MyMonii & Easysize, hvor Q fysisk viser vej – Maria i dyr BA-skole – Bestyrelsesfælder, IPO-kurven og COVID-19-lånespurt

Se her kommer redaktøren i julehumør og nytestet kl. 7 denne igen-igen grå morgen, og så starter jeg alligevel med en opsang, der ikke går på hverken rigsretssager eller COVID-19-restriktioner. Og så alligevel. Det kan godt være, Rolf Kjærgaard hos Vækstfonden har været årets julemand, men gaveposen tømmes. Du skal skynde dig, inden festen lukker i det nye år, og adgang og vilkår strammes. Hvordan de sidste gaver med de der COVID-19-lån bliver mindre, udpenslede jeg sidste onsdag. Tommy Ahlers sagde så i fredags til Danish Business Angels’ medlemmer, at han synes, økosystemet skal kæmpe for forlængelse. Ja, men vi laver jo ikke en Trump Proud Boys-demo med maskingeværer; vi kaster ikke så meget som en statue i havnen.

Næ, vi forsamles slet ikke. Men hvad skal vi så lave om aftenen, når vi ikke må se andre? Sidde inde i gråvejr med grå hjemmesokker og drømme med HBO og Netflix? Drømme rød-hvidt om jul og håndboldkvinder? Eller grønt som juletræet og den bæredygtige fremtid? Klogest er måske at lege med at skabe den næste DoorDash eller Airbnb. De ”noteres nu til værdisætninger over 200 mia. kr.,” skrev jeg sidste onsdag. Det var løgn, værdien blev fordoblet samme dag. DoorDash er nu 340 mia. kr. værd, tæt på General Motors. Airbnb er 500 mia. kr. værd, mere end FedEx. Wall Street Journal undrer sig. Og sandt at sige: Det kunne også lyde som opskriften på den næste IT-boble.

Men hvad med bare at kigge på danske Valuer og de 23 andre, der, som var det en adventskalender, er forskudt som noteringer ind i det nye år på Nasdaq First North. En god start på de overvejelser og din timing i det felt får du med Keystones’ Frederik Plougs artikel om S-kurven.

Hvis du skal i kvalificeret julehumør, skal du læse perlen af et interview med Louise Ferslev og Gulnaz Khusainova, ugens cases: ”Når det fysiske går online.” Fælles for MyMonii og Easysize er nemlig, at de looper det fysiske tilbage ind i vores digitale forbrug. Og Gulnaz viser, at investorer risikerer at misse halvdelen af markedspotentialet, hvis de fravælger startups, der løser problemer, de ikke selv kan relatere til. Den sidste pointe udfoldes yderligere i ugens Return on Diversity-artikel #7: Are you missing 50% of the product-market fit? Du kan selvsagt også downloade og studere økosystemets samlede Return on Diversityrapport, også fra flere gode kræfter som Danske Bank, ITB, Vækstfonden, DanBAN og Female Founders of the Future, hvis du ikke allerede har fået det gjort.

Kender du folk, der fortæller ”hvor mange bestyrelser, de sidder i”? Jeg håber bestemt ikke, de sidder, men at de anvender alt, hvad de har mellem venstre og højre øre for at sparre de her founders gennem deres startups livsrejses store dilemmaer. Læs de 5 skarpe til ugens investor med Maria Sundlöf, der ville ud i verden og endte i Brøndby, hvor hun gjorde fin karriere i IT-branchen. Så sprang hun ud som business angel og blev lovet, at det skulle hun nok få spildt sparepengene på. Jeg ville godt have Maria i mine startupbestyrelser. Og hun kan givet nikke til alle de gode råd til bestyrelsesarbejde, og de er gode, som DanBAN-kollega Michael Bjørnlund åbner for i sin #9 del af ”Mit liv som investor”.

Du er på den forkerte kanal, hvis du her vil høre og se alle julens sange og videoer. Men på Bootstrapping kan vi da varmt anbefale at lytte med på podcasten Techtopia, der i denne uge diskuterer det ikke så juleglade, men vigtige og versalværdige emne ”INTERNETGIGANTER BIDRAGER TIL CENSUR I VIETNAM”.

Og verdens mindste kalenderlåge kan du finde og åbne på fredag, når vi samler op på ugen i økosystemet, fx hvilke julegaver Amazon bringer ud – men ikke til sine egne medarbejdere.

 

Her på redaktionen har vi både positive og negative, og så ved alle, hvad jeg mener. Smitten raser derude. Så ha’ det derinde, og take care, til vi høres ved igen.