“Vi havde en strategi, der lød, at efter 1.000 dage ville vi gå nordisk. Det er tre år. Den beslutning blev taget efter seks måneder og godkendt i vores globale setup. 6 måneder. Ikke 1.000 dage. Det gør vi kun, fordi vi har nået det, vi gerne ville – og mere til,” siger Laila Pawlak, CEO- og Co-founder, SingulartyU Denmark.

SingularityU et år efter: nordisk ekspansion og store drømme

For et år siden åbnede dørerne til SingularityU Denmark på Titangade i København. I dag er ‘Denmark’ skiftet ud med ‘Nordic’, og campus er blevet 2.000 kvadratmeter større. SingularityU er blevet hyldet for sin tilgang til teknologien og klandret for at sælge varm luft og have mistet sin sjæl. Trods skalering er sjælen på ingen måde forsvundet, mener CEO og co-founder af SingularityU Nordic Laila Pawlak.

“Bygningen, vi sidder i, husede det gamle Mærsk. Vinduerne er armeret glas, fordi serverne stod herinde. Da de startede inden for e-commerce, sad afdelingen herude,” fortæller Laila Pawlak og peger ud mod gaden: “Og lige derude skød de med bazookaer, dengang der var rockerkrig i København.”

Vi sidder på Laila Pawlaks kontor. Hun er CEO og co-founder af SingularityU Denmark, som nu har skiftet navn til SingularityU Nordic. Organisationen har til huse i Titanhus på Titangade på Nørrebro i København. I dag er der ingen grund til at dukke sig for flyvske kugler. I dag er kvarteret en del af Copenhagen Science City. Metropol ligger lige om hjørnet, og kontorfællesskabet DARE2mansion så tæt på, at det nu er tilknyttet den voksende SingularityU-campus. Det er også her, de fleste nok kender Laila Pawlak fra, før hun trådte til hos SingularityU.

Der er næsten gået præcist ét år, siden hun stod på den anden side af de armerede vinduer med en nøgle i hånden og 80 trippende startups, 30 håndværkere og TV2 News bag sig og åbnede døren til SingularityU Denmark. Det første og største uddannelsessted uden for organisationens fødeland, USA.

“Første år handlede om at etablere os. Vi har brugt meget tid på at skabe vores campus her i en co-creation med de virksomheder, der sidder her. Finde ud af, hvad der er vigtigt for dem,” fortæller Laila Pawlak.

Teknologi skal forandre verden til det bedre

Her sidder både startups og corporates fordelt på de nu 7.000 kvm. Cirka 40 af førstnævnte og 10 af sidstnævnte. Alle brancher er velkomne. De skal blot have det i deres mission, at de vil være med til at forandre verden og gøre den til et bedre sted. Og det skal i udgangspunktet ske ved hjælp af eksponentiel teknologi.

Vi er et B-corp, ligesom vores moderorganisation er det: profit, people, and planet. – Laila Pawlak

“Vi er et B-corp, ligesom vores moderorganisation er det: profit, people, and planet. Det har været og er vigtigt for os at leve op til dét og gøre os umage med at sikre, at vi driver en virksomhed, som vi er stolte af, og som bidrager til samfundet og skaber værdi,” siger Laila Pawlak og tilføjer med slet skjult stolthed, at de er kommet ud af første år med et positivt resultat.

“Det handler om at skabe en sund forretning, så vi har større mulighed for at lave fede impact-initiativer,” siger hun og nævner som eksempel et stort student-summit, som SingularityU Nordic afholder i Parken til juni, hvor op til 10.000 studerende fra hele verden får mulighed for at møde fakultetet.

Et universitet for hele Norden

Den nok største milepæl, man har nået i løbet af det første år, er, at SingularityU Denmark favnede hele Skandinavien og blev til SingularityU Nordic.

“Vi havde en strategi, der lød, at efter 1.000 dage ville vi gå nordisk. Det er tre år. Den beslutning blev taget efter seks måneder og godkendt i vores globale setup. 6 måneder. Ikke 1.000 dage. Det gør vi kun, fordi vi har nået det, vi gerne ville – og mere til,” siger Laila Pawlak:

“Det er en kæmpe anerkendelse af setuppet her, men også af Skandinavien. Det er uden sammenligning Singularity Universitys største venture uden for USA.”

Det var ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsen en anerkendelse af Danmarks potentiale for at være med til at løfte den teknologiske revolution, at Singularity University valgte at lægge innovations-hubben her. Den brandværdi, der lå i navnet, lider dog ingen skade, selvom “Denmark” blev fjernet fra samtlige logoer, både fysiske og digitale, dagen efter beslutningen blev taget i januar.

“I mange regioner i verden ser man Skandinavien som én enhed: New nordic, Nordic design og Nordic cuisine. Der er i hele Skandinavien en kæmpe interesse for teknologi, og hvordan man kan omsætte det til værdi i sin organisation. Vi har et unikt tilbud på hele uddannelsessiden, som gør, at vi har nogle partnere, som er meget interessante for mange startups, at komme i dialog med. Den dialog kan vi facilitere,” siger Laila Pawlak.

SingularityU Nordic arbejder nu på at etablere kontorer i Norden. København vil stadig være hovedsædet, og campussen blev derfor også udvidet med 2.000 kvadratmeter. Med navneskiftet følger også, at hvor SingularityU Denmark tidligere kun samarbejdede med virksomheder med etablering i Danmark, opereres der nu under SingularityU Nordic med virksomheder i hele Skandinavien, uagtet om de er baseret i Danmark eller ej.

