En dansk MIR-robot lavet i samarbejde med Ericsson på Mobile World Congress (MWC) 26. februar, 2018 i Barcelona. Foto: AFP PHOTO/ Pau Barrena

Global talentkamp bremser dansk robot-boom

Næsten halvdelen af virksomhederne i Danmarks boomende robotklynge Odense Robotics oplever, at rekruttering af dygtige medarbejdere er et stort problem og en barriere for væksten. Adm. direktør Thomas Visti fra succesvirksomheden Mobile Industrial Robots, MiR, mener, problemet er globalt og ikke kun nationalt.

Robotter og digitalisering vil i 2030 koste 470.000 job i Danmark. Men samtidig vil 495.000 nye job blive skabt. Det er derfor uomgængeligt, at robotter radikalt vil transformere det danske arbejdsmarked.

Men hvis den danske robotindustri skal indløse vækstpotentialet for den fremadstormende teknologi, skal den kunne tiltrække nok dygtige medarbejdere til at realisere mulighederne.

”Rekrutteringsudfordringen er uden tvivl den største barriere for vækst i robotbranchen”.

Det siger Business Manager ved Odense Robotics Mikkel Christoffersen. Hans udsagn bakkes op af og blev vist i Odense Robotics undersøgelse, foretaget af A&B Analyse i januar 2018. Her blev medlemsvirksomheder i Odense Robotics bedt om at vurdere, om rekruttering af kvalificeret arbejdskraft er en vækstbarriere.

44 pct. af virksomhederne svarede enten meget stort eller stort problem. Derudover svarede 34 pct., at ja, det er et lille problem.

Virksomheder i robotklyngen har samme udfordring som andre teknologivirksomheder med at få kvalificeret og højtuddannet arbejdskraft. Virksomhederne har ifølge Mikkel Christoffersen især brug for medarbejdere inden for 4-5 fagområder:

  • Ingeniører, og ikke kun robotingeniører
  • Softwareudviklere
  • Teknikere, som også kan arbejde med software
  • Medarbejdere med kommercielle kvalifikationer, gerne fra industrien globalt
  • Medarbejdere til fabrikslinje (f.eks. samlefunktioner)

”De fleste ved godt, at der er mangel på ingeniører i robotbranchen, men der er også stor mangel på personale med teknisk baggrund. Vores undersøgelse viser, at 40 pct. i klyngen har en kortere eller længere teknisk baggrund, og vi mangler teknikere især til integrator-medlemmer i klyngen,” siger Mikkel Christoffersen.

En integrator producerer ikke selv robotter, men integrerer eksisterende robotter i virksomheder.

100 ledige job

Der er brug for flere forskellige løsningsmodeller for at sikre nok dygtige medarbejdere. En af dem er skabelsen af en fælles jobportal. Det ser Mikkel Christoffersen som en stor mulighed for at tiltrække de rette kompetencer.

På den fælles jobportal opslås ledige stillinger i klyngen, og alene i 2017 var der tæt på 600 opslag, hvor ét jobopslag kan dække over mere end et ledigt job. Netop nu er der cirka 100 ledige stillinger.

”Vi har en større gennemslagskraft over for talenter andre steder fra, når vi går sammen i den fælles jobportal, så de kan se den tætte koncentration af virksomheder og samarbejde. Det er ikke kun et job, men en mulig karrierevej at arbejde i robotbranchen (i Danmark),” uddyber Mikkel Christoffersen.

Odense Robotics har i flere år arbejdet med forskellige modeller for at sikre kvalificeret arbejdskraft, og klyngeorganisationen bidrager bl.a. med at sikre samarbejde med uddannelsesinstitutioner, markedsføring af job og hjælper med at synliggøre udfordringer i klyngen overfor de politiske beslutningstagere.

Derudover tilbyder de et acceleratorforløb til lovende startupvirksomheder i Odense Robotics StartUp Hub.

Robotvirksomhed med vokseværk forsøger at fange nørderne  

Én af de virksomheder, som er i fronten for Odense Robotics, er Mobile Industrial Robots(MiR).  

MiR udvikler kollaborative, mobile robotter til intern transport og sælger dem til store danske og internationale virksomheder. Den odenseanske virksomhed havde i 2015 tre ansatte. Ved sidste årsskifte havde MiR hele 60 medarbejdere, og man forventer at ansætte yderligere 50 medarbejdere i 2018.

Det gode for os er, at vi udvikler robotter, og det tiltaler nørderne,” siger Thomas Visti, CEO i Mobile Industrial Robots(MiR).

Adm. direktør Thomas Visti har store udfordringer med rekruttering, selvom MiR er pionerer og firstmover med den mobile transportrobot.

”Rekruttering er vores største udfordring i forhold til væksten, og vi bruger mange ressourcer på det. Det er svært, og det er en hæmsko. Det har stor indflydelse på væksten af firmaet, og især på et særdeles kritisk tidspunkt, idet vi vokser så hurtigt,” siger han og fortsætter:

“Ingeniører er generelt et problem at få i robotbranchen, både nationalt og globalt. Det gode for os er, at vi udvikler robotter, og det tiltaler nørderne,” siger Thomas Visti.

Personalepleje et vigtigt område

Thomas Visti mener, det er vigtigt at skabe gode arbejdspladser og fejre succeserne med de ansatte. I 2017 var målet for omsætningen 75 millioner kr., og det mål blev indfriet, ligesom salgstallene for de første to måneder af i år lever op til målsætningen.

”Det er vigtigt for mig at fejre denne milepæl sammen med medarbejderne ved, at vi alle sammen hopper på et fly og holder en forlænget weekend i Barcelona i april måned. Vi har sat aggressive vækstmål, og når det lykkedes, skal det også fejres sammen. Vi er en ung virksomhed, hvor rigtig mange medarbejdere er nye, og vi er vant til at byde nye kollegaer velkommen. Der er ikke noget ”plejer” her, og vi hjælper hinanden. Det er en pionerånd, som vi alle trives godt i,” forklarer Thomas Visti.

Den 1. januar 2018 startede to erfarne medarbejdere i den unge virksomhed. De er (blandt andet) ansat til at sætte rammen om arbejdet med især de mange yngre medarbejdere. Det har allerede nu givet en effekt.

Den kommercielle direktør (CCO) René T. Lydiksen og teknologichef (CTO) Søren E. Nielsen har tilsammen 50 års erfaring fra Siemens, Danfoss, LEGO og PriceWaterhouseCoopers. De medbringer redskaber og værktøjer til at sætte struktur på vokseværket.

For Mobile Industrial Robots kan de to erfarne kræfter gøre en stor forskel, og så er det også en fordel at være en del af robotklyngen i Odense, som er ved at få et navn, der kan gøre det nemmere at tiltrække arbejdskraft fra udlandet.

“Vi har ikke en færdig løsning til, hvordan vi kan tiltrække nye medarbejdere, men tænker rekruttering ind alle steder. Vi er glade over at have fået et godt navn i markedet og prøver at skabe spændende jobs. Vi kan blive anbefalet ved mund-til-mund metoden af personer, som bliver tiltrukket af at være en del af et væksteventyr i rivende udvikling,” siger Thomas Visti.