Ugen i økosystemet: Stor VF-sommergave til økosystemet? Iværksætterne hjælper hinanden. Hvad kalder krisen på for startups efter sommer?

Kære læser

Hurra, for en dejlig sommer  – so far! Og den store sommergave – der i barndommens fjerne tider kunne være alt fra en is til varmeferie – bliver i år Vækstfondens nye BA-netværks matchinglån. Det har i et langt forløb været vendt i netværkene, og nu er ordningen klar.

Er du vækstiværksætter og skal have kapital, så skal du bare finde en investorkreds i DanBAN, Keystones eller BA Syddanmark. Så forvandles 100.000 kr. til op til 400.000 kr. i lån altså. Det er godt for startups, især i “proof of business”-fasen, så de kan finde de bedste sparringspartnere. Og hvis man, som jeg, vil nå en spredning på mange selskaber, er syndikering løsningen. Endelig er det godt for samfundet, at næste generation af iværksættere kan fondes af erfarne investorer. Win-win-win.

Men læs mere om det i dagens breaking artikelNu er du som engel automatisk i den 7. Vækstfonds-himmel. Og send os endelig spørgsmål, de første har allerede meldt sig på banen. Vi skal nok følge op på, om lånegaven lever op til de isvafler og varmeferier, vi fik engang.

 

Reduceret scale-up-sommergave? Ventures får kun 23% af deres ønsker opfyldt
Vi har hørt fra nogle scale-ups, der er bekymrede for, om puljen på 750 mio. kr. til Syndikeringslånepuljen er for lille. Det var vi, der i april sparrede med Vækstfonden og ministeriet, sådan set allerede bekymrede for dengang.

Men nu har familiefonde og ventures indsendt deres ønskesedler. Og alle er cap’et ned til 23% af deres ønskeseddel. Vi har forgæves rakt ud til Heartcore og PreseedVentures, men Tommy Andersen fra byFounders er altid beredvillig for økosystemet, så nu kan Tommy bestemme. Og hans svar er: ”Det er ikke noget problem; vi har fået 17 mio.kr. allokeret til de fire investeringer vi ønsker at matche lige nu.” Det sikrer jo så ikke nødvendigvis alle scale-ups, der skal rejse kapital i efteråret. Men så kommer den gode nyhed her: Vækstfonden regner da med at kunne rejse kapital til en anden eller tredje runde, hvis der bliver behov.

 

Iværksætterne hjælper hinanden – og 200.000 vil da (måske) gå en tur 
Iværksættere skriger ikke på statsstøtte, de bider tænderne sammen – og hjælper hinanden. Vores artikel i ugen, Corona-solidariteten blomstrer, viste gode eksempler. Men det sjoveste har vi gemt her til fredagens opsamling. Det er Jonathan Løw, der på LinkedIn og FB er gået viralt med hans opfordring til at tage en slentretur med ham i Marselisborg Have. På slentreturene snakker de om alt eller intet, personligt og professionelt, omkranset af træer og de skiftende coronatider. 

Nu er jeg jo slet ikke misundelig på ham. Jeg skal nemlig selv gå samme sted denne weekend, da jeg har bryllupsdag med min, i Aarhus barnefødte, kone. Men imponeret er jeg over, at Jonathan, senest stifter af JumpStory, får sådan en lille WalkStory til at gå viralt med 200.000 visninger.

 

Er krisen fake eller forfærdelig?
Det er nu ikke, fordi vi har svælget i rædselshistorier om krisen for startups her på Bootstrapping. Tværtimod har vi fx skrevet om Corti og Tame der ikke bare har det godt, men bedre i krisen.

Når jeg sidste fredag spurgte for at provokere, om krisen er fake, var det derfor ikke pga startup-scenen, men fordi jeg kiggede ned i min klassiske aktieportefølje, hvor krisen er svær at registrere. Sådan minus 3%. Det er centralbankernes udpumpning, den lave rente og de monstrøse regeringsprogrammer, investorer kan takke for det. Sociolog Christoph Ellersgaard, skrev i Politiken ”Nu har vi reddet de rige. Resten må håbe det bedste”.

Til denne CBS-kollega vil jeg nu bare sige: Arne, Bjarne, SU-lånere, ansatte på lønkompensation, offentlige ansatte hjemme på fuld løn, pensionisters helikopterpenge osv. osv. Alle med aktier er nu reddet – inklusive alle pensionsopsparere. Den megaregning i fremtiden, foreløbig på 160 mia. kr. i BNP-tab, får vi at se, hvem der skal betale. Men stimulér væksten, ellers bliver det i al fald svært at bevare velfærden.

