Investorens blik: Alt for mange investorer forstår ikke startups

Danmarks yngste investor Christian Jantzen retter en skarp kritik mod investor-Danmark: ”Der bliver bygget så meget fedt ud af Norden, som investorerne ikke ser og ikke forstår. Tænk bare på danske succeser som Unity og Zendesk, der aldrig blev set af danske investorer.”

”Lad os bare sige, at der er plads til forbedringer blandt investorerne.”

Stifter og partner i venturefonden Futuristic VC Christian Jantzens fortælling om sin egen rejse fra iværksætter til investor starter med en rund og blød kritik af investorkredsen i de danske startups.

Men kritikken er hjerteblod for ham. Hele hans eget afsæt for overhovedet selv at etablere en venturefond i en alder af 26 år bygger på hans egne dårlige oplevelser som iværksætter. Oplevelser med investorer, der hundsede rundt med iværksætterne frem for at se sig som fødselshjælpere til en ny virksomhedssucces.

Investoren er ikke iværksætternes chef. – Christian Jantzen, Futuristic VC

”For os som founders var det ikke rart at arbejde sammen med investorer af den type. De forstod simpelthen ikke, hvad det ville sige at bygge en virksomhed op fra bunden, og hvordan det var at sidde på vores side af bordet. Der var så meget kontrol, at det mest mindede om den måde, man arbejder i en mellemstor industrivirksomhed. Og de behandlede os, som om vi arbejdede for dem. Men som founder er det din virksomhed, og investorerne er sparringspartnere, der hjælper med at slukke brande og åbne døre. Investoren er ikke iværksætternes chef,” siger Christian Jantzen.

Flere investortyper gavner Danmark

Oplevelsen gjorde det klart for Christian Jantzen, at der var plads i markedet for andre typer af investorer. Og sådan en ville han være. Én, som kender rejsen og respekterer iværksætterne. En plads i markedet, som stadig flere tidligere iværksættere indtager fra de mindre fonde som Jantzens Futuristic VC og The Nordic Webs Angel Fund til konglomeratet af tidligere og nuværende iværksættere i byFounders og Nordic Eye.

Men selvom investorbilledet herhjemme er under tiltrængt forandring, så er der ifølge Christian Jantzen stadig en overvægt at traditionelle investorer, der kommer med en baggrund fra store virksomheder, konsulenthuse eller finansielle institutioner eller af andre grunde ikke helt forstår at give det rigtige rygstød til danske vækstvirksomheder.

”Det er virkelig vigtigt, at der begynder at være transparens omkring gode og mindre gode spillere. Som land udvikler vi et bedre økosystem hurtigere og bedre, hvis vi taler højt om, hvad man gør og ikke gør for at skabe værdi for iværksætteren, og hvordan man optimerer den værdi, som stifterne af et selskab har skabt,” siger han.

Investoren forudser fremtiden

Holdningerne kommer prompte og hurtigt. Ingen tvivl om, at Christian Jantzen tror på, at gode relationer mellem stifter og investor gør en kæmpe forskel for et lands evne til at skabe succesfulde vækstvirksomheder.

Der bygges så mange fede ting ud af Norden, hvor investorerne bare ikke har fulgt ordentlig med eller forstået iværksætterne. – Christian Jantzen

”Der bygges så mange fede ting ud af Norden, hvor investorerne bare ikke har fulgt ordentlig med eller forstået iværksætterne. De største danske succeser som Unity og Zendesk blev aldrig fundet af danske investorer. Her kunne man ellers godt have tjent lidt til pensionen. Det vidner om, at der er plads til forbedringer. Og derfor skal man også stille folk til ansvar, når de ikke opfører sig pænt,” siger Christian Jantzen.

Han erkender selv, at han som stifter og iværksætter selv faldt i alle fælderne: Investorerne tog alt for store ejerandele i forhold til hvor små investeringer, der blev lagt, og han selv som iværksætter lod sig dræne så meget af arbejdet, at han til sidst var så mentalt udmagret, at der ikke var mere at give af. Og selvom både hold, idé og startup ifølge Jantzen selv var superfedt, så gik det bare ikke. Han understreger dog, at det ikke var investorernes skyld.

”Så må man samle kræfter igen. Og på et tidspunkt skal jeg være iværksætter igen. Men lige nu er venturefonden det sjoveste, jeg endnu har prøvet. Din vigtigste rolle som investor er at prøve at forudsige, hvor verden er på vej hen. Det er superkomplekst og lige mig,” lyder det fra ham.

Sin helt egen aktivklasse

Hvad ser du selv efter, når du vælger startups at investere i?

”Founder-market fit. Hvorfor kan netop disse stiftere gå hen og blive markedsledere? Hvad kommer de med i bagagen, som gør, at det netop er dette hold, der kan komme frem og løbe med den store pose fundingpenge, når 1.000 andre startups kommer med samme gode idé,” svarer Christian Jantzen.

