Mühlmanns demokratiske vision – Tue Mantoni investerer – uden ulighed! – Mads & Podimo uden monopol – Peter Sandbergs ’21 uden risiko

Trust Trustpilot. Så skete det endelig, Peter. Mandag fik vi vores 7. danske unicorn – tror vi da – når Trustpilot er blevet noteret på London Stock Exchange. Og selv om alle syv tæller, synes jeg, det er særlig fedt, at Trustpilot bygger direkte på vores demokratiske traditioner for tillid og transparens i åbne, horisontale netværk. Især i en verden, hvor vertikal autoritet og indskrænkethed fylder rigeligt. Trustpilot er et lyspunkt, når de store sociale medier ikke blev så demokratiskabende, som vi håbede fra internettets start og under Det arabiske Forår. Ikke at Trustpilot er perfekt. Langt fra. Men Peter Mühlmann er en stor – men utrolig ydmyg – dansk CEO på den internationale scene. Og Trustpilot har enormt potentiale, fordi Peter i sit WHY har fundet til rødderne af, hvad vi egentlig kan: Lade folks gensidige vurderinger gøre hinanden bedre, skabe læring og åbenhed på markedspladser. Hvordan er det Peter Mühlmann leder sine 700 mand efter rejsen fra startup over scaleup til kategoridefinerende virksomhed, og hvad er det han kan og vil? Ja, det skal du læse om i Mühlmanns vision for en (lidt) bedre verden

En anden dansker med stort internationalt udsyn og samtidig sans for særlige danske balance eller samfundskontrakt mellem velstand og velfærd er Tue Mantoni. Tue har bl.a. investeret i Joe & The Juice, Soundboks, Lakrids by Johan Bülow og Stine Goya. Tue Mantoni fortæller i 5 skarpe til ugens investor om sin tilgang til investering, det at være bestyrelsesformand for start- og scaleups og om hele sit nye liv efter CEO-rollen.

Tue kørte sidste år rundt på sin motorcykel (Triumph som han tidligere var CEO for før B&O) og skrev bogen Samfundskontrakten ud af det møde. Og der er ikke langt fra Tue til tilliden i Trustpilot. Han er lige nu i krisen bekymret for uligheden i kølvandet, herunder særligt for de unge. Det har han skrevet en engageret og indigneret klumme om til dig og Bootstrappings netværk. Det er livgivende og øjenåbnende, at verden for Tue og hans generation af ledere kan flere ord end bare banal vækst. For Tue skal den være bæredygtig også i aspekterne grøn, social, lokal. Tue Mantoni kan så gøre lidt mere ved det end de fleste investorer, bl.a. som bestyrelsesformand for Vækstfonden.

Alle kender Mads & Monopolet, der har givet millioner af danskere et rigere sprog for samliv og social omgang og dermed levet netværkseffekten fra Trustpilot: Vi kan lære af hinanden, også uden eksperter. Mads er nu gået til Podimo, men hvor går Podimo hen, har vi spurgt ledelsen? Og hvorfor investerer Morten Strunge så meget i en international podcast-platform? Podimo er ugens startup-case, og her dykker vi ned og forstår Podimo som startup og podcast som kategori. Særlig spændende er læringen for CCO Andreas Sachse fra det også her hos os hypede netværk Clubhouse, og hvordan Podimo tackler den audio-udvikling. Handler Trustpilot om at lytte til kunderne, handler Podimo om at lytte og lægge øret til verden.

Alle i økosystemet – tror vi her i vores naivitet, men 21.00 følgere på LinkedIn allerede i 2017 er dog en sjat – kender også en anden Peter, nemlig ham med efternavnet Sandberg. Han startede med et brag som investor i Danish Business Angels og er nu især optaget af sin secondaries fond N2F. Peter Sandberg har korte, kontante forudsigelser i serien, hvor vi er nået til no. 5. om 2021. Fra næste uge skifter vi til USA’s vestkyst, hvor vi kommer med en serie om, hvad vi kan vente os fra USA’s startup scene.

Apropos tech i USA er EU-Kommissionen kommet med deres forslag på regulering af Facebook m.fl. med Digital Services Act (DSA) og Digital Markets Act (DMA). I Techtopia 183 har Henrik Føhns besøg af Christel Schaldemose (S), Rikke Frank Jørgensen, Institut for Menneskerettigheder og Martin Ruby, politisk chef, Facebook Norden, til at gøre os klogere på, hvordan reguleringerne påvirker tech-virksomhederne.

Nu har vi kippet med flaget og fejret Peters Mühlmanns Trustpilot. Og det er ikke nogen selvfølge, set fra J.P. Morgen, Morgan Stanley og hvem der ellers fører Trustpilot på børsen, at hovedkvarteret fortsat skal ligge i København. Men som Lars Andersen, partner i Seed Capital sagde til mig: Det er det for Peter. Jeg spurgte så, om det for Lars er en selvfølge, at Seed også i næste generation har så stærke danske startups at investere i? Og der må man bare give Lars ret i, at potentialet i porteføljen med Lunar, Dixa, Templafy, Coinify, BotXO, Galecto m.fl. kan være fuldt så stort. Men ok, Lars kniber også sig selv i armen denne uge over succesen for dansk transparens og tillid.

Men hvor langt rækker vores tillid fx mellem en lille kreds omkring Nasdaq First North noteringerne, hvor Risma er næste kandidat? Hvor langt rækker den fx mellem syndikater, når det gælder carry på investeringer? Der er utallige emner der byder sig til på fredag, hvor jeg tager pulsen på økosystemet i ugen.

Peter Mühlman – ud af nævnte herlige eksemplarer – rækker allerhøjst op denne onsdag, helt op til hylden med unicorn-pokaler. When you reach for the stars you may not quite get one, but you won’t come up with a handful of mud either” som founder Leo Burnett havde skrevet på døren til min første rigtige arbejdsplads.

Vi ses på fredag – uden for meget forårsmudder på vores boots.