til at gennemskue fake news og social media-kampagner skabt og spredt af softwarerobotter. På EU-niveau skal der stilles krav til test af algoritmer og deres funktioner, ligesom ejerne og udviklerne af algoritmer skal stå til ansvar for, hvordan de virker. Og så skal der etableres et center for digitalt demokrati.

Medvirkende:

Mads Rydahl, Unsilo og SIRI Kommissionen

Lone Juul Dransholt Christensen, B&O og SIRI Kommissionen

Mikkel Flyverbom, professor, CBS