"Vi deler vores fokus op i virksomheder, der laver teknologi, andre kan bruge i deres omstilling, og i virksomheder, der kan omstille sig ved hjælp af teknologi." Ulrik Jørring, Managing Partner i Nordic Alpha Partners.

Investorens blik: Nordic Alpha Partners tror på hybrid mellem venture- og kapitalfonde

Holdet bag Nordic Alpha Partners er i fuld gang med den analyse- og screeningsproces, der i foråret skal føre til den første af op mod 20 investeringer.

De fem partnere i Nordic Alpha Partners forventer at offentliggøre navnet på fondens første investering i løbet af forårsmånederne. Investeringen vil blive den første af op imod 20 investeringer, som fonden over de næste godt fem år vil gøre i den digitale omstilling hos mindre og mellemstore danske virksomheder.

Venturefonden vil typisk være inde over virksomhederne i 6-7 år. Herefter er ambitionerne, at virksomhederne skal på børsen eller sælges videre med en markant højere omsætning på bogen, end da Nordic Alpha Partners gik ind i dem. Det fortæller Ulrik Jørring, der er Managing Partner i Nordic Alpha Partners.

”Vi går ind i selskaber med en omsætning på 20 mio. kr. og derover. Og når vi går ud, skal de gerne have en omsætning, der nærmer sig en halv mia. kr. Mere konkret skal virksomhederne udvikle sig, så omsætningen er i markant vækst, og så de får et globalt fodaftryk,” siger han.

Vi går ind i selskaber med en omsætning på 20 mio. kr. og derover. Og når vi går ud, skal de gerne have en omsætning, der nærmer sig en halv mia. kr.

Også for tech-selskaber

Den nye venturefond blev annonceret i november sidste år og bliver en fond, der placerer sig mellem de traditionelle venture- og kapitalfonde ved at gå meget aktivt ind i etablerede virksomheder med et veludviklet produkt, der som minimum allerede gør sig godt på hjemmemarkedet.

Fokus for Nordic Alpha Partners er de mindre og mellemstore danske fremstillingsvirksomheder, der i dag med fordel kan lave en teknologisk omstilling med f.eks. robotter, sensorteknologi og lignende. Virksomhederne kan derved omstille sig til det paradigme, der også kaldes Industri 4.0. Fonden vil dog også investere i de teknologiskabende virksomheder.

”Det kan sagtens være tech-virksomheder. Vi deler vores fokus op i virksomheder, der laver teknologi, andre kan bruge i deres omstilling, og i virksomheder, der kan omstille sig ved hjælp af teknologi,” fortæller Ulrik Jørring.

Umiddelbart er fondens fokus dog ikke software, som han mener, der er mange andre aktører til at investere i.

Ulrik Jørring vil ikke komme nærmere ind på, hvad der mere specifikt karakteriserer de virksomheder, der i øjeblikket er på fondens radar. Men i forhold til relevante tech-selskaber, så skal de spille ind i Industri 4.0-agendaen. Og her kan det inden for software eksempelvis være softwarestyring af robotter.

Interim-specialister

Mens vi stadig venter på at se, hvordan fonden i praksis vil operere, uddyber Ulrik Jørring, at fonden vil gå aktivt ind, som man kender det fra kapitalfondsejerskab, men venturefonden vil være mindretalsaktionær, sådan som venturefonde er det. Og fonden vil ikke skifte ud i ledelsen. Værdiskabelsen skal ske i samarbejde med den eksisterende ledelse, siger han.

”Vi ser mange gode virksomheder inden for målgruppen. Der vil helt sikkert også komme virksomheder igennem, der ikke lykkes. Sådan er det med venture. Men der er masser af potentiale for at finde produktvirksomheder, der kan komme på en vækstrejse,” siger Ulrik Jørring, der selv var med i Universal Robots’ og Muutos rejse i sin tid hos Vækstfonden.

De gode kapitalfonde arbejder struktureret med deres virksomheder. Det har vi taget til os.

”De gode kapitalfonde arbejder struktureret med deres virksomheder. Det har vi taget til os. Vi dedikerer næsten halvdelen af vores partnerskabskreds til at arbejde med værdiskabelsen i de virksomheder, vi har investeret i, så de både kan sparre tæt med ledelsen i virksomheden og orkestrere det samarbejde med rådgivere, som undervejs på vækstrejsen kan være med til at skabe værdi,” siger Ulrik Jørring.

I øjeblikket er fonden i fuld gang med at opbygge et korps af tunge profiler, der med kort varsel kan træde til og løfte en konkret opgave i de virksomheder, der skal have et vækstskub. Ole Andersen, Jim Hagemann Snabe og Christian Clausen er rådgivere for fonden.

Fakta:

ATP, Vækstfonden, Chr. Augustinus Fabrikker A/S, og C.W. Obel A/S er hovedinvestorer i venturefonden, hvori de tilsammen har investeret 850 mio. kr. Dertil kommer næsten 100 mio. kr. fra private investorer – heriblandt den tidligere adm. direktør i Universal Robots Enrico Krog Iversen.