Israelsk iværksætterichef: De, der ikke er klar til den digitale revolution, vil blive knust

Landet med tilnavnet Start-up Nation bruger enorm energi og store ressourcer på innovation, specielt hightech. De milliardstore exits står som ledestjerner for nye iværksættervirksomheder, som landet producerer flere hundrede af om året, og en af Israels ledende embedsmænd mener, at multinationale selskaber skal drive Israels fortsatte succes inden for iværksætteri.

Vi kører på rute 2. Kystruten. Middelhavets fløjlsoverflade står i blød kontrast til de kantede skyskrabere, som over de seneste år er skudt op i Herzliya, et hightechområde i det centrale Israel mellem Tel Aviv og Haifa. Microsoft og WeWork står der blandt andet.

Vi passerer Carmelbjergene og endnu en skov af glas dukker op til venstre; Intel, Yahoo, Google. Haifas tech-centrum er ikke til at overse.

I Israel findes et ordsprog: I Jerusalem beder man, i Tel Aviv morer man sig, og i Haifa arbejder man. Men én ting har alle byerne til fælles: De vibrerer af innovation.

The Start-up Nation

I 2017 blev der investeret mere end 5,2 milliarder dollars i israelske startups, ni procent mere end i 2016. Det gør, at Israel ligger nummer ét i verden, når det kommer til investeringer i Research & Development (R&D).

Landet har trods sin beskedne størrelse, unge alder og komplicerede geopolitiske situation næstflest antal virksomheder på Nasdaq i verden, 43 procent af Israels eksport kan tilskrives hightech-sektoren, og for hver dollar, der investeres i startups, vokser den israelske økonomi med en faktor 5-8.

Det er ikke for ingenting, at Israel lyder tilnavnet Start-up Nation.

“Jeg er CEO, chaufføren er CEO. Alle i Israel er en CEO,” griner vores guide, som over fire dage viser os det ypperste inden for det israelske startupmiljø i de tre byer. Og der er noget om snakken.

Taler du med en israeler, er der stor chance for, at han eller hun er iværksætter eller kender en, som har stiftet sin egen virksomhed. Der er omkring 5.500 startups i landet, Tel Aviv har med sine omkring 2.700 startups den højeste tæthed af startups pr. indbyggertal i verden, og over fire år er Jerusalems antal startups vokset fra 250 til 600.

Sammen med regeringens initiativer for at få udenlandsk innovation og dollars til landet er det denne iværksætterånd, der har tiltrukket de store tech-virksomheder. I Tel Aviv er selskabsskatten på 16 procent, i Jerusalem, hvor borgmesteren selv har 15 års erfaring fra startupmiljøet, er den helt nede på 7,5 procent.

“Den digitale revolution er en bølge. Den bølge skal vi surfe på toppen af og ride med så længe som muligt.” Amiram Appelbaum, Chief Scientist, Israels økonomi- og erhvervsministerium.

Den digitale revolution er en bølge

Siden 1970 er antallet af internationale virksomheder, der har udvidet til Israel, steget; siden 2000 kan man endda tale om en regulær ’hockey stick’ (som man blandt andet kender den fra Bobby Martins ‘Hockey Stick Principles’). Kapitalindsprøjtningen, der kommer til landet fra de multinationale selskabers R&D-centre, er nu på 4,3 procent af BNP. Israel ser sit snit til at konsolidere succesen.

“Den digitale revolution er en bølge. Den bølge skal vi surfe på toppen af og ride med så længe som muligt. De, som ikke er klar, vil blive knust. At være en startup-nation giver ejerskab, men det er ikke nok. Vi skal tage innovationen og skabe en fuld industri rundt omkring den. Vi har udviklingen her. Men ikke produktionen. Dét vil vi ændre nu. De multinationale selskaber skal udvide deres aftryk her, så de kan få endnu mere gavn af økosystemet i Israel,” fortæller Amiran Appelbaum, ph.d., Chief Scientist i Ministeriet for Økonomi og Industri og formand for Israel Innovation Authority, den israelske regerings innovationsarm.

Han smækker en oversigt over Israels økosystem op på en PowerPoint.

“Hvis du spørger mig, hvad der gør Israel til den førende startup-nation, det bedste land til at tiltrække R&D og VC-investeringer, så vil jeg fortælle dig, at der ikke findes nogen ’silver bullet’. Det er et fuldt økosystem, og det handler også om det samfund, man er født ind i. For mig er det vigtigste regeringen, som mange folk elsker at hade og kritisere. Men de skal have den anerkendelse, at de for 40 år siden etablerede embedet som Chief Scientist,” siger han.

Og der er en helt klar årsag til, at netop det job er centralt for Israels udvikling som iværksætternation.

Israel investerer, hvor VC’s tøver

Embedet blev oprettet i 1969 inden for Økonomi- og Industriministeriet med formålet at tilskynde til teknologisk innovation, iværksætteri og dermed økonomisk vækst. De personer, der gennem tiden har haft titlen, har haft stor betydning for det hightech-boom, Israel har oplevet og stadig oplever.

Gennem embedet er der blevet givet støtte til entreprenører, oprettet acceleratorer og inkubatorer og legater. Her bliver der investeret i R&D i områder, hvor der er risiko for konkurser, i områder ingen andre vil røre. Hvor der er højt potentiale og høj risiko.

