"De fleste har fået deres næste runde på plads, fx ugens startup Kanpla, der bl.a. har investering af et DanBAN syndikat med Kræn Østergaard, Coop. Det er en af de mest happy SaaS-cases, jeg længe har set. Udråbt til mulig unicorn, og founders er kun lige 20 år.” - Jesper Højberg Christensen, chefredaktør, Bootstrapping - Billede: "2010 Christmas Card" af gnatallica

Wonderful time, men ikke for skattekredit – Borring om børsen – Kanpla: Win startup – Tue-ledelse – World best Sabrine

It’s the most wonderful time of the year… Jo, lad os bare nynne med på den, for det har været et fantastisk år for startup-investeringer. Og der er stadig travlt en uges tid endnu, i al fald for mange af os i økosystemet.

De fleste har fået deres næste runde på plads, fx ugens startup Kanpla, der bl.a. har investering af et DanBAN syndikat med Kræn Østergaard, Coop. Det er en af de mest happy SaaS-cases, jeg længe har set. Udråbt til mulig unicorn, og founders er kun lige 20 år. De ikke bare automatiserer arbejdsgange, men giver plads til individualisering af frokosten mellem alt fra veganere til andelårsspisere. Og bekæmper samtidig madspild.

Startups, der vælger børsvejen – som senest fx tidligere ugens case Re-Match, der sørme noteres i dag – har på det sidste levet i lyset af de faldende aktiemarkeder. På Bootstrapping har vi nu diskuteret First North vækst- overfor værdiaktier og den institutionelle dækning intenst siden sommeren 2020, lavet analyse af analyserne og været i clinch med Børsens dækning, der lidt endnu er så snævert dansk valueaktie-fokuseret, at de dårligt kan synge med på en Christmas carol. I dag spørger vi så dén nok mest centrale iagttager og ansvarlige for vækstbørsen gennem 25 år Carsten Borring, som ugens investor. Dejligt, du stiller op Carsten – og det med skarpe formuleringer.

Så til sagen om skattekreditter på software-udvikling. Senest har Andreas Steenberg finansordfører for R, stillet spørgsmål til skatteministeren, og han kunne næsten lige så godt have spurgt Hr. Mortensen i julekalenderen. Vi tager en før-jul status på sagen under headline: Hvad betyder SKAT’s ikke-svar for dig? 

En person, der er alt for intelligent, ung og med for gode værdier til at blive blåskjorte til en julefrokost, er Tue Mantoni, formand for Vækstfonden og investor i en masse internationalt orienterede scaleups. Ham kan du lytte til i Kvindekompagniets #3 om rollemodeller. Ligesom du i Vækstfondens egen podcast kan lære at blive en bedre taler i dine pitches med Sabrina Vitting-Seerup. Ellers kan du nynne videre på There’ll be parties for hosting, marshmallows for toasting …

 

Skattekreditordningen. Hvad betyder SKAT’s ikke-svar for dig?

I går svarede skatteminister Morten Bødskov på ét af de spørgsmål, Andreas Steenberg, R har stillet og som kan holde 1779 statsups-founders vågne julen over. Må softwareudvikling ikke stadig have ret til at udnytte skattekreditordningen? Svaret blæser unægtelig stadig i vintervinden. Så hvad gør vi så? Læs ugens status.

 

Ugens startup: Kanpla – ”drop debatten om, hvad ansatte skal spise”

Peter og Jonas er begge født efter årtusindeskiftet og gider næppe smøre madpakke. Men de er godt i gang med at skalere deres SaaS-løsning, der gør vores frokost intelligent. Hvorfor diskutere fælles frokostordning, når alle selv kan vælge? Kanpla automatiserer arbejdsgange og individualiserer vores altid omdiskuterede kantinevalg. Hvad får Accelerace til at kalde Kanpla ”most likely to be a unicorn”. Og hvorfor går et DanBAN-syndikat med Kræn Østergaard Nielsen, CEO i Coop ind som investor? Læs om deres win-win-win rejse.

 

5 skarpe til ugens investor: Carsten Borring, Nasdaq

Der er ”uvejr” på aktiemarkederne, og så er der som altid store kursfald på small- og mikroaktier. Derfor vil vi nok se færre, men mere modne virksomheder gå på vækstbørsen i 2022, fortæller Carsten Borring, Head of Listing. Han har været en del af Nasdaq i 20 år og derfor oplevet volatilitet mange gange. Men First North er faktisk blevet det mest velfungerende marked for de mikroaktier i Europa, der er morgendagens egetræer. Carsten synes, vi skal passe og pleje dem og begrunder, hvorfor børsvejen kan være en god vej for founders, der vil bevare kontrol over egen virksomhed. Læs hvad der er på spil.

 

Rollemodeller for alle #3 – Tue Mantoni, bestyrelsesformand, Vækstfonden

Hvorfor er det egentlig, det er vigtigt med et diverst ledelsesteam, når det nu er så rart at være sammen med nogen, der ligner en selv? Og hvad kan man som leder gøre, hvis man vil ændre diversitetsagandaen i sin virksomhed? Josephine Volqvarts, Kvindekompagniet taler denne gang med Tue Mantoni, formand for Vækstfonden og investor i en lang række internationalt orienterede scaleups. Lyt med.

 

Vækstfonden: Sådan bliver du god til at performe – med Sabrina Vitting-Seerup

Forsker på KU og kåret som intet mindre end verdens bedste taler. Så er du i selskab med Sabrina. Hvordan kan du performe bedre med dit pitch – eller dit reverse pitch? Få styr på stemmeføring, kropsnervøsitet, og brænd igennem med dit salgsbudskab. Lyt og lær.

 

It’s the most wonderful time of the year…

Hvor vi andre højest skal i karantæne, skal Inger Støjberg ruske et par måneder bag nok nogle ikke helt så wonderful tremmer. Fordi dommerne fandt, hun gjorde det med forsæt, altså brød loven med vilje og mod bedre vidende. Det havde været værre for statsministen, hvis det havde været for grov uagtsomhed. For det er vel dårlig mødeledelse i en forsamling af sløve topjurister, Mette Frederiksen kan rammes for – i den indholdsmæssigt for mange hundred gange værre eksproprierende minksag. Men nu handler ministeransvar ikke om indhold. Det gør det så her på Bootstrapping, hvor vi snart vender tilbage med content, som det hedder på syngedansk, fra det herlige økosystem. Allerede på fredag lodder vi julestemningen i denne most wonderful time of the year.