"Når jeg investerer med de rigtige mennesker, så tør jeg godt flytte mig," siger Michael Tandrup Foto: Nordic Eye

Investorens blik: Sæt din mavefornemmelse på formel

En fejlslagen iværksætter har mindst lige så gode odds for at skabe en succes som succesmageren. Men teamet bag skal evne at gå langt sammen og respektere forskellighed, mener Michael Tandrup, partner og Investment Manager i Nordic Eye.

”De skal helst være mere end én i teamet, men ikke for mange.”

Michael Tandrup, der er partner og investeringsmanager hos venturefonden Nordic Eye, forsøger at sætte sit blik på en formel for, hvornår en iværksættervirksomhed er investeringsklar, og hvornår den ikke er.

Formlen er ikke enkel. Der indgår ingredienser som mavefornemmelse, tillid og kemi. Og den slags er svære for andre at kopiere. Men Michael Tandrup, der både har en fortid som iværksætter og efterhånden har exittet flere af sine investeringer som business angel, uddyber de luftige pejlemærker med, at det først og fremmest handler om at investere i mennesker, som fungerer godt sammen i både medgang og modgang.

Tag for eksempel mængden af papirarbejde mellem startup og investor. En vigtig del, der afslører, hvor meget af det både lette og svære parterne kan tale sammen om. For det er altid lettere at kunne tale om det svære end at skulle skrive sig ud af alt.

Fælles maraton

Og så skal teamet gerne være mangfoldigt. Men mangfoldigheden skal bruges aktivt, og alle skal respektere hinanden. For et team, der ikke ser forskellighed som en styrke, er med Tandrups ord ’noget lort’. Her er det en fordel, hvis teamet i startup-virksomheden allerede har vist, at de kan gå langt sammen. Ikke nødvendigvis med en tidligere succesvirksomhed. For det er ingen garanti, at succesen kan gentage sig.

“Der er en tendens til, at vi lytter mere til dem, der har haft succes før. Men bare fordi, man engang har skabt en succes, så er det ikke givet, at det kan ske igen” – Michael Tandrup.

”Der er en tendens til, at vi lytter mere til dem, der har haft succes før. Men bare fordi, man engang har skabt en succes, så er det ikke givet, at det kan ske igen. Det er lige så meget en fordel at have fejlet sammen før,” siger Michael Tandrup.

Født iværksætter

Hans egen historie er fyldt med opgaver om at skulle omstrukturere, fusionere eller lave turnarounds. Og det er en god ballast for at skabe udvikling og forandring i startups, mener Michael Tandrup.

I år 2000 stiftede han virksomheden Axcess, der i dag er en del af Atea. Michael Tandrup solgte sin andel af selskabet tre år senere. Det gav råderum til at investere i andre iværksættere. Hidtil har han mest investeret alene og primært inden for it. Men de seneste år fylder syndikerede investeringer stadig mere, og Michael Tandrup har blandt andet investeret i medikoteknik, som han ellers kalder helt uden for sin rækkevidde.

Når jeg investerer med de rigtige mennesker, så tør jeg godt flytte mig – Michael Tandrup.

”Jeg er tech-dreng, og jeg skal kunne se, det virker. Men relationer har rykket mig med til områder, jeg ikke har forstand på. Når jeg investerer med de rigtige mennesker, så tør jeg godt flytte mig. Syndikeringer er en genial måde at få nye erfaringer på. En række mennesker diskuterer de samme cases, og nogle kan sidde på forsædet og tage styringen, mens andre kan blive klogere fra bagsædet. Man skal selvfølgelig kunne stole på hinanden. Men min kone og jeg kommer til at lave mange flere syndikerede investeringer,” siger Michael Tandrup, der i dag er fuldtidsbeskæftiget i Nordic Eye og har overdraget den personlige portefølje af startups til sin kone Susanne Tandrup, der også er business angel.

Spørg, frem for diktér

Michael Tandrup har undervejs i årene som business angel taget en coach-uddannelse, fordi han mener, det giver ham en stærkere værktøjskasse til at få de startups, han investerer i, til at forstå sig selv.

”Jeg vidste en masse om teknisk ledelse. Men ledelse handler om mennesker, derfor er coachuddannelsen relevant, når jeg taler med iværksættere,” siger han.

Michael Tandrup er både aktiv og passiv investor. Han tror på, at mennesker skal bidrage, hvor de kan gøre en forskel. Og nogle gange kræver det, at investoren giver god plads i de virksomheder, han eller hun er inde i, og andre gange kræver det en aktiv indsats.

”Jeg vil hellere spørge end diktere. Jeg har tillid til de folk, jeg arbejder med, og jeg er ret nem at læse. Det er vigtigt at give plads til at andre også kan lære og udvikle sig,” siger han.

Duften af tvivl

Og så er der det med formler, som Michael Tandrup hellere kalder tommelfingerregler, for der findes ikke eviggyldige formler, understreger han. Men to til tre stiftere med forskellige kompetencer er godt. Om de har fejlet eller skabt succes før, er ikke afgørende. Det vigtige er, at de har vist, de kan noget sammen. Og de behøver ikke være firstmovers med deres startup. For de, der kommer som nummer to, kan sagtens blive en succes. Det afhænger af, hvor modent markedet er. Og endelig:

Hvis jeg er i tvivl, er jeg ikke i tvivl. Så lader jeg være – Michael Tandrup.

”Hvis jeg er i tvivl, er jeg ikke i tvivl. Så lader jeg være. Man skal beslutte sig for, hvorvidt man vil grave mere frem, hvis man kun er 80 pct. sikker på en investering, eller om man skal lade være,” siger Michael Tandrup.

Og den vurdering kan sagtens bygge på en formel. For hvis man scorer ideen, den tekniske løsning eller teamet til eksempelvis otte ud af ti mulige point, så bliver det tydeligt, om man kan arbejde med at bringe den samlede score op, eller om man skal lade investeringen ligge.

”Det handler om, at man skal komme ud af at være i tvivl,” siger Michael Tandrup.

Blå bog:

Født 16. september 1958

Business angel siden 2003

Investeringer bl.a.:

SMS Passcode, TOPdesk, AirHelp, Radicover, Medichanical, MitDigitaleLiv, Cani-IT, Stressbarometer, IT-Force, Codesealer mm.

17. november 2017 : partner og Investment Manager i Nordic Eye

2004-2017                          : CEO Aventor/Topdesk

2000-2002                         : Stifter og ejer af Axcess A/S

1998-2000                         : Teknologidirektør i Merkantildata

1995-1998                          : Teknologidirektør i Complet Data

1992-1995                          : It-manager i Deloitte

1981-1985                          : Oversergent i Flyvevåbnet