We tell and show people on a regular basis which impact their money has,” says Jakob Lage Hansen from Metoa.

Metoa: Folk vil gerne investere i en bedre verden

Der står i gennemsnit 145.000 kr. på en danskers bankbog, som med fordel kan investeres i at gøre verden bedre. De penge vil fintech-startup Metoa få i spil ved at gøre det nemt at investere bæredygtigt.

”De fleste bliver fjerne i blikket, når man taler om investering. Jeg vil gerne gøre noget, så folk engagerer sig. Så man investerer på baggrund af holdninger og interesser, lige som når man vælger uddannelse og job,” siger Jakob Lage Hansen.

Jakob Lage Hansen er stifter af og CEO i Metoa, der er en dansk fintech-startup, der vil gøre det let for danskerne at investere i at gøre en positiv forskel i verden, uden det koster på afkastet eller kræver en investeringsekspert til at stå for investeringerne.

Der er virkelig behov for at få åbnet og demokratiseret investeringsområdet

”Investeringsområdet er for mange danskere lukket land. Men i forhold til hvor vigtigt det er, hvor vores penge dirigeres hen, så er der virkelig behov for at få åbnet og demokratiseret investeringsområdet,” siger Jakob Lage Hansen om grunden til, at den økonomuddannede iværksætter med erfaring fra både Nationalbanken og Danske Bank tog springet og startede Metoa.

Danskerne vil redde verden

Afsættet var en markedsundersøgelse af, hvad danskerne gerne vil støtte med deres opsparing. Og rigtig mange svarede, at de gerne ville støtte virksomheder, der gør noget for miljøet, det sociale område, og som udøver god selskabsledelse.

Mere konkret lød svarene, at de gerne vil investere opsparingskronerne i klima- og miljøforbedringer, sygdomsbekæmpelse og flere andre af FN’s Verdensmål.

Svarene er i dag blevet til en prototype på en digital løsning, hvor danskerne kan sætte formuen i grøn energi, innovativ sygdomsbekæmpelse og i mikrolån til iværksættere i udviklingslande.

”Vores løsning guider folk til investeringer, der afspejler både den enkeltes holdninger og økonomiske situation. Vi tager folk i hånden og fortæller løbende historier om den forskel, man er med til at gøre,” fortæller Jakob Lage Hansen.

Investering med følelse

Nøgleordet er nærvær. For en stor barriere for de fleste er ifølge Jakob Lage Hansen, at investering er noget abstrakt og meget langsigtet. Og det er vores hjerner bare ikke skabt til at finde interessant.

Men hvis investering og formuepleje bliver gjort nærværende, og det bliver synligt, hvilken forskel de gør på kort sigt, så taler det til folks følelser.

Metoa arbejder i øjeblikket på at finde en partner, virksomheden kan gå i markedet med.

Hvis det sker, kan virksomheden være klar til at rulle forretningen ud inden for de næste seks måneder. Plan B er at få fondsmæglerstatus og licens til selv at stå for investeringerne. Den plan vil tage længere tid.

Foreløbig er Metoa født af og drevet med stifterens egne penge, og Jakob Lage Hansen er ikke aktivt søgende efter funding. Men det er på radaren at rejse penge til udvikling og derefter skalering i år alt efter hvor hurtigt, det lykkes at finde en partner eller selv få licens, oplyser han.