Henriette K. & KvindeKompagniet – Maries Measurelet og Sani Medtech – Highbridge-Kaspers ’21 – P-kasse venture-boycot?

Medtech og Life Science. Måske skulle jeg have leget mere med det lille kemisæt og den slags som barn. For mere hot kan det ikke blive efter COVID-19. Læs i dag ugens startups om Teis Jensens sani nudge, en tech-løsning, der sikrer hygiejnen med sensorer og dashboards. Men vi har da alle lært at vaske hænder igen? Nej, ikke engang på hospitalerne. Gæt selv compliance-procenten.

Marie Lomborg Bagger har vi omtalt før, bl.a. fordi hun er med i DI’s board for iværksættere. Hendes Measurelet, som er en del af deeptech-folkene hos Futurebox på DTU, er værd at besøge. I dag ser vi hendes forretningscase mere fra ’den danske vinkel’, hvordan vi får mobiliseret medarbejderne til medskabe vores tech-løsninger. Og selv om man ikke er Medtech, men bare tech, kan man blive det! Camilla Ley Valentin & teams Queue-it gik i går sammen med amerikanske Akamai for at sikre den globale udrulning af COVID-19 vaccinationerne, så ”brugerne ikke møder overbelastede websites, når de skal booke tid til vaccine”. Rigtig godt set sundhedsmæssigt – og forretningsmæssigt. Foreløbig mangler vi bare vacciner!

”Ingen i Danmark bliver behandlet så økonomisk dårligt som selvstændige på barsel”, fastslår Henriette Kinnunen i 5 skarpe til ugens investor. Jeg husker tilbage på hhv. 1 dags og 14 dages barselsorlov, så der er nok noget om, at barsel er indrettet på kvindelige lønmodtagere. Henriette fortæller også om investeringer i tech & impact samt fremvæksten af kvindelige investorer. Og selvsagt den nye organisation KvindeKompagniet. Og så advarer Henriette mod at ”overdyrke et iværksætterideal om personer, der i ti år arbejder solen sort fra en mørk kælder”. Det ved jeg ikke om du læser, Jesper Buch, men du opretholder i al fald forestillingen for seerne i online videoshoppen kaldet ”Løvens Hule”.

En startup som Corti har ”et ubegrænset potentiale med deres AI-baserede assistance til alarmcentraler verden over”. Det har også været omkvædet, når vi har dyrket Andreas Cleve’s case her, og vi gentager det gerne med HighBridge-advokat Kasper K. Ottesens ord, når han giver sine investor forudsigelser for 2021. Og Kasper fortsætter: En ”lifesaver i sin reneste form, og et godt eksempel på, hvordan kunstig intelligens kan implementeres i noget brugbart fremfor endnu en shopping-app”.

Hvorfor skal ”aktiebaserede incitamentsstrukturer være ekstremt komplicerede og uattraktive”, spørger Kasper også. Og der kunne vi jo kigge til Estland, der allerede har fem unicorns, og hvor sektoren skal udgøre næsten en tredjedel af landets økonomi. Ugens Techtopia 185 handler om Estland som startup-nation.

I Danmark fylder startups kun promiller af BNP, sagde cheføkonom Steen Bocian, tidligere Danske Bank og Dansk Erhverv, nu Børsen, altid. Så hvorfor snakke så meget om dem. Og det irriterede mig selvfølgelig, også fordi det objektivt var sandt. Men det er også sandt, at vi får svært ved at skabe skalerbare vidensvirksomheder, hvis vores egen lønmodtageropsparing på 3.500 mia. kr. i pensionskasserne næsten konsekvent skal sendes udenom startups. Carsten Steno har stillet fhv. direktør for Vækstfonden Christian Motzfeldt og investor Michael Moesgaard Andersen det gode spørgsmål, som vi bringer her fra Økonomisk Ugebrev.

Rammevilkår for erhvervslivet, herunder for iværksættere, bør indgå i ethvert partipolitisk program”. Det siger ugens investor Henriette Kinnunen også. Og sørme om ikke Dansk Folkeparti nu har et iværksætterudspil. At de har kunnet undvære det siden 1995 siger meget om, hvor meget vi fokuserer på velfærd frem for velstand. Men bedre sent end aldrig, og ros til erhvervsordfører Hans Christian Skibby for flere gode forslag.

Det og andre slag i bolledejen vender vi glade tilbage til på fredag. Herunder nynedsatte Digitaliseringspartnerskab om Danmarks digitale fremtid med bl.a. Espen Gadsbøll, BTS og Gregers Kronborg, DanBAN om bordet. Ja, vi skal se på alle de founders og investorer i vores herlige økosystem, der har udmærket sig i ugen. Det er mange, og jeg glæder mig allerede.

På gensyn.