byFounders are ready to meet with a 1.000 startups to find the first ten to invest in. Foto: byFounders

Investorens blik: byFounders vil møde 1.000 iværksættere

Fonden står klar til at investere i de første ti startups med globalt skaleringspotentiale. Pengene investeres i stiftere frem for i de bedste ideer, fortæller managing partner Eric Lagier i et interview om strategien for den netop lancerede første fond.

40 startups kan over de næste fire år få udfoldet deres globale potentiale med penge og viden fra venturefonden byFounders. Målet er en fordeling på ti startups om året.

Vejen til nåleøjet

Eric Lagier, der sammen med Tommy Andersen er managing partner i byFounders , forventer, at det i praksis betyder, at byFounders skal se på mindst 1.000 startups over et år for at finde de udvalgte ti, der i første omgang får midler fra fonden til at vokse.

Tidligere har fonden meldt ud, at fokusområdet ligner dem, som de foreløbig 37 medlemmer af ByFounders selv kommer fra.

Går efter IoT, AI og HR

Fonden tæller bl.a. Kaare Danielsen, CEO og stifter af Jobindex; Heini Zachariassen, der sammen med Theis Søndergaard står bag vin-appen Vivino; David Helgason, der har stiftet milliarddollarselskabet Unity; og Camilla Ley Valentin, founder og CCO for Queue-It. Hun er det ene af to kvindelige fondsmedlemmer.

Målt på teknologier er blikket rettet mod startups med globalt skalerbare forretningsmodeller inden for machine learning, kunstig intelligens, blockchain, nyskabelser inden for fintech, Internet of Things (IoT) og HR-tech, som bl.a. byFounders-medlem Kasper Hultin står bag med sit selskab, Peakon.

Next step Norden

Næste trin er at styrke iværksætternetværket i de øvrige nordiske lande samt Baltikum og dermed øge sandsynligheden for at spotte den næste store vækstvirksomhed i de øvrige lande, der har fondens fokus.

”Vi glæder os til, at vi nu kan bruge tid på at få flere erfarne iværksættere med fra de andre nordiske lande, så vi kan styrke netværket og øge adgangen til de spændende startups i Norden,” siger Eric Lagier.

Penge i teams

byFounders vil være langtidsinvestorer. Fonden forventer at være med i op til ti år i de virksomheder, de investerer i.

Fonden har fokus på seed-kapital og serie A, hvilket i praksis betyder, at de sammen med business angels og innovationsmiljøer vil investere i startups, der har en prototype og har vist, at der er et marked for produktet, product market fit.

Venturefonden går også ind i startups, der er længere fremme, og som udover at have et markedsmodent produkt også har en forretningsmodel, der virker, men som med en kapital- og vidensindsprøjtning for alvor kan sætte strøm til forretningen.

Ideer scorer lavt

Men det er først og fremmest stifterne i de lovende startups, der er i fokus for byFounders. Og når kun ti af 1.000 startups ender med at få midler til vækst, så vil en del afslag blive givet, fordi der kan være tvivl om, hvorvidt teamet bag er i stand til at eksekvere på potentialerne.

”Vi investerer ikke i den gode ide bag, men i stifterne. Vi vil hellere have et fantastisk stifterteam med en o.k. ide end en sindssygt god ide, hvor der er tvivl om, hvorvidt teamet kan realisere den,” siger Eric Lagier.

Stiftere skal styre rejse selv

byFounders vil ikke selv skifte ud og sammensætte dreamteams. For det dræber den passion, som er afgørende for et stifterteams succes, lyder det fra Eric Lagier.

I stedet vil fonden bruge lang tid på at holde møder med stifterne af selskaberne, så der er god tid til at lære hinanden at kende.

”Vi står på mål for, at alle får ordentlig besked fra os og bliver behandlet ordentligt. Vi har selv været der,” lover Eric Lagier.

byFounders vil heller ikke tage føring på den operationelle drift i de virksomheder, de investerer i. Ansvaret skal ikke flyttes fra iværksætter til investor, lyder rationalet.

Fra Randers til global

I stedet skal byFounders bidrage med erfaring, netværk og gode råd. Det tredje princip handler om, at der skal tænkes globalt fra dag ét.

”Vi går efter iværksættere med globale ambitioner. Vi kan tage dem med på en rejse, der starter i Randers eller København, og som i løbet af få år bringer dem til f.eks. San Francisco,” siger Eric Lagier.

Allerede nu er dialogen med flere investorer til fonden i gang.

Eric Lagier ønsker ikke at sætte navne på, men oplyser, at der er dialog med iværksættere, familiefonde og institutionelle investorer.