“Udvidelsen afhang af, om vi nåede nogle milepæle. Det afhang mere af uddannelsessiden end selve stedet. Vi har etableret nogle partnerskaber med nogle interessante virksomheder, og vi kører programmer, som lever op til en høj standard, og som folk får noget værdi ud af. Det er vi klart lykkedes med,” siger Laila Pawlak.

Konkret værdi eller varm luft?

En af de større events var efterårets SingularityU Summit i Operaen i København. Den tiltrak omkring 1.000 mennesker fra store dele af verden, men nogle røster satte spørgsmålstegn ved, om der nu også blev skabt værdi, eller om det bare var varm luft.

At du er dygtig til AI, betyder ikke, at du ved, hvad der sker inden for blockchain eller biotech. – Laila Pawlak

“Det, vi er gode til, er at åbne døre til nogle forskellige universer og give folk nogle værktøjer til at arbejde med ny teknologi hjemme i deres organisationer. Det kan transformere ens perspektiv på verden, at man får åbnet nogle døre. At du er dygtig til AI, betyder ikke, at du ved, hvad der sker inden for blockchain eller biotech. Jeg har selv oplevet den transformation. Det er også derfor, jeg sidder i den stol, jeg gør i dag,” siger Laila Pawlak.

I februar modtog moderorganisationen i USA en investering på 32 millioner dollars, svarende til knap 194 mio. kr. I kølvandet på investeringen skrev Bloomberg en kritisk artikel om Singularity University i Silicon Valley, som angiveligt har haft problemer med bedrageri og overgreb i 2009 og 2013. Singularity Universitys CEO i USA Rob Nail udsendte herefter en pressemeddelelse, der beskriver, at artiklen indeholder flere fejl, eksempelvis at Google har stoppet sin støtte til organisationen. I artiklen mener en kritiker, at Singularity University er blevet en pengegrisk organisation, der har glemt sine rødder og mistet sin sjæl. Det er Laila Pawlak ikke enig i.

Selvfølgelig har Singularity University ikke mistet sin sjæl. – Laila Pawlak

“Selvfølgelig har Singularity University ikke mistet sin sjæl. Singularity har – ligesom alle andre virksomheder har og bør – udviklet sig over de sidste ti år. Engang var det en lille, lokal organisation; i dag er det en global benefit organization med frivillige ildsjæle og chapters i mere end 100 byer og senest også afdelinger i flere lande, der hvert år inspirerer titusindvis af mennesker og laver en lang række impact-aktiviteter. Missionen er den samme, som den altid har været, men organisationen, aktiviteterne og impacten er heldigvis skaleret,” siger hun.

Styresystemet skal opdateres for at kunne følge med

Kritikken har dog ikke noget med den nordiske campus at gøre. SingularityU Nordic er en privatejet dansk uddannelsesinstitution. Der drypper ikke guldregn ned fra Silicon Valley. De skal tjene penge som alle andre virksomheder. Det gør de gennem events, summits og programmer, som er med til at udbrede viden om eksponentiel teknologi og dens perspektiver og konsekvenser. Men de har også samarbejder med traditionelle, offentlige uddannelsesinstitutioner. Det handler nemlig ikke om enten-eller, men om både-og.

“Jeg tror på, at uddannelse er som din mobiltelefon. Først vælger du et styresystem. Det er din grunduddannelse. Men det er ikke nok kun med den i den verden, vi lever i i dag. Du skal opdatere styresystemet engang imellem, ellers kan det ikke køre de nyeste apps. Det er det, vi er med til. Vi skaber en opmærksomhed omkring teknologi og etik. Men vi har også et fantastisk samarbejde med uddannelsesinstitutionerne,” fortæller Laila Pawlak og fortsætter:

“Både på deres og vores initiativ. Alle uddannelsesinstitutioner, som jeg har mødt, har en interesse i at geare de studerende til fremtiden. Vi er bare forskellige og gør det på forskellige måder. Der er mange kræfter i det offentlige, som er med til at trække denne dagsorden også. Billedet er, at vi er i slåskamp, men det er de facto ikke rigtigt. Der ligger en enorm synergi, hvor vi alle kan bidrage.”

Vigtigt med dialog om teknologiens konsekvenser

SingularityU Nordic forsøger at sætte en dagsorden, hvor alle, ligegyldig branche og sektor, kan få indblik i, hvilke teknologier der vil forme vores fremtid, og hvordan teknologien kan løse globale problemer. Det kommer man ikke til at lave om på.

“Grunden til, at vi er teknologioptimister, er, fordi vi kan se, at der er mulighed for at løse verdens store problemer gennem teknologi. Vi er optimistiske i forhold til, hvad teknologien kan bruges til, men realistiske om, at der kan være nogle faldgruber. Dem vil vi også gerne sætte på dagsordenen. Det er fantastisk, at vi med CRISPR/Cas9 kan eliminere arvelige kræftsygdomme, men omvendt, hvis vi, forenklet sagt, kan copy-paste DNA, skal der ikke meget fantasi til for at forestille sig knap så interessante scenarier. Der skal vi have en dialog. For teknologien går ikke væk,” siger Laila Pawlak.