Kilde: Getty Images

Op og ned: Blodrødt! – Superfonden landet – Arbejdskraft: Kom nu! – Din CO2 & Claimaider – Leder-kloge Stig Kjærulf – Xi’s elbil

 

Op

Restriktionerne i Danmark bliver meldt af i dag. Så langt. Så godt. Så fedt!

I fredags fik vi lukket op for en første reformpakke af en række. Bare til din service har vi med “Reform 1# Mange ting – men endnu ingen udenlandsk arbejdskraft”, kogt reformpakkens 22 finansministerielle sider ned til det, der vedrører dig. Mange gode ting. Men glæd dig alligevel ikke. Det vigtigste – lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft og til danske unge – er der store problemer med at få flertal for. Mærkelig, hvis de normalt ansvarlige partier synes, at vi bare skal outsource eller udflytte og dermed skabe vækst andre steder. Vi skal have smidigere fast track, kunne få startups certificeret, få udvidet positivlisten og få praktisk softwareerfaring til at tælle. Nu. Få din MF op af hængekøjen, hvem end hun er!

 

Ned

Aktiemarkederne vælter sydover i forrygende fart. Som altid og helt naturligt er det især tech- og vækstaktier. De finansielle investorer søger trygge havne ved udsigt til rentestigninger og krigslarm. Så lad være med at se i din aktieportefølje eller din pensionsoversigt. Du risikerer en blodprop. Det spændende kommer så nu. Har min gode ven og gamle nabo Nina Movin på forsiden af Børsen i går ret, når hun siger, at markedet overreagerer i en selvforstærkende trend. For så skal du købe nu. Eller har Jesper Rangvid, professor og meget mere, ret, når han siger, at denne gang er det nok ny dyb krise. For så skal du sælge. Py-ha en ægte double-bind situation.

Erhvervspsykolog, psykoanalytiker mm. Stig Kjerulf, ugens investor og DanBAN medlem, kan givet sige noget klogt om sådanne. I al fald kan du læse, hvad han mener om ledelse af en startup.

 

Op

Godt du i hvert fald kan knokle videre og glæde dig over, at dine egne hyper-vækstaktier i din egen startup (eller i din portefølje af samme) sikkert har det fint. For det går jo forrygende opad. For kapital og transaktioner er der masser af. Og ellers har vi den nye superfond som investor. Ja, hvis du ikke selv har opdaget det, så er fusionen vedtaget af Vækstfonden og EKF i ”Danmarks Eksport- og Investeringsfond”. De store virksomheder bag eksportsiden skulle have nogle lunser, og så gik det hele op inklusive det længere navn. Læs “Reform #2: Den ny superfond på plads – og lokale fyrtårne oveni!” om hvad der kan siges og bliver sagt om den konstruktion, der nu kommer op at stå.

 

Ned

Jeg skriver tit om, at det grønne skal løses strukturelt og i stor skala. Men det er polemisk, for CO2-udfordringen skal ikke kun løses ovenfra. Også nedefra og på individniveau i virksomheder. Det er en af de mange pointer, vi diskuterer i dag med ugens startup Claimaider. Og bl.a. også de svære spørgsmål om klimakompensation, mens vi venter på CO2-afgifter og færdige taxonomier.

Da jeg længe før corona var i Shanghai, var jeg klar til at købe en NIO. Ret fantastisk elbil. Og tilblivelsen med kundeindragelse i udviklingen, blev jeg inspireret af. Den vil tage marked fra min Tesla. Du kan høre Techtopia om de kinesiske elbiler, du kan købe i ’22.

Så gå op eller gå ned. Gå i al fald glad ombord i onsdagens bidrag.

 

Reform #1: Mange tiltag, men endnu ingen udenlandsk arbejdskraft!

