CEO og stifter af RFRSH Nikolaj Nyholm.

Fra startup til investor til startup igen: “Det ultimative beslutningsansvar trak mig tilbage”

Stifteren af RFRSH Nikolaj Nyholm er serieiværksætter, men også investor. Før han satte sig på den danske e-sportstrone, arbejdede han for investeringsvirksomheden Sunstone. Men at bygge op og tage ansvar trak ham tilbage i iværksætteriet.

Nikolaj Nyholm er synonym med e-sport.

Han stiftede RFRSH i efteråret 2016, og på rekordtid har virksomheden aflivet fordommene om computerspil som nichesport kun for nørder.

Hvem havde set, at en e-sportsturnering kunne fylde Royal Arena? Og at samme turnering ville slå alle seerrekorder på DR3?

Det havde Nikolaj Nyholm. Han har altid spillet meget computer. Enormt meget, faktisk. Det var spillene, der hev ham ind i computerens, teknologiens og internettets verden. De fyldte hans fritid og ville komme til at fylde hans fremtid.

Udover at være stifter af RFRSH og passioneret gamer er Nikolaj Nyholm også iværksætter og investor.

“Som CEO har man det ultimative ansvar”

Faktisk har han fire tech-startups bag sig, en imponerende portefølje inden for gaming og spilvirksomhed samt flere succesfulde exits, før han satte sig for at udbrede e-sport til masserne. Den kombination, vejen fra startup til investor og tilbage til startup igen, har givet ham et unikt indblik i, hvordan startup-miljøet fungerer helt fra idé til exit, fra den ene og den anden side af bordet.

“Som investor er man ultimativt en feature i et selskabs udvikling. Men som CEO i sin egen virksomhed har man det ultimative ansvar og beslutningskraft. Det bekommer mig supergodt,” fortæller Nikolaj Nyholm.

Det var det ansvar og lysten til at bygge noget op igen, der trak ham tilbage i iværksætteriet efter seks år som investor i Sunstone. Det var her, han opbyggede den største portefølje inden for gaming og spilvirksomhed blandt europæiske investorer. Men hvordan var det så at hoppe over på den anden side af bordet igen?

“Den mest signifikante ændring er at gå fra ikke at have det operationelle ansvar og driften til at have det igen. Det var motivationen for at hoppe tilbage. Selvom jeg havde regnet med at bruge længere tid på investorsiden. Det tager længere tid at opbygge en god portefølje og blive en god investor,” siger han.

“Nikolaj, you’re not the CEO anymore!”

Som investor havde han nogle værdifulde erfaringer med sig fra sin iværksætterbaggrund.

Alligevel var det to helt forskellige jobs, og han havde meget at lære som ny investor. Det var en anden skala end små angel-investeringer her og der. Nu skulle han forvalte andres penge på en større skala sammen med tre partnere og en række medarbejdere.

“Jeg havde i høj grad en forståelse for, hvordan selskaber fungerer i de tidlige faser. Jeg kunne se nogle af de faldgruber, som man hurtigt kan falde i og kunne derfor hjælpe de selskaber, jeg investerede i. Men det var svært at erkende for mig, da jeg kom fra CEO-siden, at jeg ikke bare kunne gå ind og løse de operationelle ting, som, jeg synes, var så krystalklare, siger han og fortsætter:

“Jeg kan tydeligt huske, at et par måneder inde i min første investering Neo4J vender direktøren sig en dag om og siger: ‘Nikolaj, you’re not the CEO anymore!’ Det var noget, jeg skulle lære. Ikke i forhold til, at jeg blandede mig for meget, men jeg kunne ikke tage det operationelle ansvar, jeg tidligere havde taget,” siger han.

RFRSH har blandt andet e-sportsholdet Astralis, vindere af turneringen ELEAGUE Major i 2017, under sin paraply.

“Det er nok den fejl, mange iværksættere, som begynder at investere, gør. De tror, de kan løse de her ting, som ofte har noget med teamet at gøre. Men der må man stole på, at de selv kan løse det. Jeg foretog mig nogle investeringer, jeg ikke burde have gjort på den baggrund. Jeg troede, jeg kunne løse de her ting for dem. Jeg vidste, hvad risici var, og at teamet ikke var stærkt nok, men i stort set alle tilfælde kunne jeg ikke løse det. Det er svært som tidligere iværksætter at give op på nogle virksomheder.”

“På samme måde vil jeg sige, at det perspektiv, jeg fik som investor, har gjort mig til en bedre iværksætter nu. Ikke så meget ud fra at vide, hvad investorerne kigger efter. Det havde jeg meget godt styr på med mine tidligere startups. Men generelt ud fra at kunne prioritere blandt de valg, man som startup skal foretage. Det er ikke altid lige logisk, men jeg føler, jeg med mine erfaringer har formået at flytte mig hurtigere, hyre bedre folk og vide, hvad der skal til for at bygge et komplet team. Jeg har fået et bredere perspektiv. Nu er det ikke kun min egen tidligere erfaring, jeg kan trække på, men også det at have observeret andre firmaer tæt på,” forklarer Nikolaj Nyholm.

Tingene går hurtigere som iværksætter end som investor

Det har altid drevet ham at kunne være med til at sætte dagsordenen i en bestemt industri eller teknologi. Det er det, han nu gør for e-sport med RFRSH. Og det skal ske som CEO.

“Tingene bevæger sig hurtigt og enormt meget hurtigere, end når man blot sidder i investorstolen,” siger han.

I slutningen af 2016 handlede det om at bevise, at RFRSH kunne drive e-sportshold på en helt anden måde, end branchen havde gjort før. I begyndelsen af 2017 handlede det om at gøre e-sport mainstream, gøre det til et underholdningsprodukt, som tv ville samle op. I 2018 er fokus på originale formater til liveunderholdning på både streaming og tv, nationalt og internationalt.

“Vi har opnået en kadence, som vi kan være rigtig tilfredse med. For at nå dertil har jeg i høj grad trukket på mine erfaringer fra både mine tidligere virksomheder og som investor. Vi er startet ud hurtigt, fået bygget et super seniorteam op og ikke gået på kompromis med det,” siger Nikolaj Nyholm.