“Da folk for 20 år siden talte om selvkørende biler, troede mange investorer, at det var en joke. Men vores Chief Scientist på det tidspunkt investerede. Og sidste år havde vi en 15 milliarder dollars exit fra en af virksomhederne,” siger Amiram Appelbaum og henviser til salget af sensorvirksomheden Mobileye, som Intel sidste år opkøbte. Den sendte Israels samlede exitter i 2017 op på 24 milliarder dollars.

Militæret står bag en stor del af succesen

Regeringens velvilje er ikke bare et smart salgstrick. Det mener Louise Vibjerg Thomsen, Head of Trade & Innovation Officer i Innovation Center Denmark Tel Aviv, da jeg møder hende til OurCrowd Global Investor Summit i Jerusalem, den største startup- og investorevent i Mellemøsten og kulminationen på turen.

I Israel tør regeringen tage risikoen på sig. Israel Innovation Authority investerer gerne der, hvor konkurserne lurer. Regeringen yder etableringsstøtte uden at tage aktier i selskaberne. Går virksomheden konkurs, skal den ikke betale noget, lykkes den, skal den blot betale en vis procentdel af indtjeningen tilbage de første par år, fortæller Louise Vibjerg Thomsen. Det er bestemt noget, Danmark kan lære af.

Israel har en helt speciel position i kraft af sin placering og historie, men Israels militær har også stor betydning for den mentalitet, der gennemsyrer landet. Hver eneste iværksætter, jeg taler med over de fire dage, nævner militæret.

“Vi er mere en techstartup-nation end en startup-nation. Meget god teknologi er startet i militæret, og sådan er det også her. Vi er et militært land omgivet af lande, som ikke vil drive handel med os. Derudover har vi mange rigtig gode tekniske universiteter. Vi tænker eksport fra dag ét, og mange får succes på grund af teknologien. Har du en god teknologi, kan du lave en exit eller lave samarbejder i USA, som er stærkere til at tænke forretning,” fortæller Tarek Issa, stifter og CEO af musikappen Lofic.

Israel har lovpligtig militærtjeneste, to år for kvinder og tre år for mænd, og langt de fleste når at blive ledere i en periode og i en ung alder, da tjenesten starter som 18-årig. Det giver en modenhed, en evne til at samarbejde og til at lede, som er helt unik ifølge iværksætterne.

Kortere til toppen

Trods de militære aner er omgangen med de overordnede mere løssluppen, end man kunne forvente. Her er tingene bare lidt mere afslappede. Tiden har det også med at sive ud mellem hænderne. Men vil man i kontakt med en CEO, en investor eller en mentor, er det bare at række ud. Det fortæller Diane Abensur, immigreret franskmand og CEO i startuppet NanoSyneX, et spinout fra eliteuniversitetet Technion uden for Haifa, hvor også succesen ReWalk er opstået.

“Her er flere muligheder helt generelt. Eksempelvis acceleratorprogrammer, chancer for at pitche og præsentere ved mange events. Det har større betydning her. En anden ting er, at folk er meget mere tilgængelige. Den israelske mentalitet går ikke så højt op i hierarkier,” fortæller hun.

Da solen går ned uden for Jerusalem Convention Center flokkes deltagerne fra OurCrowd ned til Mahane Yehuda Shuk, et marked nær den gamle bydel. En stor mand med en Driza-Bonefrakke og bredskygget hat skænker gavmildt whisky ud til de festende israelere, tyskere, australiere, amerikanere og alle mulige andre nationaliteter, som topmødet har tiltrukket. Det er stifteren Jon Medved. Han er en legende i israelsk erhvervsliv, men her er ingen sikkerhedsvagter, ingen arrogance eller stress. I kontrasternes og diversitetens land er han personifikationen på startup-mentaliteten: tilstedeværende, tilgængelig, levende og i fuld fart fremad.

Disclaimer: Bootstrapping var inviteret til OurCrowd Summit af den israelske ambassade i Danmark.

FAKTA

Israel som Start-up Nation

Antal startups: ca. 5.500. Israel producerer ca. 1.000 nye startups årligt.

Israel er andenbedst, når det kommer til innovation, ifølge World Economic Forum 2017.

I 2017 blev der rejst 5,2 milliarder dollars i venturekapital af startups i landet.

I 2017 oplevede landet exitter for i alt 24 milliarder dollars. En stor del af beløbet kan tilskrives, at virksomheden Mobileye blev købt af Intel for 15 milliarder dollars.

Israels tilnavn som Start-up Nation kan i høj grad tilskrives bogen af samme navn, hvilken blev udgivet i 2009 af forskerne Dan Senor og Saul Singer.

De største startup-grupper er: forbrugerelektronik, internet, adtech, sikkerhed, gaming, mobility og apps.

OurCrowd

OurCrowd er stiftet af serieiværksætter, VC og angel investor Jon Medved.

OurCrowd er en venturekapitalfond, hvor investorerne investerer gennem crowdfunding i 12 fonde med i alt 145 startups udvalgt af OurCrowd. I alt er der blevet rejst 650 millioner dollars. Hvert år siden 2013 har OurCrowd holdt en investor summit, og i år var der meldt 10.000 deltagere på Jerusalem Convention Center.