Kilde: Pixabay

Tvede og Sahra-Josephine fiktion – Tidsånden tvangsopløst? – Vækstbørser væk? – Værdisætninger vendt? – Events og personer du ikke må misse

 

Sahra-Josephine Hjorth er i dag i den varme stol efter endnu en uge i medieorkan. Eneste sted hun selv udtaler sig er her i Bootstrapping. Læs også, hvad vi ud fra en Lars Tvede-figur mener er op og ned i sagen. Eller ikke-sagen, for tvangsopløsningen er en and.

Varmt har vi nu alle haft det i denne sensommer uge. Og den indtræffer næsten så sikkert, som at vi skal på arbejde igen. Nu bliver det måske regn over hele landet, så du får tid til at læse hele denne opsamling af ugen i økosystemet, inden du skal på fredagsbar.

Vi har en lille nyskabelse med at fremhæve personer, der har gjort sig særligt bemærket i ugen (og oftest godt, vi er jo ikke tabloidpresse). Og med sommeren in mente er det mange, fra Frederikke Schmidt til Frederik Ploug, fra Thea Messel til Thomas Krogh Jensen. Så det fylder i dag. Og ellers skal vi bl.a. spørge til intet mindre end tidsånden. Om startups går godt eller har taget for meget lån ind? Og om vækstbørserne vender? Og politisk skal vi fra præsident Biden og til den rullende præ-valgkamp for iværksættere. Come on!

 

Nej, startups er ikke alle i krise og tvangsopløsning?

Det ville være rart at komme fra sommerferie og skrive, at alt tegner meget bedre i verden, end før sommer. 2022 har ikke jo ikke været den fest i økosystemet, som 2021 i den grad var. Fra hyperoptimisme er vi gået til bekymring og blandede følelser. Noget er fortsat super, andet mere la-la. Lad os se på det.

At skaffe kapital til at finansiere toplinjevækst er markant sværere. Alle – i al fald venturefonde og deres LP-investorer – har nu fokus på:

  • bundlinje, hvor det før var toplinje
  • runway, hvor det før var at komme ud i verden osv.
  • mindre bridgerunder på sparsomme lån, hvor det før var store kapitalrunder til høje multipler.

De, der har spekuleret på vækstbørser i evige kursstigninger for SaaS og anden tech, er sendt hjem. Kurserne er stabiliseret, men dog stadig cirka halveret siden november på det venture-relevante BVP-index. Og de store venturefonde som Softbank (med Klarna, Uber m.m.), der bare hurtigst muligt kastede flest mulige dollars ud over startups, må bøje sig og undskylde. I al fald hvis de er asiater, som Softbank founder Masa Son. Han sagde ifølge Financial Times: Jeg skammer mig over, at jeg har været så forført af store profitter.Ok, Softbank tabte 500 milliarder kroner i dotcom-krisen, denne gang har han – foreløbig – kun tabt 175 mia. kr.

De langt mindre danske venturefonde trimmer porteføljen. Enkelte ryger simpelthen ud – mens de fleste founders får hjælp til at nedgeare ekspansionsplanerne, så kapitalen strækkes længere. Og det samme gælder business angels. Nu har jeg et vist medansvar i den 1:3 matching-ordning, vi jublede over i foråret 2020, da corona truede. Og det har været super godt, at geare privat kapital med lånekapital. Men meningen var jo ikke – og det skrev jeg også dengang – at man bare skulle mæske sig i gæld. Gæld er jo, sjovt nok, noget der skal betales tilbage. Det skal moms og skatteudsættelser også. Og man kan ikke bare blive ved at udstede gældsforlængelser. Så nu opdager nogle startups – små som større – at de bare brændte krudtet af og står foran en mur. Så nej, der er ikke krise- og tvangsopløsning (heller ikke af CanopyLAB) over hele linjen. Men ikke alle træer i skoven vil stå tilbage, når efterårets storme sætter ind.

 

Tidsånden og Marianergraven. Skal en fintech eller en lokalbank dø?

