Tidligere jægersoldat Lars Rodl træner blandt andet CS:GO-holdet Heroic. Her er det fra venstre mod højre: Andreas Fridh, Nikolaj Kristensen, Jakob Hansen, Marco Pfeiffer og Patrick Hansen. Foto: Presse.

Jægersoldat om e-sport og Afghanistan: “Der er faktisk mange ligheder”

Intensiteten, dynamikken og kompleksiteten ved e-sport overgår traditionel sport. Det mener psykolog og tidligere jægersoldat Lars Robl, som træner med holdene Heroic og GODSENT hos RFRSH Entertainment. For uden mental balance bliver man aldrig en del af verdenstoppen.

“Jeg bliver ofte spurgt, hvordan dét at være jægersoldat og at arbejde med e-sport hænger sammen. Og der er faktisk mange ligheder,” fortæller Lars Robl i sofaerne hos RFRSH Entertainment, hvor Heroic spiller i lokalet til højre og Astralis til venstre.

Lars Robl, tidligere jægersoldat og sportspsykolog for e-sportsholdene GODSENT og Heroic. Foto: LinkedIn.

Han er tilknyttet e-sportsholdene Heroic og GODSENT, henholdsvis Danmarks tredje bedste hold og et af Sveriges elitehold. Med sin officersbaggrund og speciale i ledelses- og erhvervspsykologi arbejder han tæt sammen med spillerne for at gøre dem klar til turneringer, fans og ansvar.

“Måden, vi arbejder sammen på, den taktiske nødvendighed, at kunne gå fra at have en plan til føling, at have blikket for hinanden. Det er så vigtigt,” siger han.

I takt med, at e-sport er blevet mere professionaliseret og mere interessant for investorer og sponsorer, har det også sat nogle krav til teamet om spillerne. Der har danske RFRSH Entertainment sørget for ikke bare at tiltrække gode e-sportsudøvere og stærke eventfolk, men også folk fra traditionel sport, fysiske eksperter og mentaltrænere.

Lars Robl er en af dem.

Det kræver mavefornemmelse at være verdensstjerne

Lars Robl har fire årtiers militærerfaring og har gennem flere år arbejdet i virksomheder med ledelsesudvikling. Jo højere kompleksitet, der er, jo mindre tid har man til at analysere på en situation. Og i Counter Strike har man blot sekunder.

“Den største forskel er, at hvor jeg var, er der reel frygt. Men der, hvor Counter Strike bliver mere krævende end Irak og Afghanistan, er, at alt går hurtigere. Drengene skal tage mange flere beslutninger på meget kortere tid. I militæret har vi også lange perioder uden fokus, hvor der ikke sker så meget. Her skal man kunne lukke alt ude og være sindssygt fokuseret og turde tage en beslutning på sin mavefornemmelse,” forklarer han.

Mavefornemmelse er ellers sådan noget, mange rynker på næsen af i disse datatider. Men den skal man bestemt ikke kimse ad, mener Lars Robl. Det går nemlig helt tilbage til de gamle grækere og begrebet fronesis, der betyder noget i retningen af praktisk kløgt.

“Jo oftere du har stået i en situation, jo mere erfaring har du lagret i dig, og jo mere kan du stole på din mavefornemmelse,” siger han.

Når det bliver så intenst, hvor meget betyder den mentale træning så?

“Meget. De skal være tilstede i nuet. Fuld fokus. De skal kunne lukke al støj ude og vide, hvordan man fjerner unødige tanker for at kunne fokusere i tid og rum. De her drenge kommer fra at have spillet på værelset til at stå på en scene med 12.000 tilskuere og millioner på nettet. Det kræver balance at kunne håndtere de krav; at være en verdensstjerne,” siger Lars Robl.

Turneringen BLAST Pro Series fyldte i 2017 Royal Arena og slog flere seerrekorder på DR3.

Individuelle mål må ikke stå i vejen for holdet – men skal høres

Lars Robl er med til de store turneringer og lytter nogle gange med, når holdet taler sammen under kampene, så han mellem runderne kan komme med feedback. Han ser spillerne som fem små enkeltmandsvirksomheder, der skal lære at samarbejde mod en fælles modstander.

“Det, der sker på et hold, skal ses i en kontekst. Der er det individuelle aspekt, men der er også holdet. De individuelle ambitioner og forbehold kan godt være en hindring, så jeg forsøger at skabe en sammenhængskraft,” siger Lars Robl.

Han arbejder med, hvad de kalder, “tøm rygsækken”. Det betyder, at Lars Robl skaber en kultur på holdene, hvor spillerne kan sætte ord på deres frustrationer og udfordringer og få sagt det, der skal siges. Det kan være en udfordring for unge drenge, især fordi alle er forskellige og ikke lige ekstroverte.

“Det hjælper meget, når man har den kultur, at det er en forventning til hinanden. Det handler om at kunne bruge det i dagligdagen, uden det bliver personligt. Min opgave er at klæde dem på til selv at kunne håndtere det,” siger han.

Han kører også træningslejre med drengene uden computere, hvor der i stedet er fokus på fælles taktik, strategier, værdier og mål. Hvor de simpelthen nedbryder deres drømme til handlinger. Det har resulteret i, at Heroic har fået indfriet de resultater og procesmål, de havde sat sig for.

“Intensiteten, kravene og kompleksiteten kræver, at du skal være mentalt stærk og fysisk i balance. Når drengene først er på den store scene, er det fuldt ud lige så krævende som alt andet sport. For det første skal de være taktiske, håndværket skal være i orden, fysikken skal være god, og mentalt skal du være på toppen. Dét er udfordringen i e-sport,” siger han.