Lifeline Robotics og Teton.ai som COVID-19-raketter – Frederiks gardinprædiken og vores økosystems kønsbias – ugens impact-investor

 

”Nu bliver guldgardinerne nok taget ned i Det Hvide Hus,” udbrød min gode hustru den anden dag. Og det er vel en præcis metafor for forskellen på Guld-Donald og Onkel Joe. Bliver de nye gardiner så grønne? Måske. Biden har 60.000 vindmøller i sin plan, så Ørsted- og Vestas-aktien tog straks et opsving. Men Bidens planer og Kongressens virkelighed er ikke det samme. I næste uge ser vi på den grønne omstilling, og hvor vi er henne med danske grønne startups.

Jeg har endnu ikke set skiltet ”Vi er alle nordjyder”, men følelsen er der. For mens aktiemarkederne allerede glade tager forskud på tiden efter Pfizers og AstraZenecas vacciner, sidder vi i COVID-19-isolation på hjemmekontoret fra det, vi allerhelst vil: hinanden. Vi kan bare kigge ud imellem de gråmelerede gardiner og mumle november, november…

Men vi kan da også vælge at tage handsken op og bygge fremtiden! Det sidste har ugens startups, hhv. Lifeline Robotics og Teton.ai, gjort. Foreløbig med succes – i hvert fald ift. kapitalrejsning. Læs Søren Stig og Mikkel Wad Thorsen fortælle om deres sidste halvår med at skabe en virksomhed ud af ingenting. Nu vi ikke kan leve af mink, der ellers ifølge fhv. Kopenhagen Fur-direktør Torben Nielsen engang med sine 10 mia. DKK kunne mærkes direkte på BNP, er det godt at tænke på, at vi måske kan blive verdens bedste til andet end at holde små rovdyr i bur.

Det med at reflektere lidt inde bag gardinerne, også lidt selvransagende, er nu ikke så dumt. Og hånden på hjertet, så synes jeg, det er mindblowing, at læse Frederik Lysgaard Vinds klumme. Frederik er rundet af hedens stærke kvinde bag Uno-X; han skrev speciale om diversitet og var HR-konsulent. Alligevel er 14 ud af 15 af hans investeringer gået til mandlige founders! Hvad skete der lige for mig, spørger han sig selv? Læs Frederiks gardinprædiken til sit eget bedre jeg, og luk så øjnene inde bag dine egne gardiner og mærk…

Er du alene derinde? Nej, Tommy Andersen, byFounders, Louise Ferslev, MyMonii, og Le Gammeltoft, CanopyLAB, bekræfter det i lange baner. Den helt ubevidste bias får du dermed bredere og mere principielt udlagt i nr. 2 af vores serie om Diversitet. Vi bygger jo i Bootstrapping med entusiasme op til lancering 19. november af vores og alle gode kræfter i økosystemets rapport om Return on Diversity.

Vi kender alle founders, der bliver investorer. Ja, efterhånden er det nærmest normen for mange af os. Det omvendte ’move’ er mere usædvanligt. Men Søren Stig har lige gjort det, gået fra at være en førende impact-investor i Norden til at lave en startup. Læs om hans fine erfaringer på vejen i 5 skarpe til Ugens Investor.

Kan du bedre lide at lytte end at læse, kan du gå ombord i KvindeKompagniets podcast med og om Henrikke Kylén Pedersen, der i 2016 skabte det, der nu er den prisvindende virksomhed Manigrip, som specialiserer sig i hjælpemidler til gigtpatienter. Eller lyt til ugens Techtopia om de juridiske og politiske trusler, der truer de amerikanske tech-giganter.

Og allerede på fredag høres vi ved igen. Havde det ikke været for det Politiken kalder ”den orangefarvede konkursrytters spreden løgne og had” og især hans dovne omgang med pandemien, havde Donald Trump såmænd nok vundet. Økonomisk vækst, Kina-modstand, skattelettelser og decentral magt er alle vindersager. Nu skal pensionisten Joe Biden ikke bare vælge gardiner, men sætte holdet af 4.000 mennesker i toppen af USA. Men hvad siger US tech og startups til det? Er vi fra New Normal tilbage til Old Normal? Det er noget af det, vi ser tilbage på fredag. Imens må vi hellere lade minkpelsene blive i skabene og se fremad for at løfte det, vi skal leve af i fremtiden.