”Teknologien er der allerede, og den virker. Den hjælper de milliarder af mennesker i verden, der i dag ikke har adgang til en bankkonto,” sagde Sofie Blakstad, der er adm. direktør og stifter af Hiveonline. Foto: gettyimages

Fintech og NGO’er vil løse globale problemer i fællesskab

Teknologi udgør en afgørende del af løsningen af klodens største problemer. Hvis TechVelopment-begrebet skal have flyvehøjde, skal så forskellige parter som finansielle startups og NGO’er finde sammen. Første spadestik blev taget i denne uge.

Potentialet er stort. Med kulørte post-it-sedler slog både repræsentanter fra fintech-branchen og NGO’er onsdag fast, at der er rigtig god grund til, at de to umiddelbart ulige parter forener kompetencerne til fælles gavn for verdens mest udsatte mennesker og til gavn for danske startups.

Copenhagen Fintech Lab var vært. Seancen var sat i værk på baggrund af en dialog med NGO’en Care om, at ”her var vist noget, vi sammen bør udforske”. Fornemmelsen holder vand. Og der var fuldt hus til det første møde mellem Danida og NGO’erne på den ene side og fintech-iværksættere på den anden.

Og selvom dialogen først lige er begyndt, er der allerede konkrete planer om en fælles og åben digital platform, hvor NGO’er f.eks. kan beskrive en detaljeret udfordring, og fintech-startups kan byde ind med løsninger.

”The poverty gab is a tech gap,” lød Marianne Haahrs, Nordic Impact Investment Network, åbning af eftermiddagens arrangement.

Udviklings-tech

Når en stor del af verdens fattigste ikke har adgang til internettet, er de også afskåret fra at være med i den globale økonomi og velstandsskabelse.

Omvendt giver onlineadgang billet til, at selv de fattigste, som ikke har mulighed for at åbne en almindelig bankkonto eller på anden vis har adgang til hele den finansielle infrastruktur, får samme muligheder for at få adgang til alt fra strøm til løn og lån og muligheden for at skabe nye digitale arbejdspladser.

”Teknologien er der allerede, og den virker. Den hjælper de milliarder af mennesker i verden, der i dag ikke har adgang til en bankkonto,” siger Sofie Blakstad, der er adm. direktør og stifter af Hiveonline.

Fintech-selskaberne Lendino, Penstable, Swiipe, Ssegusu, November First, Farpay, Wemovecoins, M-payg, MakerDAO og Hiveonline præsenterede herefter deres løsninger, og hvordan de hver især kan sætte strøm til den hjælp og det udviklingsarbejde, som Danida og de danske NGO’er allerede yder.

TechVelopment

”Tech er en strategisk prioritering for regeringen,” bekræfter Laura Sørensen Topp, der er fuldmægtig i Udenrigsministeriet. Hun henviser til TechVelopment-initiativet, der handler om at forandre og booste udviklingsarbejde ved hjælp af teknologi.

Men også i tech-kredse er impact i fokus overalt. Tidligere på ugen vandt hiveonline således en impact-pris på Innovative Finance Global Summit i London.

På eventet hos Copenhagen Fintech Lab fortalte M-Payg og Folkekirkens Nødhjælp om deres praktiske og konkrete erfaringer med at samarbejde. Som altid fordrer en vellykket proces, at man kender hinanden godt.

Flere deltagere bød ind med pointen om, at jo tidligere parterne finder sammen og i fællesskab udvikler løsninger, jo lettere er det at få matchet til at lykkes.

Samtidig påpegede Alice Ladekarl fra Red Barnet også, at med NGO’er som partnere, får fintech-selskaber adgang til et globalt netværk, der kan bringe løsningerne hurtigere og længere ud.