“Det, jeg især tændte på, og det, jeg stadig er vild med i startups, er at komme ind og få ansvaret for noget og så køre det hurtigt op sammen med et team," siger Peter Sandberg.

Investorens blik: “Sikkerhed og persondata bliver stort i 2018”

Business angel Peter Sandberg er gået fra at investere i værdipapirer til startups, og han spår, at persondataloven kommer i fokus for mange tech-investeringer i 2018.

Peter Sandberg startede som bankelev i Handelsbanken i 1981, og allerede i 1985 startede han med at arbejde med værdipapirer. Gennem tre årtier var Peter Sandberg med til at stifte, udvikle og føre finansvirksomheder gennem salg.

Nu er Peter Sandberg gået fra værdipapirer til opstartsvirksomheder, og selvom han efterhånden er en erfaren investor, er han formet af sine år i bankverdenen.

Fokus er på afkast, han kalder sig selv “en spids mere utålmodig end gennemsnittet,” og han er bestemt ikke blevet business angel for at være filantrop.

Persondata bliver hot i 2018

I maj 2018 træder den nye persondatalovgivning i kraft, og sikkerhed og persondata bliver centrale emner for mange nye startups, mener Peter Sandberg.

“Noget af det, jeg har store forventninger til, er tech og sikkerhed. Især i forbindelse med den nye persondatalovgivning. Det, tror jeg, bliver rigtig stort. Det er noget alle virksomheder frygter. Man er megabange og vil gerne beskytte sig selv,” siger investoren.

I lyset af den overvejelse var en af de sidste investeringer, han har lavet, i en virksomhed, der hedder TRAPMINE.

Cybersikkerhed og compliance

TRAPMINE er et tyrkisk startup – med base i Estland – der specialiserer sig i cyber-sikkerhed for virksomheder. De arbejder med at blokere såkaldte Advanced Persistent Threats (APT) og Zero-Day-angreb mod virksomheder.

Han nævner også virksomheden ComplyTo, som henvender sig til SMV’er og laver en platform, hvor man kan få løst virksomhedens complianceudfordringer. Eksempelvis får man et overblik over virksomhedens data, opgaver og eventuelle kontroller, man skal lave.

“Det med compliance er jo noget, man straks får koldsved over. Os, der kommer fra den finansielle branche, kan huske de enorme bøder, der har været, og derfor har den finansielle branche været meget fokuseret på det. Der har ikke andre steder været samme fokus endnu, men jeg tror første gang, en virksomhed, der for eksempel omsætter for 50 millioner kroner om året, får en bøde på 1,2 millioner, vil det sætte en form for lavine i gang,” siger han.

Peter Sandberg slår fast, at han kommer fra finansverdenen og hverken er jura- eller sikkerhedsekspert. Derfor er han i sin investering i TRAPMINE gået sammen med Lars Neupart, der i 2015 solgte sikkerhedsvirksomheden Neupart A/S til KMD. I ComplyTo er han førende investor sammen med Jens Christian Dreyer, som er advokat og partner i advokatvirksomheden NJORD og har den juridiske indsigt, Peter Sandberg måske mangler.

Den utålmodige investor

Peter Sandberg har arbejdet mange steder, siden han i 1981 startede som bankelev, og han har typisk siddet i den samme stilling i 3-5 år, før han er rykket videre.

Det er ikke tilfældigt, at hans karriere har formet sig netop på den måde.

“Det, jeg især tændte på, og det, jeg stadig er vild med i startups, er at komme ind og få ansvaret for noget og så køre det hurtigt op sammen med et team. Det gjorde jeg i Bikuben, jeg gjorde det i WLB, Nordea, Svenska Handelsbanken, og jeg gjorde det i Nykredit,” opremser Peter Sandberg.

Dengang stod han ofte i spidsen for et team på 5-6 mand, og de samme dynamikker ser han i mange af de startups, han investerer i nu.

“Når du kigger på to eller tre stiftere, så skal du tænke, om du tror på, at hvis du investerer i dem, kan de så tage den her forretning i break-even inden for to, tre, fem eller syv år. Der har jeg nok lidt mindre tålmodighed end gennemsnittet,” siger Peter Sandberg.

Han ser det som en kvalitet snarere end en begrænsning.

“Det kan måske give nogle begrænsninger, men jeg ser på det på samme måde, som hvis jeg satte en obligationsportefølje sammen. Med startups er risikoen bare større. Jeg skal have noget, hvor der er en relativ sandsynlighed for, at der kommer en exit inden for et år eller to. Så skal jeg have noget, hvor der er en exit, der hedder måske tre til syv år. Og til sidst skal jeg have noget, hvor der er høj risiko, hvor jeg ikke aner, om det er brændt af,” siger investoren.

Det vigtigste er at tjene penge, men …

Nogle business angels har udover deres angel-investeringer andre forretninger, og derfor er de i højere grad idealistiske i deres tilgang til at investere. De er en slags moderne filantroper. Sådan ser Peter Sandberg bestemt ikke sig selv.

“Der er ikke nogen, der investerer penge for sjov. Man gør det, fordi det er en god forretning, og hvis man så har et produkt, som kan gøre verden nemmere at operere i for forretningsdrivende, virksomhedsejere eller andre, er det kun positivt,” siger han.

Peter Sandberg har for nyligt investeret i startuppet tiimo, som er en app til Android Wear smartwatch til eksempelvis børn med ADHD. Og her har han måske været mere engel end bankmand.  

“Stifterne er vanvittigt dygtige, og de har allerede mange kunder, hvis børn har fået markant bedre livskvalitet. Der tænker jeg, at hvis jeg kan få pengene hjem, er det fint. Jeg vil selvfølgelig gerne tjene mere, men nogle gange laver man en investering, fordi man mener, at nogle har fortjent en chance,” siger Peter Sandberg og fortsætter:

“Som udgangspunkt skal de penge, jeg investerer, komme tilbage med et plus, ellers har jeg spildt en helvedes masse tid. Jeg er hverken Kirk Christiansen eller Lars Larsen. Jeg er jo bare Peter Sandberg ude fra Roskilde, og jeg skal sikre mig, at de penge, jeg bruger, løber tilbage igen,” siger han.

Hvis hans tid i den finansielle verden har lært ham noget – ud over evnen til at bygge succesfulde teams på kort tid – er det risikovurdering. Dér mener han, at nogle startups har meget at lære.

“Når jeg spørger et startup, hvad de største risici i deres forretningsplan er, og de så siger ‘der er ingen risiko,’ så ringer mine alarmklokker.”

Fakta:

Alder: 55 år

Stifter, CEO og investor. Peter Sandberg har arbejdet i den finansielle sektor primært med køb og salg af værdipapirer siden 1985 og siden 1999 med private banking og wealth management. Han har været business angel på fuldtid siden 2016.

Investeringer:

Legaldesk, 3D-Invest, Kvalifik, TRAPMINE, ComplyTo, Eupry Invest, tiimo, Wuxus, RadiCover Invest, Forgotten Anne Invest, Cornered Audio, Col-Invest, YourLocal, Air-Invest Holding, DCH International, Think Glorious, Fintech Solutions Lab, Unify Underwear, Wise Guy Batch 9, Ginman-Rasmussen Toys, Colibo og AirHelp.

Bestyrelsesposter:

Legaldesk, Kvalifik (bestyrelsesformand), Unify Underwear, Wuxus, ComplyTo Solutions, Ginman-Rasmussen Toys.