Kilde: Pixabay

Væk med startup-surhed – Soundboks til USA – Morten Borup som lead investor – Kryptovaluta på CBS’sk – Mia Wagner & Rolf KjærgaardEr SaaS-abonnements modellen nu også så fantastisk? Jo, du køber selv masser af ting på abonnement. Men under en recession skabt af inflation er det bare ikke sikkert, alle forbrugere beholder deres abonnement på Netflix, HBO, Podimo og anden underholdning. Og hvad fx med måltidskasser? Fresh.Land fylder i mit køleskab, men Mathilde Jakobsen måtte dreje nøglen om i foråret og starte forfra. Hvor mange konkurrenter med bæredygtige måltidskasser er nu lukket i Danmark? Nok en håndfuld. For store internationale Simple Feast er livet i de mange lande vist hverken simpelt eller en feast længere. 88 mio. kr. minus i 2021 og 100 mio. kr. i negativ egenkapital. CEO og founder Jacob Jønck er nok knap så festtalende evangelist for tiden, selv om ingen kan gøre for, at energiforbrug i produktionen og transport er blevet mange gange dyrere, mens kunderne lusker ned i Aldi og K-mart og sparer det gode grønne væk. Det er for nogle startups virkeligheden anno 2022.

Enkelte gode folk i økosystemet siger, vi er lidt småsure og negative, når jeg skriver om det her. Jeg synes jo, det er konjunkturen og tidsånden, der er vendt. Og jeg synes bestemt ikke, vi skal være sure i startup-land. Generelt går det som før corona, dvs. godt for de fleste, mindre godt for andre. Toppen er taget af festen. Og det er vel sundt som en øko-grønsag. I øvrigt har vi massiv overvægt af positive historier. Tag fx dagens startup Soundboks. De engang meget unge har udviklet deres idé og forretning med succes og er nu i USA. Her kunne vi ældre herrer og damer nu faktisk godt være sure. Soundboks er i min generation almindelig forhadt som voldsinstrument mod ørerne – og nok så meget mere elsket i dele af den unge. Hvordan de tackler det, og hvordan de pivoterer fra hardware mod content, fortæller CEO Jesper Theil Thomsen, mens investor Christian Jepsen, Heartcore Capital, lufter børsvejen som exitmulighed.

Enkelte synes faktisk, vi er alt for lidt sure, alt for ukritiske over for startups. Jeg har bl.a. mails fra et par chefredaktører, der mener, vi burde have forelagt det meget læste solo-interview, vi bragte i fredags med Sahra-Josephine Hjorth til dem inden. De synes ikke, at hun uimodsagt burde få lov at kritisere deres journalisters arbejde. Ok, de fleste i økosystemet synes nu nok, det er hende, der er udstillet i månedsvis ret så forsvarsløs fra Rådhuspladsen til Pilestræde. Men vi bringer gerne de store statsstøttede og momsfritagne mediers synspunkter. Men på Bootstrapping vil vi aldrig, som fx i Ekstra Bladet, begynde at sværte tech startup founders til som ’løgnere’ og ’tech-dronninger’ før og efter citater. I hvert fald ikke, hvis vi kun kan se mindre fejl og den ambitiøse her-kommer-jeg cigarføring, vi sådan set beder startups om at have. Jeg har ud fra en Lars Tvede model givet mine betragtninger på de store mediers behandling. Men prøv at læse det omdiskuterede interview. Det er i mine øjne ret ædrueligt – hverken sødt eller surt.

Noget vi i hvert fald kan være glade for er, at der bliver ved at komme mange nye venturefonde og nye business angels. I dag har vi stillet fem skarpe spørgsmål til en af rigtig lovende af de sidste, Morten Borup. Morten vil jeg spå til at blive en super business angel, allerede lead og har gjort gode erfaringer i DanBAN og Danske Banks netværk.

