Lyset fra nord – Startups med IPO-succes – Valuer drømmecase – Helle Uth om ’21 – Anne-Louise & SDG’er – Social impact startups – Bitcoin som FB-valuta

Det er en uge siden, og medierne snakker stadig om den lille, tynde pige Amanda Gorman i den kanariegule frakke og hendes Martin Luther King-messende: For der er altid lys / Hvis bare vi tør se det / Hvis bare vi tør være det.”

Her har det til nu været ret gråt udenfor, men der er jo mange farver af grå, så vi øver os i at se lyset i det. Og  ind i mellem kommer solen da også så dejligt. Vi synger i al fald fortsat glade melodien om tech- og vækstartups. Men helt hvad 2021 vil byde på, ved ingen. Så vi har spurgt en håndfuld investorer, og i dag kan du læse et godt bud. Helle Uth, PreSeed Ventures ser ikoniske virksomheder starte i 2021.

En af de ting, vi altid messer om og beder om lidt forståelse for hos politikerne, er de helt særlige vilkår for vækstiværksættere. Hvis minkavlere kan få 19 mia. kr. for at lukke ned for et smittedyrs- og solnedgangserhverv, hvad kan vi så ikke få for at lukke op? Senere i dag spørger jeg, før generalforsamling i DanBAN, erhvervsordfører hos de radikale (ja, de er også spaltet) Katrine Robsøe, der var aktiv i at udforme vores hjælpepakke. Og Ole Birk Olesen, tidligere trafikminister og en af tre MF’er for Liberal Alliance. De to er måske de sidste liberale mohikanere, der går ind for fri handel over grænser, lav skat, selvstændig privat virksomhed? Vi har i al fald et væld af nationalkonservativt bekymrende tillukkere i alle andre partier.

Hvad vi træder op på talerstolen for, er bedre vilkår for at tilføre risikovillig kapital, herunder for notering Nasdaq First North. Ikke for daytradere, men for at rejse kapital og sikre rullende exits for startups og deres investorer. Der er rigtig gode eksempler på værdiskabende noteringer. Og for mange dårlige. Får skilles fra bukke. Vi har interviewet to – i så fald ”får” – Jesper Vestergaard, Grant Thornton og John Norden, CF Norden om, hvad der er succesformlen for at komme på First North. Hvad er det de kigger efter i din case? Læs selv og bliv parat.

Ugens startup leverer på et helt konkret plan svaret på samme. Du får indblik i founder og CEO Dennis Juul Poulsens vækstrejse med Valuer mod en børsnotering nu til februar. Valuer er en ret så fantastisk platform, tør vi godt skrive, for at matche din(e) startups ideer med corporates. Og ikke bare du, men en 1 mio. startups worldwide er registreret i systemet, så alle vores innovationer kan eksponeres for corporates venturearme, R&D-enheder, investorer m.m. Nu, hvor alle store virksomheder radikalt skal digitaliseres og være bæredygtige, hvor skal de så lede efter lys? Spørg Dennis.

Og bæredygtig bliver verden. Men hvordan investere? Det er for mange ikke sådan dagsklart, mere en black box med nye metrics. Anne Louise Thon-Jensen, SDG Invest, har taget turen med bæredygtighedens regler og er nu såvel ekspert som investor for 1000, der vil SDG-vejen. Læs de 5 skarpe til Anne Louise, ugens investor.

Sidste uges investor var social impact’er Birgitte Frost Mathiesen. Hun har med kollega-partnere Lars Jannick Johansen og Thomas Bagge Olesen i Den Sociale Kapitalfond bidraget med onsdagens klumme ”Startups holder hjulene i gang”. Hero, Hello Software, Matchy og Nordic Praxis er bare nogle af de startups, der løser sociale udfordringer på nye måder. Fonden har – mere eller mindre ene i markedet siden 2011, omend med Tryg Fonden i ryggen – drevet den del af det socialøkonomiske investeringsfelt i Danmark hvor de sociale investeringer også skal give bundlinje.

Og vi bliver ved impact. I no. 3 i vores Impact Investing Report-serie diskuterer vi med Anette Nordvall, Keiretsu Forum om skalering i en impact investment ramme.

Nogen, nu også Facebook, har set lyset i bitcoin. Hør Roman Beck, ITU, Hans Henrik Hoffmeyer, Coinify og andre eksperter diskutere det i ugens Techtopia.

På fredag samler vi op på, hvad vi allerede nu ved, bliver en fin uge i vores herlige økosystem. Imens er verdens topledere samlet, nej ikke med danskerne i Dubai, men online i Davos. (De har foreløbig hørt Kina’s diktator Xi tale forsonligt; men i praktisk handling er kineserne skræmmende.) Hvad ser de? Vi ser – i vintersolens skrå lys – fremdrift og innovativ fornyelse i 2021. Ved indsættelsen af Biden så S&P 500 indekset det bedste kursløft siden Reagans genvalg.  Amanda udtrykte stemningen mere poetisk: And yet the dawn is ours before we knew it.”

Vi ses om et par solopgange.