Vi kan kalde det tidsånden eller paradigmeskift eller konjunkturskift. Bøtten er vendt. Det store spørgsmål her efter sommer er så: Vil det bare blive værre – eller vil det snart vende?

Svaret vanskeliggøres af, at det hele er så dobbelt. Det har aldrig gået bedre for dansk økonomi end lige nu. Alligevel er alle bekymrede, fordi alle 5,8 millioner mærker prisstigninger på energi og meget andet, også selv om inflationen i USA nu nok er ved at knække. Og det påvirker så igen dispositioner. Der er, som jeg skrev i sidste uge, en Marianergrav mellem den subjektive og den objektive økonomi, mellem det, forbrugere og handel subjektivt oplever af prisstigninger og pessimisme, og det, erhvervsliv og økonomer gladelig kan tælle.

Et eksempel jeg tænkte over i ugen, var en rapport (verden er fuld af rapporter, medierne trækker dem frem der passer i deres skabeloner) fra Simon Kucher & Partners om fremtiden for verdens 400 neobanker (altså online og uden filialer). Rapporten fortæller, at kun 5 % er rentable. Er det bekymrende? I 2021 ville vi have sagt, at hvis de ikke havde underskud, så var det da et problem, så investerede de ikke nok i toplinjevækst. Nu er det modsat. Mon de overlever? Hvis ikke finanssektoren kan disruptes, så kender jeg ingen sektor, der kan. Så selvfølgelig kan man lave nye forrentningsmodeller også i finanssektoren, som Saxo Bank som niche var et eksempel på for 20 år siden. Og selvfølgelig vil nogen nu få det svært og nogle også dø som Basisbank. Men der er eller burde i en sund konkurrence være flere lokalbanker end neobanker, der dør. Vi har 322 danske fintechs og af dem nogle stykker, der udfordrer større dele af sektoren. Godt. Men det handler også om at stå tidligt op. Apple og andre kommer buldrende ind i sektoren, så ikke kun fra neden, også fra siden, udfordres alle.

Optimisterne vil sige, at trods inflation og krig er USA på vej tilbage til vækst, så det bliver ikke så slemt. Pessimisterne fremhæver næste bølge af krig, Covid og energimangel. For venturemarkedet er sagen, at det ikke er dødt. Det er bare tilbage på 2019-niveau. Hvad vi dengang synes var super! Vi skal fortælle hinanden om de bekymringer og cases, der nu engang er lærerige. Men overall må vi også mane til besindighed. Det kan se ud, som alt i verden er af lave. Og det hele er vendt. Men mest til noget, der var normalt.

 

Nobelpris nominering til CanopyLAB og fiktioner om founders

Sent torsdag aften kunne vi publicere et længere interview med Sahra-Josephine Hjorth, founder af CanopyLAB. Det sætter sagen kørt i Berlingske Media og JP/Politikens Ekstra Bladet i relief. I min kommentar taler jeg om medieselvsving og proportionsforvrængning.

Det er virkelig fint, når danske journalister stiller spørgsmål til ting, der undrer dem i skismaet mellem løfter og realitet. Ved startups skal man så være lidt forsigtig, for de skal have vilde ambitioner for at få finansiering. Og der er sjældent succes og aldrig overskud året efter. Og hver uge må jeg desværre undre mig over to ting.

  • Dels hvor svært pressen har ved at forstå erhvervsliv og især vilkårene for startups. Er der ingen kurser på DMJX, Danmarks Medie og Journalisthøjskole i det?
  • Dels hvor meget undren er erstattet af tunnelsyn i store dele af det især yngre journalistkorps. Når de har lagt en bestemt kritisk vinkel, ser de alle sammen som flokdyr kun den og refererer kun den, og puster detaljer op, der passer ind i det allerede fastlagte billede.

Det giver en SoMe-inspireret polariseret debat. Det skaber den trekant, Lars Tvede hev frem i ugen af krænkere, ofre og forsøgsvise reddere. Og pointen er, at de roller gør ondt på alle og gør alle dummere.

