Nedslidte Arne eller tyndslidte aktionærer? Får startups faktisk coronamidlerne? Farverigt eller fornuftigt – musikplatform på First North

Vi under faktisk nedslidte Arne fra Fuglsang Bryggeri, der har slæbt ølkasser i mange år, at få tidligere pension. Men fremtidens Arne er ikke en, der kom i lære som 17-årig og derefter har arbejdet i 7 ½ time pr. dag. Arne bliver snarere navnet på den robotarm, der løfter ølkasser i døgndrift. Fremtidens hårdtarbejdende er det team af højtuddannede på bryggeriet, ofte et selvstartet, der arbejder 14 timer i døgnet på at udvikle en endnu bedre robotarm.

Sagt på akademikersprog er det en protestantisk industriel arbejdsetik, hvor helten er den gammeldags knoklende arbejder med en skovl, der spøger i S-regeringens hoveder. Det er bare so last year, vil de unge sige.

Det er bankerne og 90.000 danske aktieejere, altså investorer, der skal betale gildet fra 2023, for at alle med ”dåbsattest” på at være startet som 17-, 18- eller 19-årig på arbejdsmarkedet er værdige til ekstra tidlig pension. Tak! Er det noget, der skaber vækst? Skaber det lyst til at tage risiko og starte virksomhed som startup?

Vi har OECD’s næsthøjeste beskatning af kapitalindkomst. Nu bliver det endnu vildere. Aktieavanceskatten rykkes fra 42 til 45 pct. Den burde være gået ned på 27 pct. Signalet om, at der bliver højere skat på at tage kæmpe risiko i en coronatid, er hverken genialt eller veltimet. Ulighederne i verden er blevet for store, ja. Men mindsker det her reelt den i forvejen lave danske ulighed, hvor de 10 pct. mest velhavende betaler 30 pct.  af skatterne? Eneste sikre er, at den fælles kage vokser mindre, og dermed bliver hele Danmark lidt fattigere. Skatten gør det bare endnu mere attraktivt i stedet at investere i Sverige eller England. Og teams af scaleups vil rykke tidligere til udlandet. Lige de teams og founders, vi skulle leve af – i fremtiden!

Nå, hvorfor ligge uroligt i de stadig hede nætter? Forslaget er ikke vedtaget endnu, og vi 90.000 laver ikke en demo. Slet ikke – for vigtigere end alt andet er, at vi ikke går for tæt og i flok, men får kontrol med den smitte. At lukke Danmark ned igen er trods alt endnu værre, end der er skat på iværksætteri og initiativ. Lad både sundheds- og økonomikrisen blive, hvor den er: ved særlige grupper og særlige sektorer. Og sæt ind dér. Nu har Simon Kollerup nedsat otte genstartsteams med erhvervsfolk om bordet for at genstarte dansk eksport. Godt. Meget bedre end at skrue skatter op for erhvervsinvesteringer med samme eksportsigte.

Og så vi må ellers kæmpe videre for at sikre dansk vækst og digital innovation. Lige nu skal vi fx have styr på, at alle statsmidlerne til hjælp og matchinglån kommer ud til de startups, der trænger. Har vi det? Medmindre vi hører noget andet fra vores gode læsere og informanter, kan vi sætte et flueben ved Vækstfonden. Men kun delvist ved Innovationsfonden, som det fremgår af dagens artikel “Kan de offentlige fonde følge med efterspørgslen?“. Det skyldes oplagte forhold, at Innovationsfonden kører med længere rytmer for tildeling, ligesom forskningsbevillinger, og ikke har noget, der ligner straksudbetalinger. Det skyldes omstruktureringer, som den nye direktør Anne Marie Levy-Rasmussen fint har berettet om i Bootstrapping før sommer. Men det er et problem. Fondene er også en slags driftsvirksomheder ejet af staten, og man skal se at få fingrene ud. Udsagn om dobbelte ventetider og ingen respons skal der ikke blive for mange af.

Vi havde en livlig diskussion før sommer af First North som vækstbørs. Michael Moesgaard gik til makronerne, fordi vi og DanBAN og Keystones blev ved med at tale om First North som et sort får, i stedet for at få talt den gode exitmulighed, alle investorer ellers savner, op. Nu er formanden for DanBAN, Jesper Jarlbæk, selv en af de 40 investorer bag musikplatformen Mdundo, som er næste Nasdaq First North-notering. Læs om, hvorfor en afrikansk musikplatform muligvis er en god investering, hvor eksotisk det nu end lyder.

De mindre eksotiske nordiske investeringer er ofte i pæne impactstartups. Tror vi. Norden og Danmark er ikke totalt i udbrud på at investere efter FN’s 17 verdensmål. Vi bringer med tak til Danske Banks +impact den første af flere artikler om myterne i investering i SDG’erne.

Impact får pensionsreformen til Arne og venner. Negativ impact vel at mærke for startups. Det viser, at forårets kamp for rimelige rammevilkår for vækstiværksættere aldrig er tilendebragt. Vi er nødt til hele tiden at forklare, hvorfor risiko og initiativ, der skaber vækst og arbejdspladser, er livsvigtig. Et meget lille bidrag til at holde gryden i kog kan du overføre på MobilePay 125016, hvor du til valgfri pris kan sikre dig selv eller din startup et 20/21-abonnement til Bootstrapping.