"Hvis en garvet restauratør havde sat sig ned med mig, dengang jeg startede op, kunne jeg virkelig have undgået mange fejl," siger Louise Ertman Baunsgaard, business angel og tidl. stifter af Letz Sushi Foto: Scanpix

Investorens blik: ”Selv en lille investering gør en stor forskel”

Rigtig mange iværksættere kan komme langt med mindre beløb. For investoren er en lille investering en god måde at gøre sine første erfaringer, siger Louise Ertman Baunsgaard, tidligere stifter af Letz Sushi og nu business angel, mentor og coach.

Du er med helt tæt på, når du investerer i iværksættervirksomheder, frem for hvis opsparingen sættes i børsnoterede aktier. Hos iværksætterne er du medinvolveret, og du har en reel mulighed for at gøre en forskel og se noget vokse og udvikle sig.

Derfor valgte Louise Ertman Baunsgaard sidste år at blive business angel for en del af de penge, hun fik ind, da hun i sommer solgte sushikæden Letz Sushi. Hun stiftede Letz Sushi i 2003, og på salgstidspunktet talte kæden 16 restauranter og 150 ansatte.

Plads til mindre investorer og startups

Det seneste år har hun været aktiv business angel, business coach, rådgiver og mentor. Og hun mener, det er overset, hvor stor forskel selv meget små beløb kan gøre for lovende iværksættere.

”Start med en lille investering, og mærk så efter. Det er en barriere for mange, at man tror, alle investeringer skal være store. Selvfølgelig kan du gøre en forskel selv med små beløb. Mange har bare brug for 50.000 og 100.000 kr. Og er der et par stykker, der investerer det, så kan der rykkes rigtig langt,” siger Louise Ertman Baunsgaard.

Foreløbig har hun selv investeret i fire virksomheder, YouandX, Knowmio, Hærslev og Smedegaard Cph.

Hun har hørt rigtig mange pitches og er også business coach i et par selskaber. Og så er hun rådgiver hos Capnova og mentor for nye iværksættere, der runder den offentlige iværksætterrådgivning i Helsingør og Københavns Kommune.

”Jeg har en passion for at give noget videre. Den erfaring, jeg har draget, kan måske bruges af andre til at vokse. Hvis en garvet restauratør havde sat sig ned med mig, dengang jeg startede op, kunne jeg virkelig have undgået mange fejl. Jeg vidste ingenting. Så jeg sætter de værste skrækscenarier op, for især i restaurationsbranchen arbejder du på marginalerne,” siger Louise Ertman Baunsgaard.

Hvis en garvet restauratør havde sat sig ned med mig, dengang jeg startede op, kunne jeg virkelig have undgået mange fejl.

En aktiv lottokupon

Da hun solgte Letz Sushi, blev der både et tiltrængt pusterum fra 14 års hektisk liv som adm. direktør for sushikæden og økonomisk råderum til at investere i det, hun kalder for lidt af en lottokupon.

”Man kan sagtens tænkte, at det her er en virkelig sikker investering, og efter et år er den slet ikke sikker alligevel. Derfor investerer jeg meget efter, hvad jeg har lyst til at arbejde med, og hvad jeg føler for,” fortæller hun.

Hun investerer først og fremmest i personerne bag en startup. Og her vejer parametre som erfaring og baggrund hos de mennesker, der står i spidsen, højest.

”Jeg skal kunne mærke de mennesker, som driver det. Om de kan sammen. For man kan modarbejde de bedste idéer i grus. Og så ser jeg selvfølgelig på nøgletal, og om jeg tror, der er en plads i markedet, og hvad der er af konkurrenter. Danmark er et lille land, og hvad nytter det med en fantastisk teknologi, hvis der globalt er fire andre allerede,” siger Louise Ertman Baunsgaard om sin tilgang til investering.

75.000 i løn duer ikke

På spørgsmålet om, hvad der kunne have gjort hendes vej til at blive aktiv business angel lettere, svarer hun, at det kunne give god mening at se, hvordan de garvede engle går til en investering. Eller være passiv investor i en syndikering, hvor mere garvede gik forrest.

Selv har hun hidtil valgt at investere alene.

”Jeg har punkter, jeg synes er vigtige. De er måske ikke vigtige for andre,” siger hun med henvisning til, at hun i høj grad bruger sin mavefornemmelse i forhold til stifterne og teamet.

Det nytter ikke at komme med en superidé og så forlange, at de to stiftere hver skal have 75.000 kr. i løn om måneden.

”Er folkene bag dygtige? Har de passionen, og vil de leve på en sten det første år? Investeringer skal ikke bruges til løn, men til udvikling. Så det nytter ikke at komme med en superidé og så forlange, at de to stiftere hver skal have 75.000 kr. i løn om måneden. Dem har jeg set flere af,” siger Louise Ertman Baunsgaard.

Skab gode rammer for fødekæden

Og så stiller hun en masse spørgsmål: Hvad er der ellers i markedet? Kan hendes egen erfaring bruges aktivt? Hvorfor skal de have så mange penge til det, kan man ikke gøre det organisk?

”Jeg piller det fra hinanden og spørger andre, hvad de tænker om det. Det bliver meget, hvad jeg føler for. Men jeg er også ærlig og siger, hvis jeg ikke tror, det kan blive en god forretning. Jeg gør det ikke for mine blå øjnes skyld,” siger hun.

Personligt har hun en forkærlighed for mindre startups. Dem, som ikke nødvendigvis skal blive til milliard-virksomheder, men som bare gerne vil gøre det godt som selvstændige, og hvis forretninger kan få et løft med en lille investering.

”Vi taler altid om de her it-fyre, der bryder ud af gode jobs og skaber kæmpe iværksættersucceser. Men vi glemmer de mindre,” mener hun.

Og for at få en rig underskov af startups mener hun, at man fra politisk side med fordel kan gøre det muligt at få en form for offentlig støtte til det første halve år af iværksættertilværelsen. Så flere tør kaste sig ud i livet som selvstændig, og flere idéer bliver prøvet af. Og så mener hun, at det offentlige erhvervsfremmesystem kunne få flere kvalificerede mentorer på banen, hvis man kunne tilbyde en mindre betaling for arbejdet.

Blå bog:

Født i 1975

Investeringer:

YouandX, Knowmio. Hærslev og Smedegaard Cph.

2003-2017    Stifter og CEO i Letz Sushi

2016-            Business mentor, Helsingør Kommune

2017 –            Indehaver Stressambassadøren

2017-             Business coach Ebalance

2017-             Business angel

2018-            Advisor Capnova

2018-            Medejer, Smedegaard Copenhagen

 

 

 

 

[Tine Dema1]