Sahra-Josephine Hjorth må være ret founder-robust. Først skal man tackle et underskud på 13 mio. kr., hvilket jeg som jyde (og investor!) ville mene skal til at nedad, trods de 18 mio. kr. i seneste fundingrunde. Og så skal man overleve et halvt år i mediestorm med en sådan rolletildeling. Jeg ville blive tæt på vanvittig, hvis jeg uge efter uge skulle stå op og forklare familie, ansatte, kunder og aktionærer, hvad der nu står i pressen og hvorfor. Især det sidste må være svært – for man er bare indskrevet i en for en selv uendelig, absurd og fiktiv historie. Så må man smile og se på det positive, siger hun. Jo, ”It’s Time To Get Excited About The Future” som der stod først på ugen på de berømte Nasdaq hjørnebygning på Times Square. Med en CanopyLAB-logo under. Uden kendskab til CanopyLABs software og forretning, synes jeg det er smukt, at en platform med nordiske læringsmetoder gives som freemium til 120 NGO worldwide til deres arbejde for at empower børn, underbemidlede, flygtninge osv. Og at ´den platform så sammen med 100 andre gode globale startups indstilles til den nye Nobelpris for startups i bæredygtighed”. Men redde den danske presse fri af sit fastlåste fiktionsunivers kan nok ingen.

 

First North-selskaber i bakgear. Eller vender det nu?

Verdens vækstbørser har det selvsagt skidt med vendingen i konjunkturer. Værdisætninger og multipler har dog – fx på BVP-indexet for de amerikanske noterede tech-aktier – ligget rimelig fladt hen over sommeren. Som om de venter på, om de skal endnu længere ned eller fortsætte med kravle lidt opad.

Urealistiske vækstambitioner tvinger First North-selskaber i bakgear hed en overskrift i Økonomisk Ugebrevs seneste udgave. Daniel Skov Jensen synger den sang, vi kender, om, at vi har oplevet en ”endeløs række af nedjusteringer og skuffelser, og det har i sidste ende skræmt investorerne væk” og ”Det skyldes i høj grad selskaberne selv, der i mange tilfælde gik på børsen med oppustede og urealistiske vækstplaner.Certified advisers bærer også et stort ansvar, da de for at sælge de nye IPO’s har været med til at udarbejdede dybt urealistiske prospekter.” Daniel Skov Jensen mener også, at flere af selskaberne har købt katten i sækken ved at gå børsvejen, for de har ”brugt store summer på at lade sig børsnotere, og nu står selskaberne uden mulighed for at hente mere vækstkapital.” De skærer ned og til, så de dårligt kan vækste og ”De aktieoptioner, der skulle forgylde ledelse og medarbejdere, er ikke noget værd, og så længe den risikovillige kapital er tørret ud, står vi nu med en vækstbørs med selskaber uden mærkbar vækst.”

Jo, jo, men dermed er emnet ikke udtømt. Jeg kan da se nogle selskaber, der klaret sig rigtig pænt i år. Billedet er ikke så entydigt. Og fx John Norden følger som certified advisor flot op på sit dusin selskaber bl.a. med støtte til bestyrelsesarbejdet. I ugen blev Tofte & Co, den absolut lavest ratede certified advisor på First North, i øvrigt opkøbt af EY, hvor de har dygtige M&A folk som Jacob Erhardi. Det må da være M&A forretningen, ikke børsnoteringerne, EY er interesseret i. Over sommer har Nasdaq First North som børs strammet op på forskellige punkter i deres Rulebook til selskaberne – efter en god del kritik og forbedringsforslag fra det sidste halvandet år. Der kommer også mere direkte konkurrence fra Anders Kumlin og Spotlight, der har Freetrailer, DanCann m.fl. noteret. Og Anders har før udtalt til os, at han vil op på 25 dansk noterede selskaber. Spotlight tilbyder jo fx selskaber at lave en del af rådgivernes marketingarbejde.