Det var nu lige før, jeg sent i går aftes blev sur på Moderaterne over, de ikke, som lovet, var kommet med deres iværksætter-politik. Vi er jo i pre-valgkamp og skal høre partiernes bud. Men se om redaktionen ikke ud på aftenen hørte fint fra folketingskandidaterne Lean Milo (iværksætter) og Lars Arne Christensen (investor i DanBAN). Det er ligesom Lars Løkke Rasmussen: Han kommer altid igen. Jeg kan huske, jeg som såkaldt ekspert i 2014 sad en aften i TV2’s studie og skulle kommentere, hvad der foregik i en kælder mellem Kristian Jensen og Lars Løkke. Tv-værten Torsten Jansen kom jeg til at irettesætte, fordi jeg ikke mente, det var et spørgsmål om Løkke gik af; kun om hvornår på aftenen. Som bekendt overlevede come-back-kid Løkke også det. Læs selv Moderaternes 5 bud på en ny spilleplade for iværksætterpolitik.

Denne onsdag byder vi også på to podcasts. Techtopia 248 taler med CBS-professor Jan Damsgaard (CBS), om værdisætningen af den kryptovaluta, hans studerende nok handler med. Det er blockchain-platformen bagved, der værdisætter, er pointen også i hans nye bog ”Blockchain Business: Ægte, sporbart og uerstatteligt”. Og i Vækstfondens podcast handler det – med skarphed og uden surhed – om den superskæve køndiversitet i vores miljø, når CEO Rolf Kjærgaard har Mia Wagner, Nordic Female Founders i lydstudiet.

 

Ugens startup: Soundboks – ung founder i USA

Soundboks, som Bootstrapping mødte tilbage i 2018, har i den grad fået vokseværk. Co-founder Jesper Theil Thomsen fortæller om visionerne, der rækker langt ud over landets grænser, og om håndteringen af en kritik, der er blevet vanlig kæphest for lokalpolitikere. Samt om hvilke udfordringer man møder som ung founder, når man skal skalere i USA. Christian Jepsen, partner i Heartcore Capital, fortæller hvorfor det kan være oplagt at vælge børsvejen for en hardware-virksomhed som Soundboks. Skru op (eller ned) og læs med.

 

5 skarpe til ugens investor: Morten Borup

Morten Borup og familie har et stærkt kontor i Odense med ejendomsudvikling. Men nu er Morten gået ind i startups som investor og har bl.a. Cobira, Farmbrella, TheUpcycl og DogNStuff på paletten. Vi har spurgt til Mortens oplevelse af founders, erfaringer som lead angel af syndikater og oplevelser af netværk fra Danish Business Angels til Danske Bank. Tjek Morten ud.

 

Startup-valget: Moderaterne og iværksætteri

Folketingskandidaterne Lars Arne Christensen og Lean Milo lægger i valgkampen ud med fem centrale bud på, hvad der skal til for at skabe bedre rammebetingelser for startups. Læs deres forslag.

 

Techtopia 248: Den reelle værdi af kryptovaluta

Er kryptovaluta en boble, og burde kursen på bitcoin være nul? Eller bliver kryptovaluta vurderet på de forkerte præmisser? Det mener professor Jan Damsgaard (CBS), som har lanceret en metode til at angive en mere retvisende og reel vurdering af kursen på kryptovaluta, der er baseret på funktionaliteten af den bagvedliggende blockchain. Det er blockchain, der giver kryptovaluta værdi, og den skal forstås og prissættes som en platform som Spotify, Facebook og SWIFT. Hør Jans pointer.

 

Vækstfonden: En samtale om kønsdiversitet i iværksætteri – med Mia Wagner og Rolf Kjærgaard

Der er som bekendt en voldsom ubalance mellem kvinder og mænd i dansk iværksætteri: Kun hver fjerde nye virksomhed stiftes af en kvinde, sølle 1,5 procent af alle ventureinvesteringer går til startups med kun kvindelige stiftere, og kun hver tiende Business Angel er kvinde. Og udviklingen har længe stået stille. Det kalder på handling. Så hvad skal der egentlig til? Det diskuterer Mia Wagner, medstifter af Nordic Female Founders og BA i Vækstfonden med Rolf Kjærgaard, adm. direktør i Vækstfonden. Lyt med.

 

Tag det sure med det søde

Det er vel sådan det er. Modgang styrker, når vi tackler den med energi, fantasi og fleksibilitet. Torsdagen byder fx på arrangementer i North Star netværket, hos Canute og hos Seed Capital. Og endnu en sensommer fredag venter med opsamling af ugen. Der er så meget at glæde sig sammen over i dette herlige økosystem.