"Du skal være næsten sindssyg for at starte dit eget op i dag, for der er ikke særlig mange strukturelle incitamenter," siger René Rechtman. Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann/Dossier.

Investorens Blik: “Vær villig til at afskrive pengene fra dag 1”

René Rechtman har solgt virksomheder til giganter som AOL og Disney. Han mener, at bagudskuende politik hindrer meget iværksætteri i Europa, men frikender ikke alle iværksættere, for mange er ifølge ham for “ufokuserede.”

Han har startet og solgt flere virksomheder. Han har netop forladt et job som ‘Head of Non-linear Media’ hos Disney for at starte en ny virksomhed. Og så er han angel investor.

René Rechtman har solgt virksomheder som GoViral og Maker Studios, og det er især inden for mediebranchen, han lægger mange investeringer og kræfter. Han sidder eksempelvis i bestyrelsen for esportsvirksomheden RFRSH Entertainment. Det er dog ikke et uomgængeligt princip.

Han går til gengæld meget sjældent alene ind i en investering. Han investerer blandt andre med den gode ven og tidligere erhvervspartner Jimmy Maymann, som er investor, stifter og har været adm. direktør for Huffington Post.

“Vi investerer sammen, og vi er helt på linje på alt, selvom vi har forskellige fokusområder,” siger han.

Han nævner, at de har hver deres styrke. René Rechtman fokuserer selv på store trends og prøver at forudse, hvad der er tendenser lige nu, og partneren ser mere specifikt på at forudse forretningsmodeller. Sammen giver det dem en høj kvalitet i deres investeringer, mener Rechtman.

Store tendenser på vej 

Hvad er så de store tendenser, som René Rechtman ser på vej?

“Der er nogle ting, som accelererer i øjeblikket, og der er visse industrier, der er mere under forandring end andre. Lige nu er hele medieindustrien under stor forandring,” siger Rechtman.

Han nævner Netflix som en udløsende faktor bag en ny bølge af forbrugerservices, og det går ud over alle de traditionelle spillere. Han mener derfor, at der er oplagte muligheder for investeringer i den branche.

“Derudover er det alle de områder, der kan blive disruptet af kunstig intelligens. Det er et område, som mange snakker om. Det kommer også til at accelerere meget,” mener han.

Rechtman nævner også viden om data i forbrugerforhold, fintech, kryptovaluta og forsikring som områder, hvor han ser store forandringer, men hvor han er mere forsigtig, da han ikke har den store specialistviden. Han har dog investeret i to forsikringsstartups.

Mange iværksættere arbejder ikke hårdt nok

Han har nemlig investeret i både danske AirHelp og amerikanske Zego Cover.

“Grunden til, at jeg har investeret i både AirHelp og Tego, er, at jeg har forståelse for problematikken, men vigtigst af alt er stifterne i de to virksomheder det, jeg kalder ‘maskiner’. De er visionære, arbejdsheste og ekstremt fokuserede,” siger Rechtman.

Han mener, at mange entreprenører er dygtige til at se de store linjer og til at se et produktområde, som kan være succesrigt, men de arbejder ikke fokuseret og hårdt nok. Derfor er stifterne og holdet det klart vigtigste for hans investeringer.

Alle de fejl, jeg har haft i investeringer, har skyldtes, at teamet ikke har været godt nok

“Teamet er 100 procent. Alle de fejl, jeg har haft i investeringer, har skyldtes, at teamet ikke har været godt nok, rutineret nok eller fokuseret nok. Der har jeg lavet mine fejl,” siger han.

Succes er ifølge Rechtman en kombination af team, produkt og penge. Han har et godt råd til nye angel investorer, som skal ud på investeringsmarkedet.

“Vær klar over, at det er velgørenhed. Vær villig til at afskrive pengene fra dag 1,” siger han.

Tre råd til politikerne

René Rechtman har i dag base i primært London, men også i Los Angeles, og han har startet flere virksomheder i Danmark. Han ser meget få lande i Europa, der virkelig satser helhjertet på iværksætteri. Og det er årsagen til, at så mange danske startups flytter til USA, inden de bliver store.

Der er simpelthen ikke anerkendelse af, hvor vigtigt iværksætteri er for vores samfunds fremtid

“Der er simpelthen ikke anerkendelse af, hvor vigtigt iværksætteri er for vores samfunds fremtid og i forhold til at skabe fremtidens arbejdspladser. Det handler både om at skabe optimale rammevilkår til opstart af virksomheder, men også om at skabe bedre vilkår for dem, der skal investere i de nye virksomheder,” siger han.

Derfor har han fire forslag til politiske ændringer, som vil bidrage til, at Danmark kan blive frontløber indenfor iværksætteri og ny teknologi.

  1. “Der skal være flere penge i omløb. Der skal simpelthen være nogle fradrag eller skattelettelser, der giver almindelige mennesker incitament til at smide penge i startups.”
  2. “Når du investerer din pension i Danmark, skal det være nemmere at investere i startups. Du kan investere i Novo Nordisk eller andre store virksomheder, men det er stadig besværligt at investere i et startup. Det skal ændres.”
  3. “Skab gunstige forhold til institutionelle investorer, så der er nok penge i systemet til at gøre de gode idéer til store virksomheder, der kan skabe tusindvis af arbejdspladser.”
  4. ”Du skal være næsten sindssyg for at starte dit eget op i dag, for der er ikke særlig mange strukturelle incitamenter. Man kunne gøre som i Storbritannien og lave en Entrepreneurs Relief, der gør, at du kun skal betale ti procent skat af de første ti millioner pund, du tjener ved et exit.”

Fakta:

Alder: 47 (Født 13. oktober 1970 i København)

Stifter, CEO og investor. Har to gange været med på Wired Europas liste over de 100 mest indflydelsesrige.

Investeringer:

AdJug (solgt til Dentsu), AirHelp, Bossa Studios, Business Of Fashion, Curiscope, Dragonplay (solgt til Bally), FreeSpee, GameAnalytics (solgt til Mobvista), Overwolf, Playbuzz, Qriously, RFRSH Entertainment, Spektral (Solgt), Zego Cover and Wonderbly.

Bestyrelsesposter:

FreeSpee, Qriously, RFRSH Entertainment, Wonderbly.