I sidste ende handler det hele om, at kvaliteten af selskaberne hæves. Multiplerne har markedet banket ned, så banen er beredt til at vi kører fremad i 1. gear igen. Men mon ikke vi skal pænt frem i 2023 og se rigtig gode selskaber, før vi i Danmark er tilbage på landevejen med nynoteringer. I Sverige kører de videre på vækstbørsvejen med samme snorlige sikkerhed som en Volvo.

 

Yes, Biden rykker. Og vi går fra globalisering til en to-delt verden

Der er også ting, vi kan og skal glæde os over, selv om de sker på en trist baggrund. Mens Donald Trump har tosset skandaløst rundt (hans danske fans er tavse), har præsident Biden fået to ting igennem. Det ene er den kæmpe klimainvestering, som vi forventer også giver dele af dansk erhvervsliv og kvikke startups et grønt boost. Stadig har vi bare alt for få grønne infrastruktur startups sammenlignet fx med Sverige.

Det andet og mindre omtalte er støtten til egen microchip-produktion i USA. The Information skrev, at venture capital-backed chip startups that solely operate in the U.S.” nu kan få støtte. Og at Kongressenafter realizing that decades of outsourcing and offshoring microchip manufacturing overseas was a bad long term strategy, approved $52 billion in new grants and $24 billion worth of tax breaks for companies to build chip facilities and develop more advanced chip technologies on U.S. soil.” Jeg kan huske min svoger for over ti år siden, da han var ambassadør i Beijing, fortalte, hvor kæmpe risiko det var med afhængighed af produktionen af chips og halvledere hos Taiwan Semiconductor Manufacturing. Alligevel er det – helt som med vores naivitet omkring Putins gas – først sent vi agerer på, at globaliseringen har en bagside af afhængighed. Vi tør ikke tro hverken Putin eller Xi, og hvis den første gjorde ondt på nogle virksomheder, er det intet mod konsekvenserne af et egentligt brud med Kina. Der når vi forhåbentlig ikke til, men at være total afhængig, er no-go. Vi bliver en bipolar verden, mens de fleste autokratier omkring Kina og Rusland på den ene side. Og Vesten og allierede på den anden. Goldman Sachs har et Cross-Strait indeks, der måler konfliktniveauet mellem landene. Det er selvsagt all-time high!

 

Nu kommer iværksættervalget

For tre år siden blev valget afgjort på klima, lad det i år afgøres på vækstiværksætteri! Intet er vel i en valgkamp vigtigere end fremtidens spilleplade for startups og vækstvirksomheder? Nå, ja, sådan spiller klaveret ikke. Men vi må gøre noget for at pivotere valget tre hoveddagsordener:

  • Velfærd- og sundhed, så det også handler om ydelser, hvor startups leverer;
  • Klima så startups også er med i grøn omstilling og får låne-matching, og
  • Økonomi/inflation/lejepriser også handler om, hvordan vi med innovation gør fremtidens kage større og præmierer medejerskab og risikotagning.

Du kan for inspiration læse Din top 3. Valgkamp for startups.

Aldrig har vi haft så mange partier opstillet, og aldrig har så mange partier faktisk programmer og tanker om iværksættere. Lad os høre dem! Der er ikke blevet snakket om andet end om valget i ugen, så det udskrives nok snart. Ergo må vi gang. Vi starter næste uge med et af de nye partier, Moderaterne. Lars Løkke har før, fx til Nordic Award Show, fortalt om sin iværksætterpolitik. På Bootstrapping bliver det en investor og en iværksætter, nemlig Lars Arne Christensen og Lean Milo, der hhv. opstiller i Nordsjælland og i København, du skal læse om.

 

Mærk dig dem!