Kilde: Getty Images

Der er mange helt ok tiltag i den første reformpakke. Men at vi kan få flere pensionister i beskæftigelse dækker næppe behov for en AI-udvikler eller en sælger i Silicon Valley. Vores allerhedeste ønske, mere udenlandsk arbejdskraft, blafrer i vinterkulingen. Få dig et hurtig overblik over, hvad pakken gør for økosystemet.

 

Reform #2: Den ny superfond på plads – og lokale fyrtårne oveni!

Kilde: Getty Images

Der var stor modstand. Ja, før jul var der politisk flertal imod fusionen af Vækstfonden og EKF! Nu er den gledet ned. Hvad er sukkeret? Og er der nogen der sukker – eller måske jubler? Fusioner er en svær og følsom ting. Vi ser på reaktionerne. Og vi kan sige, hvad vi vil, men fondene ikke kun fylder, men betyder virkelig noget. Krisen har ikke gjort betydningen mindre. En milliard skal også gå til lokale erhvervsfyrtårne. Lyder godt, i al fald politisk. Men fyrtårne har det jo med at udsende advarselsblink! Læs selv, og dan din mening om, hvad de nye strukturer betyder for dig.

 

Ugens startup: Climaider – ”klimakampen i virksomheder skal løftes nedefra”

Hvad enten du er virksomhed eller individ, tilbyder Claimaider at måle og kompensere dit CO2-udslip med 150 %. 40.000 har valgt det. Climaider er ugens startup, og vi taler med CEO og founder Oliver Whimster. Han diskuterer bl.a. med Aviaja Riemann-Andersen, CEO i Agrain og medlem af regeringens grønne iværksætterpanel, hvor meget kampen nedefra og på individniveau batter. Læs om hvad du kan gøre.

 

5 skarpe til ugens investor: Stig Kjerulf

Først var det teknologien, så markedet og nu founder-teamet, der især bliver set på fra investorer. Intet er derfor mere oplagt end at konsultere erhvervspsykologernes grand old man, Stig Kjerulf. Han har i årtier hjulpet danske erhvervsliv med at opbygge ledelse, organisation og strategi. Stig er medlem af DanBAN og bestyrelsesmedlem i Rightstars og Oveo.io, hvor han også er investor. Læs selv.

 

Techtopia 221: Kina viser verden vejen i el-bil

Kinesiske elbiler som NIO og BYD kommer nu i 2022 til Europa for at konkurrere head-on med Tesla. NIO inddrog hundredtusinder af brugere i udviklingen, det gav fx mulighed for at smække benene op på en hylde ved siden af førersædet og servicere baby’s bagi fra samme. Så tro ikke, bilen ikke er gennemtænkt. Hør Peter Lisbygd, stifter af China Experience, fortælle.

 

Op og ned med Per Vers

Ja, Per Vers er sangskriver & rapper og ret fantastisk til at rime fra selvglad til selvhad. Men Per Vers kunne jo også bruges som navn på den ny afgående 3F-formand. Min redaktørkollega på Kforum Timme B. Munk har i Berlingske skrevet det skarpeste jeg har læst om, hvordan vi er født ind i en karakter og en personlighed, og hvordan privat og offentligt nok skal skilles, men ikke altid helt kan, når man selv blander dem.

Her fører vi intet dobbeltliv, bogfører nærmest bare hvad der sker i økosystemet. Det går op og ned og er så vildt som Pers flerfamilie-liv. Så vi ses – næsten ude restriktioner – på fredag til at oprulle en ny herlig uge.

 


 

Iværksætteranalyse 2022: Vi har brug for dine svar

Dansk Erhverv laver en årlig undersøgelse blandt iværksættere, som giver os indsigt i, hvilke sager der er vigtige at kæmpe for, i forhold til at skabe gode vilkår for at drive virksomhed i Danmark. Undersøgelsen handler blandt andet om barrierer for vækst, ambitioner og adgang til kapital.

Undersøgelsen varer kun 6-7 minutter og kan besvares via dette link: https://www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=DP1LDQUSUN15