VF exit? – Veo’s model – Sanna som investor – ’Fresh Female’ – Grøn podcast – Krypto

Startups er på steroider. Økosystemet kører af sted helt ude i overhalingsbanen (med nervøst sideblik til bremsen af mangel på arbejdskraft og kritiske materialer). Og næsten hele Danmark er oppe i 5. gear med laveste arbejdsløshed længe. Det udløste et forsigtig forslag til finanslov, hvor den største diskussion i forgårs var, om håndværkerfradraget skal overleve. Tænk hvis Folketinget i stedet fx ville bruge 800 mio. kr. på fradrag for grønne højrisiko-investeringer! Men nu kan du bruge 8 min på at orientere dig i økosystemet.

 

Ugens startup: Veo – verdens største platform for sport?

Mit største mareridt vil være at se mit superveteran-fodboldhold Amalie spille på tv. 60+-årige mænd, der råber mere end vi jogger og konsekvent ikke rammer hverken hinanden eller målet med bolden. Det kan blive virkelighed, for som 9000 andre klubber kan vi med et enkelt Veo-kamera både iagttage og (lære!) af alle vores fejl. Ja, vi kan med Veo broadcaste, hvilket jeg altså ikke vil anbefale. Veo viser at demokratisering er godt (til en vis aldersgrænse). Og at enkelhed og høj tilgængelighed i forretningsmodellen måske er det allervigtigste for mange startups i dag. Men læs nu hvad co-founder og CEO Henrik Teisbæk har at sige om rejsen med en scaleup, der nu rummer 150 medarbejdere og senest fik funding på 150 mio. kr. bl.a. fra Augustinus Fabrikker. Læs hele artiklen her.

 

Female Founders 2#: Mathilde K. Jakobsen

Kun 4 % af founder teams er mixed kvinder-mænd, som fx Mathilde Jakobsens i Fresh.Land. Hør hvorfor hun synes det vil være dumt, hvis vi fandt på at lave en overskrift som ’Fresh Female’, når vi nok aldrig ville lave en om ’Fresh Male’. Og om hvorfor man kan være mixed med sin kæreste. Hvorfor det er cool ikke at være i Coloplast længere. Og hvad forretningsmodellen i Fresh.Land i øvrigt har at byde på. Mathilde, som i hvert fald er hyperfrisk, er nr. 2 i vores serie om Female Founders. Læs hele artiklen her.

 

Leder: Kolind-syndromet og hans exit-plan for Vækstfonden  

                       

Vækstfonden er en stat i staten og skal privatiseres, fremførte Lars Kolind i mandags i Økonomisk Ugebrev. Hvis han deltog i Vækstfondens vækstuge, ville han nok få et andet indtryk af, hvordan økosystemet i dag ser på fonden, nemlig som enabler ikke som konkurrent. Jesper Højberg er langt fra uvildig, men dog villig til at se på Kolinds argumenter. Læs hele artiklen her.

 

5 skarpe til ugens investor: Sanna Suvanto-Harsaae

Bestyrelsesarbejde er ikke nogen flinkeskole. Det handler om at træffe de rette beslutninger, ikke at skabe en god stemning,” ifølge finsk-danske Sanna Suvanto-Harsaae. Og de fleste kvinder gået i ”flinkeskolen”, mens mænd har gået i ”sørøverskolen”. Deraf de få kvindelige founders. Sanna har investeret i bl.a. Footway, TCM samt mere indirekte i Languagewire og Jumpstory. Sanna har meget corporate indsigt i skalering med i bagagen fra et langt internationalt chef-liv og er professionelt bestyrelsesmedlem i over 20 selskaber, bl.a. formand hos BoConcept. Læs hele artiklen her.

 

Grøn omstilling – God forretning: Episode 1

Kan vi tjene penge på at redde verden? Det er spørgsmålet i Vækstfondens nye podcast-serie i 5 afsnit. I 1. episode er vi med Rasmus Thirup Beck nede i en kælder i Søborg på besøg hos det vertikale landbrug Refarmed. Og derefter i den kæmpe lagerhal i Taastrup hos Anders Riemann fra Nordic Harvest. Lyt med her.

 

Techtopia 203: Digital valuta er hot – bare ikke i Danmark

Nationalbankdirektør Per Callesen følger ikke i hælene på Kina, Storbritannien, Tyskland, USA eller ECB. De overvejer alle at indføre en digital valuta. Vi gør ikke. Hvad skyldes den skepsis? Henrik Føhns har været på havnekajen for at udfordre nationaløkonomernes nationaløkonom. Lyt med her.

 

Event-uger i gang                             

Hvordan vil du nå det hele? I denne uge Vækstfondens vækstuge ud over landet og Tomorrow (altså torsdag-fredag) i Valby Parken og senere Meetup i Odense og TechBBQ i Øksnehallen. Derimellem en masse andre offentlige, fx årsmøder for Dansk Erhverv i dag og DI 28. september, der også har iværksætteri og bæredygtig vækst på dagsordenen. På fredag vil jeg bl.a. se på en ny type CEO-kalender for os, der render fortvivlede eller forvirrede rundt. Indtil da må du have det godt – og selv holde styr på sensommer-timerne!