Betina Langemark, Ward 24/7 har været interviewet i Finans under rubrikken Investorerne holder på pengene og presser sultne startups: Vi står midt i stormen.” Ja, pengene er der, men de sidder ikke længere så løst. Multiplerne er halveret. Det er dejligt at investere lige nu – for investorer! Betinas egen spændende virksomhed Ward 24/7 har nu – kan jeg personligt sige – fået frisk funding i det omfang, hun ville og til den pris, hun skulle. Men hun har en pointe i, at mange nu vil have mere for mindre. Ugens investor, Andreas Green Rasmussen og Rune Hven-Jensen, fra en af de mange ny venturefonde, Ugle Duckling Ventures, fortalte fint om det i onsdags set fra den side af bordet.

Frederikke Antonie Schmidt, Roccamore. Hvem vender ryggen til Frederikke? Ja, det har nogle kvinder i miljøet åbenbart gjort gentagne gange. I al fald har Frederikke – altid modig og ofte venden vrangen ud – skrevet på LinkedIn om fænomenet ”At trække stigen op”. For ”Hvorfor ikke bare lade stigen stå, give plads til den næste og dele ud af vores erfaringer?” Jo, og det er da forhåbentlig også hovedreglen i økosystemet i og mellem alle køn.

Pernilla Nyrensten, Revolutionrace kender du måske ikke. Men vores svenske søstermiljø var rystet i ugen, og 2 milliarder kr., ganske vist svenske, gik op i røg, da hun sagde op. Hun er founder og CEO og den første kvinde i Norden, der har skabt en startup, fået den børsnoteret og så er fortsat på CEO-posten. Hun er værdifuld, for 30 % af værdien blev altså ædt som i en svensk skovbrand. Selv vil hun mere på skovvandring. Alle derovre spørger, ingen ved det vist helt hvorfor.

Frederik Ploug har forhåbentlig ikke lavet sin sidste video om investering i startups. Men han forlader sørme sin partnerrolle i Keystones til fordel for IIP Danmark. ”Den 5. september tiltræder jeg som investment manager med hovedfokus på investering i globale venture fonde hos IIP Denmark”. Som jeg husker det, var IIP Peter Damgaard Jensens opfindelse i PKA til at lave alternative investeringer. Så Frederik skal nok på mere bonede gulve og se større billetter end på tidlige startups og ditto engle. Vi håber ikke at skulle savne dig derude!

Thomas Krogh Jensen, CEO i Copenhagen Fintech har igen talt og talt og har opgjort antal danske fintechs til 322 og antal medarbejdere til 4273 ved udgangen af 1. kvartal. Det er så mere end antallet i pensionssektoren, udtalte gode Thomas. Mere relevant er vel at sammenligne med hele finanssektoren på over 60.000 medarbejdere. Anyway, Copenhagen Fintech Lab gør, hvad de kan til det – nu også med venturearmen Upfin. Den skal vi nok vende tilbage til.

Thea Messel, Unconventional Ventures har lanceret en næste fond på ca. 225 mio. kr. til investering i underrepresented founders, founders from a range of marginalised backgrounds, including women, people of colour, immigrants and LGBT+ people, som det hedder i Sifted. 92 % går til rene kvindeteams. Det kan kaldes en 180 graders vending af normalen.

Nicolaj Højer Nielsen kender mange for hans indsats og oplæg for startups. Og som meget aktiv investor eller super business angel. Senest var han vikarierende CEO i Penneo. Nu skrev Nicolaj på LinkedIn, at hans selskab Copenhagen United (der ikke er en fusion af Brøndby og FCK) er FAIF-registreret hos Finanstilsynet. Han var så glad, at han jokede med sin nye payoff-ide, “Bad logo, ugly website, smart money“. Han kan nu tage udvalgte investorer ind i “fonden”, i stedet for kun at investere egne smart midler og dermed investere i ca. 10-15 startups om året.

Lars Jannick Johansen er CEO i Den Sociale Kapitalfond Invest 1 og Mr. Social Impact i Danmark. Lars har haft en travl sommer og investeret i to virksomheder. Vandbehandlings-virksomheden Watercare og Tolstrup A/S, der ligesom HedeDanmark er en slags udendørs ISS. Begge er altså både relevant for en grøn og en social profil. Så kan det ikke blive bedre.

