"Ni ud af ti investeringer vil nok aldrig ende i et exit. Derfor skal den ene, der kan det, også være stor," siger investor Thomas Black-Petersen.

Investorens blik: ”Der skal være betalende kunder i butikken”

To stiftere er bedre end én. Undlad at investere alene, og vær sikker på, at der faktisk er betalende kunder i de selskaber, du investerer i. Sådan lyder tre gode investorråd fra business angel Thomas Black-Petersen.

Syv gange pengene retur efter blot syv måneder. Den slags hurtige og store gevinster er de færreste investorer forundt. Ikke desto mindre var det netop hvad, der bragte venturefonden Nordic Eye i medierne tidligere på måneden, hvor venturefonden efter blot syv måneders ejerskab solgte det amerikanske it-selskab Weblife til det børsnoterede selskab Proofpoint.

Business angel Thomas Black-Petersen er en af investorerne i Nordic Eye, som har to erfarne iværksættere og investorer i front, Peter Warnøe og Lars Tvede. Det var især de to herrers erfaring og track record, der fik Thomas Black-Petersen til at gå med i fonden helt fra start.

Og så havde angel-investoren et ønske om at blive klogere på det at etablere og drive en ny venturefond.

Insideren

Nordic Eye har stadig syv selskaber i porteføljen og planer om næste år at investere i yderligere fem, så risikoen er stadig høj. Men succeshistorien med Weblife har allerede gjort investeringen mere end rentabel.

”Det er meget få danske venturefonde, der faktisk formår at skabe værdi for ejerne. De færreste skaber det forventede afkast. Det vidste jeg, inden jeg investerede. Men jeg ville gerne lære det at kende indefra,” siger Thomas Black-Petersen.

Fra bootstrapper til investor

Han kalder sig selv for ny investor. Ud over Nordic Eye har Thomas Black-Petersen i dag investeringer i fire virksomheder.

Det lå ellers ikke i kortene, at det var den drejning, karrieren skulle tage, da han i sommeren sidste år solgte sin ejerandel på 40 procent i selskabet Inspari, som han ti år tidligere var med til at stifte.

Den tidligere iværksætter havde bootstrappet sig til vækst i Inspari, der undervejs blev kåret til Gazelle syv år i træk.

Afklaret efter studietur

Efter salget blev Thomas Black-Petersen en dag inviteret til en frokost af én med samme historie.

Frokosten blev til en studietur til Silicon Valley med DanBAN og et ophold på Singularity University. Undervejs ringede Thomas Black-Petersen hjem til sin kone og fortalte, at nu vidste han, hvad han skulle lave videre i sit professionelle liv.

”Jeg vidste jo en masse om at drive virksomhed og om at sælge produkter. Og så kunne jeg træffe besværlige beslutninger. Det kunne jeg fortsætte med som administrerende direktør eller partner i en etableret virksomhed. Men jeg ville ikke længere arbejde 70 timer om ugen,” fortæller Thomas Black-Petersen, om hvorfor han valgte investor som karrierevej efter tiden i Inspari.

Succes og konkurs

I et interview kort efter salget fortalte Thomas Black-Petersen til Computerworld, at han efter de hektiske arbejdsår i Inspari ville bruge mere tid på familien.

Den beslutning holder han fast i. I dag er han aktivt bestyrelsesmedlem i to af de fire selskaber, han har investeret i. Det tredje selskab er han passiv i, og det fjerde har netop indgivet konkursbegæring.

Den slags erfaringer går direkte ind på læringskontoen. Fremover vil Thomas Black-Petersen således kun investere i selskaber, der har bevist, at der er betalende kunder til produkterne.

Due diligence på mennesker

En anden læring fra Thomas Black-Petersen lyder, at det er en rigtig god ide at investere i virksomheder med mere end en stifter. Og gerne et stifterteam, der har kendt hinanden længe, og som har bevist, at de kan arbejde tæt sammen.

”Med flere stiftere er man mindre afhængig af den enkelte i spidsen. Stifterdelen er virkelig vigtig,” siger Thomas Black-Petersen og tilføjer, at mindst halvdelen af den due diligence, han laver inden en investering, handler om menneskene bag selskaberne.

En Star Wars-investering

Thomas Black-Petersen investerer mest af alt i enterprise-software, som er det felt, han selv kender bedst. Dog er det også blevet til en enkelt investering i virksomheden 3Dintegrated, som laver robotkirurgi.

”Det sidste er som at være med i en Star Wars-film. Men ellers har jeg valgt at investere tæt på mit eget erfaringsgrundlag i IT fremfor i virksomheder, der for eksempel laver apps eller laver produkter til forbrugerne,” siger han.

Godt råd: Tag dig tid

En tommelfingerregel for den stadig nye investor er også, at han aldrig investerer alene. Og kan han ikke få andre til at investere i de selskaber, han selv forelsker sig i, så er det nok et hint om, at det ikke er så god en ide.

Endelig lyder hans råd til andre nye investorer, at det er værd at tage sig god tid til at udvælge de første investeringsmål. Selv havde han et behov for at det skulle gå stærkt ud fra devisen om, at man ikke er investor før, man har investeret.

”Jeg skyndte mig at investere i en masse. Der var advarselslamper, jeg skulle have set. F.eks. i forhold til, at der skal være omsætning, og selskabet skal have en værdiansættelse, der gør det muligt at realisere et salg med gevinst,” lyder erfaringen.

Se efter exit

Den sidste del handler om, at hvis værdiansættelsen – en valuation – er for høj, så kan virksomheden ikke sælges senere for ti gange mere end værdiansættelsen i dag. For andre selskaber handler det om, at den slags salg ikke er mulige, fordi produkterne kun kan sælges til en lille niche eller meget lokalt.

”Ni ud af ti investeringer vil nok aldrig ende i et exit. Derfor skal den ene, der kan det, også være stor. Ellers skal man lade være,” lyder rådet fra Thomas Black-Petersen.

Efter fire investeringer på et halvt år i 2016 og en investering i 2017 er Thomas Black-Petersen klar til flere investeringer. Målet er 12-15 virksomheder i alt over en treårig periode.

”Jeg har allerede set på omkring 300 virksomheder. De fleste er meget realistiske og omkring valuation. Andre siger jeg nej til, fordi vi ikke kan blive enige om pris og vilkår eller, fordi valuation er urealistisk høj,” siger Thomas Black-Petersen.

Fakta:

Alder: 45 år

Stiftede Inspari i oktober 2005. Solgte sin ejerandel i sommeren 2016

Investeringer i 2016:

  • Codesealer (passiv investor)
  • 3DIntegraded (passiv investor)
  • Colibo (bestyrelsesformand)
  • Nordic Eye (advisory board)

Derudover bestyrelsesformand i 2016 for to it-selskaber

  • Adactit ApS (solgt til TDC i december 2016)
  • Workbook Software A/S – (Solgt til Deltek, som tidligere købte Maconomy, i september 2017)

Investeringer i 2017:

  • BotXO (bestyrelsesformand)

Desuden bestyrelsesmedlem i lingeri-butikskæden Change.