For det betyder ikke, at der ikke er krise, eller rettere kan komme krise. Især kan vi være nervøse for vores eksportvirksomheder. Eksporten styrtbløder, og vil falde 13 pct.

Jeg fik en OECD-graf af Peter Engberg, formand for Den Sociale Kapitalfond og tidligere direktør i Nykredit. Op mod uhørte 14 pct. i nedgang venter for nogle lande i Eurozonen. Det er ikke set siden 2. verdenskrig.

Min nordjyske nabo i Trackunit laver software til byggebranchen. De overvåger alle sensorer på 500.000 maskiner på verdensplan. De kan ikke bare optimeres, men registreres når de står stille. Og det gør i snit samme 14 pct. af disse maskiner. Det er en tankevækkende realtidstracking af krisen i en sektor. Og det er ikke fake!

 

Hvordan får vi så hjulene bedst i gang?
Det har DI dygtigt fået sat fokus på med vægt på grøn vækst, herunder forskning og innovation, samt den tunge del af vores eksportlokomotiver, der allerede har resulteret i en statsfond på 10 mia. kr. For også her skal der holdes sprittede hænder under. Statsfonden fik i ugen venstrefløjen til at drømme om økonomisk demokrati og statssocialisme, og liberale til at gå i koma. 

Men hvis vi lige hopper fra de store organisationer til stemmer i vores økosystem, så skrev vi i ugen om Iværksætterkommissionen, herunder forslag fra Emil Fuglsang (Matter) om et særligt tilskud til grønne investeringer. DVCA har sat prominente navne, inkl. Jacob – fhv kronprins i Danske Bank – Arup, der nu er CEO i ISS,  til at lave 10 forslag. Et af de 10 forslag er også en grøn fond, bare for de mindre virksomheder, som kapitalfonde investerer i: ”Opret en Folkefond som består af privat kapital og statslig garantistillelse for de mellemstore eksportvirksomheder og deres kritiske underleverandører”. 

Vores Tommy – politisk iværksætter – Ahlers har jo nedsat et klimapartnerskab for iværksættere. Så god en idé, at jeg havde ønsket, selv at finde på den. Mette – god til det meste – Lykke (Too Good To Go)  er i spidsen og partnerskabet vil bl.a. anbefale en CO2 afgift. Et forslag Tommy som erhvervsordfører for Venstre har det lidt svært med, fremgik det i ugen i Børsen. I politik må man rette ind efter partilinjen. Og dér er vi så ved efterårets to store spørgsmål: Væksten der skal trække os ud af krisen er alle enige om skal være grøn. Men må det grønne også koste, når vi står i en krise? Og: Kan vi bare forbruge os ud af krisen, eller skal vi bare arbejde og innovere os ud af krisen?

 

Istå- eller iværksætteri. Sommergaver eller regnvejrsweekend?
Iståsætteri er bedre end iværksætteri, Pindsvinets Hule bedre end Løvens Hule. Det mener Svend – Danmarks chefpsykolog – Brinkmann. Jo, det kan blive overgearet altsammen, meeen…

Nu er Bootstrapping Weekend ude, og jeg skal som sagt hverken stå eller løbe, men gå rundt i Århus, mens du kan blive indendøre i regnen og lave ansøgning til Vækstfondens låneprogram og til nye Innobooster. Og glæd dig til næste uge, hvor solen kommer igen før Skt. Hans.

Og hvad kommer vi med, ja, du kan jo komme med dine forslag. Men vi vil måske se på den nye Tech Forening, vi er nogle der prøver at få op at stå. Er du nysgerrig allerede nu, så kontakt Pia Elmegaard, Esben Gadsbøll, Klaus Nyengaard eller Eske Gunge. Vi kigger før eller siden på Innovationsfonden, for den har fået mange flere penge, men 13 medarbejdere færre. Sejr for ”mere for mindre”? Lad os høre hvad CEO Anne-Marie Levy Rasmussen har at sige. Jeg har da flere af min unoterede investeringer, det ville være en fryd at få gjort likvide. Så mon ikke vi snart skal tage temperaturen på de seneste børsnoteringer på First North.

Og ”vi” er Stephanie Kjær, som er her efter Innovationsfonden og Børsen, David Hvidbak, der før har betrådt studentersko hos Altinget og Implement, samt undertegnede. Der er nok, der byder sig til, men tast 125016 på Mobile Pay, så er du medlem i 2020/21 og bag betalingsmuren, der snart sænker sig igen over et friskt, corona-frit Bootstrapping.

Nyd weekenden, hvad enten du er ude eller inde