"Mest værdifuldt var at få indblik i, hvad alverdens hotte startups arbejder med," skriver Maria Sundlöf. Foto: Samuli Pentti by Slush Media

Dagbog fra en Slush-debutant: Kvindelige tech-founders overrasker

Der var overraskende mange kvindelige iværksættere og stiftere med topprofessionelle pitches og drive på årets Slush. Business angel Maria Sundlöf var afsted for første gang. Hun deler her sine bedste fif og største indtryk fra årets største tech- og startupevent.

Jeg begyndte min nye sidekarriere som business angel i februar. I de sidste mange måneder har jeg været til et utal af pitch-events og møder med startups. Det var derfor oplagt at tage til Slush, verdens største konference på området, hvor ledende spillere på den globale teknologiscene mødes, og hvor jeg kunne blive klogere på de store teknologitrends.

Temaet for årets Slush var ”Nothing normal ever changed a damn thing”. Som en del af konferencen kan man også matchmake med andre deltagere, og alt kan forberedes og bookes hjemmefra. Du får det hele ind i din personlige kalender i din Slush-app, som faktisk er ret cool.

Pitch med styrke og drive

Dagen før konferencen begynder, er der investor day. Her deltog jeg i roundtable-diskussioner og mødtes både med startups og andre investorer. Roundtables foregik ved, at jeg fik tildelt en plads ved et bord, hvor vi skulle diskutere et tema. Det kom dog aldrig rigtig i gang. Der blev i stedet diskuteret emner som fremtiden for Blockchain og bitcoin, og hvordan kan man tage livet af Apples og Googles dominans inden for salg af apps. Det sidste emne optog specielt deltagerne fra en amerikansk venturefond, som har investeret massivt i gaming.

Sidst på dagen tog jeg afsted til et side-event, en såkaldt demo day, hos startup-virksomheden Wise Guys. Virksomheden er grundlagt i Estland og tilbyder investorer at investere i ti udvalgte startups i et såkaldt batch. Jeg er selv i gang med at investere i batch 9, så jeg var spændt på at se de ti virksomheders pitches. En time senere var jeg i den grad imponeret over kvaliteten af præsentationerne, men også over den personlige styrke, jeg kunne fornemme hos stifterne. Jeg var i hvert fald ikke bagefter i tvivl om, at jeg vil investere i disse fantastiske unge mennesker, som lader til at have et drive helt ud over det sædvanlige.

App til grønne fingre

Så kommer endelig den store dag, hvor Slush åbner. Jeg ankommer lige til den officielle åbnings start, og det viser sig at være en dårlig idé. Det er umuligt at komme ind til scenen, da der er deltagere alle vegne, så jeg må se åbningen på skærme uden for selve scenen. Det er et fint selskab, som åbner konferencen. Finlands præsident, Sauli Niinistö, hilser velkommen, og herefter kommer den tidligere amerikanske vicepræsident Al Gore på scenen. Han er klimaaktivist og taler om alle de forandringer, som er nødvendige. Hans budskab er: ”Sustainability is the way to the future”.

Herefter ser jeg forskellige indlæg om distribuerede databaser, global skalering af virksomheder etc. Men der er ikke specielt stor dybde i præsentationerne, og jeg lærer ikke så meget nyt. Jeg ender derfor med at bruge rigtig meget tid ved startupscenen, hvor 100 forskellige startups pitcher deres virksomheder og konkurrerer om at blive vinderen, der kåres på konferencens sidste dag. Her er alt fra rekrutteringsplatforme og varmeregulerende tøj til databaser for mobile devices og dronemåling for værdiansættelse af skove. Jeg trækker lidt på smilebåndet, da jeg ser UrbiGos pitch, hvor du kan få et device og en app, så du kan finde ud af, hvordan dine planter har det. Måske kan jeg nu endelig skifte mine kaktusser ud.

Kvinder på Slush

Noget af det, som overrasker mig, når jeg ser virksomhederne pitche, er, hvor mange kvindelige stiftere, der er, også med dybt tekniske produkter. Dem ser vi ikke mange af i Danmark.

Det overrasker mig, hvor mange kvindelige stiftere, der er. Dem ser vi ikke mange af i Danmark.

Som et led i matchmaking mødes jeg senere på dagen med Eugene. Han kommer fra Estland og har udviklet et produkt, Tap2Pay, som kan bruges til betaling direkte inde i applikationer som f.eks. Messenger og Snapchat. Jeg bliver ret imponeret af, hvor dedikeret han er til sit produkt. Han er villig til at gøre stort set hvad som helst for at få det til at flyve. Han flytter hellere end gerne, for at hans virksomhed kan få de bedste vilkår.

Dag to fortsætter i samme stil. Det vækker virkelig min interesse, når jeg hører Erik Gundersen fra Mapbox, som har bygget en open source-platform for specialtilpassede kort til apps. Mapbox har 300 mio. brugere om måneden. Det er for vildt.

Helt tæt på de hotte

Det sidste på konferencen er udnævnelsen af vinderne af Startup 100. Altum Technologies løber med førstepladsen. De kan med ultralyd rense skidt fra produktionsudstyr, uden at produktionsprocessen skal stoppes, eller udstyret skal skilles ad.

Det har været en givende konference. Jeg har fået lidt mere indsigt i nogle af de hotte trends såsom kunstig intelligens, Virtual Reality, Blockchain, kryptovaluta og global skalering af cloud-løsninger. Mest værdifuldt for mig var indblikket i, hvad der bliver arbejdet på i de forskellige startups verden over og få lov til at nærstudere deres præsentationer. Forhåbentlig får jeg også lukket min investering i Startup Wise Guys.

Fakta: Slush finder sted i Finland og har 20.000 deltagere fra mere end 130 lande, hvor alt fra tech-guruer og investorer til startups og etablerede virksomheder er med. Konferencen foregår formelt over to fulde dage med præsentationer på seks scener og masser af side-events og udstillere. Se mere på Slush.org.