Middelmådighed dræber dansk startupmiljø i verdensklasse

Blog: Bliver man verdens bedste iværksættersamfund ved at gøre det samme som andre, bare halvt så godt, spørger Mads Váczy Kragh, der er direktør i Væksthus Sjælland og Vækstfabrikkerne samt forfatter til bogen ”Iværksættersamfundet”.

Flere af folketingets partier har i dag ikke bare en erhvervspolitik, men også en selvstændig iværksætterpolitik. Og dykker man ned i den nyeste udgave af Iværksætterbarometer 2018, kan man læse, at iværksætteri er omtalt i medierne tre gange så ofte i dag som for ti år siden.

Så der er et kæmpe fokus på iværksætteriet, og godt for det.

Alligevel er der god grund til at være bekymret for iværksætteriet herhjemme. For fokus og omtale gør det ikke alene.

iværksættersamfund

Den danske iværksætterpolitik er desværre præget af gode intentioner, hvor handlingsniveauet ikke følger niveauet af armbevægelserne.

For ja, selvfølgelig vil vi være et iværksættersamfund i Danmark. Men vi vil også alt muligt andet. Og den danske middelmådighed bliver måske det, der slår drømmen om et dansk startupmiljø i verdensklasse ihjel.

Ser vi mange af de nye iværksætterinitiativer efter i sømmene, så er der en kedelig tendens til mellemløsninger. Vi har fået innovation i folkeskolen, altså som en biting i håndarbejds- og sløjdundervisningen. Vi har fået mulighed for skattefradrag på iværksætterinvesteringer, altså ikke på niveau med Sverige og England, men vi har da fået det. Er det godt nok?

Skoleområdet skal opprioriteres

I Iværksætterbarometer 2018 er iværksætterne selv blevet spurgt om, hvorvidt de er stødt på iværksætteri i deres grundskoleforløb, og om de har oplevet at være blevet motiveret til det. 5 ud af 100 siger, at de er stødt på det, og 1 ud af 100 oplever at være blevet motiveret.

iværksættersamfund

Nu er der jo heldigvis sket en del på iværksætterområdet siden dagens iværksættere gik i folkeskole. Alligevel er tallet alarmerende. For ser vi på skolen i dag, så fylder iværksætteri fortsat alt for lidt.

Folkeskolen har de seneste år været gennem en transformation med fokus på større faglighed. Og det er jo godt. Men man kan indimellem få fornemmelsen af, at det har været på bekostning af innovationen.

Og det kan have fatale konsekvenser for væksten i Danmark. For vi kan ikke nøjes med den høje faglighed.

I min optik skal vi have indført langt mere innovation og ikke mindst iværksætteri i vores folkeskole. Fordi det er den fremtid, flere og flere går i møde. Eksempelvis skal kodning på skoleskemaet, fordi digitaliseringen er over os, og det bliver den ved med at være.

Og vi skal uddanne vores unge til at tænke nyt og kunne drive en virksomhed. For flere og flere kommer til at leve et liv som freelancere, hvor lønsedlen er erstattet af fakturaer.

Vi skal ikke nøjes, vi skal være et iværksættersamfund

Ser man ud i verden, konkurrerer vi benhårdt på innovation, og den gode nyhed er, at vi også som iværksættersamfund er konkurrencedygtige. Det er let at starte virksomhed i Danmark, og vi har et stærkt segment af spændende startups.

Men skal vi blive endnu stærkere, så skal vi ikke nøjes med halve løsninger. Så skal vi for alvor satse på iværksætteriet og ikke nøjes med middelmådighed.