Louise Gertz, WeBrick er udvalgt som et af Danmarks top 5 potentially most disruptive companies”. Det er sket i KPMG Global Tech Innovator Competition. Louise skulle have været blandt flere tusinde kandidater.

Christian Jacobsen, co-founder og CEO i lidt upåagtede Eupry har jeg fået super respekt for gennem North Star netværket. Den laver noget ret usexet med at opbevare vacciner og medicin. Men det er jo ret aktuelt, når vi tænker på diskussioner af Corona-vacciner og temperaturer, der skal holdes nede. Anyway, det er gået strygende og til næste fase har bl.a. Vækstfonden og Ugly Duckling Ventures investeret 18 mio. kr.

 

Tips, tricks & …

 

SMV:Digital og NextStep puljer er åbne for dig

Jeg synes, det er træls – på jysk – at vi i Danmark har så høje erhvervsskatter, og så sender vi lidt af pengene retur i pjat-puljer. Altså efter at have udfyldt alt muligt. Men sådan er det. Jeg er stødt ind i to, jeg allerhelst ville nedlægge, men nu må anbefale dig at søge.

SMV:Digital kan du fx bruge til rådgivning i it-sikkerhed eller til at anvende data i din markedsføring (ja, du er nok dygtigere selv end konsulenten). Det er først til mølle, når puljerne åbner omkring TechBBQ-eventet.

NextStep puljen kan du få på dit lokale Væksthus. Det går til din kompetenceudvikling fx inden for PR, digital markedsføring, grøn omstilling, jura eller salg. Her er der et max på kun 27.000 kr. Så der er very early stage støtte.

 

Hvorfor fejler diversitets-programmer?

ØU Samfundsansvar har en serie om, hvorfor puljer til diversitet fejler. Det ved jeg ikke, om de danskbaserede gør, men hvis de gør, er det jo nok bl.a. fordi, de sætter ord på forskelle, man ellers ikke tænker over. Majken Schultz, professor og formand for Carlsbergfondet skrev sin Ph.D. om at det gøre opmærksom på forskellige identiteter på en arbejdsplads, fx jurister og HK’ere i det offentlige, bare forstærker forskellene, selv når meningen er den modsatte. Anledningen til overvejelserne skyldes forskerne Alexandra Kalev og Frank Dobbin fra Harvard, der har skrevet analysen, der udfolder svaret.

 

… og events du skal opleve

Det er svært at følge med, for hver en eventmaker, forening og fond holder nu sit sommer-arrangement.

Lige nu i Københavnstrup midt i et city oversået med Pride-arrangementer. Er du fx i Matrikel 1 kan du gå lige ud i en non-binær Fluid fest.

I forgårs var der event om Female-Founded Startups arrangeret af PSV Academy, Dreamcraft Ventures, Antler og Talent Garden Rainmaking. I går havde Brancheforeningen for Tech Startups fx Townhall med bl.a Templafy og Dixa founders som talere. I dag sejler byFounders ud, og sådan går det slag i slag op til og på TechBBQ medio september.

Den 25. holder Mia Grosen, Canute fx sommerfest bl.a. med indslaget “Mia & Monopolet”, hvor bl.a. Le Gammeltoft og Margrethe Dal Lehrmann er i panelet.

Thomas Black-Petersen – lige fyldt 50 med sej fejring og fed musik – inviterer for Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder til årsmøde med skarp debat om vækstbørser 7.9.

Under TechBBQ foregår der jo uendelig meget, og i dagene op til er der fx The One Initiative Nordic Impact Business Summit. Og DanBAN holder matching-dag med internationale venturefonde dagen før.

Men du må hellere lave din egen event-kalender. Selv om vi nok har glemt Covid, har vi bestemt ikke udlevet vores fest- og fællesskabsbehov. Heldigvis. Varm godt op i weekenden! Og husk: ”It’s Time To Get Excited About The Future”