For det vigtigste er markedet. Det er lige meget med et verdensklasseteam i et elendigt marked. Selv de mest fantastiske founders fejler spektakulært, når markedet ikke er klar, lyder hans ræsonnement.

”Vi investerer i potentielle markedsledere i deres respektive segmenter. Hvis man vil have succes med det, må man forstå dynamikkerne, når selskaberne er små, og når de bliver lidt større. Startups er en aktivklasse helt for sig selv, og især de tidlige stadier er vanskelige. For som investor står man uden ret meget info. Og det er en del af gamet, for er du for overanalytisk, skyder du dig selv i foden. Den fejl laver mange, der kommer fra store virksomheder, eller som er vant til at investere i aktier. Det er f.eks. mere vigtigt at se på benchmarks for en startup end på den enkelte startups omsætning, som måske kun er på 10.000 kr.,” siger Christian Jantzen og aktiverer selv endnu en kæphest: Hvordan får vi flere til at interessere sig for investeringer i startups?

Vi kunne låse op for så mange kompetencer og penge, hvis vi kunne åbne flere af de store pengetanke herhjemme. – Christian Jantzen

”Jeg bliver så ked af det, når pensionskasser og store fonde siger, de ikke vil investere så små beløb, som der er behov for i denne aktivklasse. Vi kunne låse op for så mange kompetencer og penge, hvis vi kunne åbne flere af de store pengetanke herhjemme. Det er så ærgerligt, at de store står af, fordi de ikke sætter sig ind i formatet. Deres kritik lyder, at det er for små beløb. At det er for risikabelt. Men det er det ikke, hvis man har investeret i 70 virksomheder. Så kan man spørge sig selv, om det er, fordi vi ikke har pengene, eller om dem, der har pengene, bare ikke har sat sig ind i mulighederne. Det kunne gå så meget hurtigere på investeringssiden, hvis flere kom med,” siger Christian Jantzen.

Startups for de tålmodige

Den helt store udfordring for venture er ifølge Jantzen det, han kalder feedback-loopet. Hvis man som partner i en fond skal vente ti år på at se, om ens investering har været god, så skal man virkelig have tiltro til formatet.

”I de virksomheder, vi går ind i, er der 3-7 fundingrunder. Man er som investor nødt til at tro på formatet. Men der er efterhånden masser af data, der viser, at der er penge at tjene her – ikke kun i Silicon Valley, men også i Norden,” siger han.

Christian Jantzen møder stadig investorer, der sammenligner det at investere i startups med at investere i normale aktier. Men også mange, der godt forstår aktivklassen. Og han mener, det er et kæmpe plus for det danske økosystem, at flere forskellige investortyper kommer på banen, så investeringer i venture ikke er forbeholdt dem, han kalder Wall Street-typer med McKinsey-tilgang.

”Generelt er der jo medvind for tech-løsninger. Man ser virksomheder i dag, der ikke var der for ti år siden, som nu er verdensledende. Så helt naturligt vil flere se mod startups, og vi vil se flere penge komme til området” mener Christian Jantzen.

Impact-investeringer er fremtiden

Hvad med Futuristic VC. Hvad ser I efter, og er der investeringer, du er særligt tilfreds med, I har gjort?

 ”Vi er meget stolte af Peergrade, hvor vi sammen med de største investorer i Europa står bag deres mission. Vi går meget i retning af impact. Peergrade er et godt eksempel med skalering af uddannelsessystemer. Sky.Garden er et andet, hvor vi kan gøre noget godt for afrikanske handelsvirksomheder,” siger Christian Jantzen.

Futuristic VC har i år to hovedtemaer, hvor det ene er blockchain, og det andet er impact. Christian Jantzen vil ikke gå så langt, at han vil kalde ventureselskabet for en impact-investor. Men han erkender blankt, at hvis han skal vælge at bruge en time med en stifter, der med sin startup kan og vil løse et stort problem i verden, og én, der ikke gør, så vælger han at sætte tid af til stifterne, der kan forandre verden til det bedre.

”Jeg tror ikke, vi fremadrettet vil investere i noget, vi ikke mener, giver mening for verden. Der er så mange platforme derude, og når man nu kan skabe forretning på så mange måder, så kan man lige så godt vælge nogle, hvor du tror, de kan gøre en fundamental forskel,” siger Christian Jantzen.

Investeringer: Epic Foods, Artboost, Psyon Games, Peergrade, The Nordic Web Ventures, Sky.Garden, Pento, Amie

Blå bog:

Født 1991

2017-            Founding Partner, Futuristic.vc

2016-2017    Co-Founder, Reunited Esports

2016              Community Builder, #AARsome

2011-            Co-Founder og Board Member, Jantzen Properties

Netværk: Medlem af DanBAN