Jeppe af Templafy – GO-Pen go – Pernille C. Lotus – Kayser kritik #3 – Steve Jobs’ arv

Volatilitet, det er det, der præger et marked, før det vender. Og efter mange år, hvor aktiemarkedet kun er gået én vej, især i kraft af stimulans fra ekstremt lave renter, ja så mærkes rystelserne. Og vi kan risikere at aktiebobler og boligbobler sprænger. Måske er jeg blind, men jeg kan ikke se det på BA- og venture investeringer. Men let på de traditionelle markeder siden Evergrande. Og især på de ’yderste’ investeringer som Nasdaq First North, hvor retail-investorer, de små private, kryber i ly. Brain+ og Re-Match, ugens cases de forrige uger henholdsvis fortsætter og udskyder deres noteringer. Re-Match er fin som case, fordi den kan ses som en traditionel hardware-/fabriksinvestering og som en skalerbar startup. Og jeg skal love for, jeg har fået mange reaktioner fra analytikere og erhvervsjournalister på sidste onsdags artikel Hvordan værdisætte skalerbar vækst, af at sætte en value overfor en vækst-og venture-tilgang til Re-Match casen. Nu er First North jo en vækstbørs, så lidt sjovt, at value-tilgangen er så dominerende herhjemme. Men selvfølgelig, aktiedealerne er vokset op med Novo, APM m.fl. Her i økosystemet kigger vi på fremtidens virksomheder og deres forretningsmodeller. Så lad os komme i gang.

 

5 skarpe til ugens investor: Jeppe Schytte-Hansen 

Jeppe Schytte-Hansen er en integreret del af økosystemet både som iværksætter og investor. Jeppe startede Skabelondesign, nu Omnidocs, der senest har åbnet kontor i New York. Og i 2014 var han med til at stifte en af vores unicorns, Templafy. Nu fortæller han om arbejdet med bestyrelse og venturevirksomheder og med at gøre Templafy til kategorivinder. I dag har Jeppe investeret – i en skarp kombi af bæredygtighed og B2B SaaS – i Lift, Claimaider og Reduced og er bl.a. med i et 10 personers DanBAN syndikat på Nabofarm som vertical farming. Læs hans fine betragtninger som iværksætter-investor.

 

Ugens medtech-startup: GO-Pen

GO-Pen har den vision at levere billige insulinpenne der, hvor behovet for diabetes-regulering er allerstørst i den 3. verden. Så kan man selv gætte, hvilket udspring ledelsen har! GO-Pens CEO Ole Kjerkegaard Nielsen pitchede for over tyve mulige investorer på en Danske Bank uddannelse for et år siden om investering i startups. Næsten alle skrev sig op, herunder den ansvarlige underviser (Bootstrappings redaktør), og resten er historie. I dag fortæller Ole om rejsen og de mange impact-mål, GO-pen matcher. Og første investor Henrik Kähler gør status på impact i 3. verden fra en investorvinkel. Læs med.

 

Female Founders 4#: Pernille Caroline Lotus

I serien om founders, der er kvinder, er vi meget aktuelle. Pernille Caroline Lotus har lige solgt sin seneste virksomhed WeAreCube for op mod 100 mio. kr. og er taget på ferie. Tidligere har hun fortalt Berlingske og Markedsføring om sin ungdom på stoffer inden influencer-starten. Her fokuserer vi på, hvordan det er at være yngre founder af en række virksomheder; og at være det som kvinde. ”Find troen frem på dig selv, og kast dig ud i det”, siger Pernille. Men læs nu selv.

 

Dennis Kayser: Kan startups vinde i Danmark? #3

Kapløbet for at sikre sig de bedste designere, udviklere, projektledere etc. er blevet skærpet i en ufattelig grad efter COVID-19. Det skriver Dennis Kayser, founder & CEO i Forecast, i hans mini-klumme nr. 3. Danmarks immigrationsregler og personbeskatning gør det svært at sælge os til udenlandske kandidater – både ud fra et perspektiv om høje leve- og skatteomkostninger, men også fra et perspektiv om, hvor let det er at skaffe visum. Ikke så mærkeligt, at danske internationale vækstsucceser er rejst ud af landet for at finde arbejdskraft til skaleringen. Se Danmark fra London.

 

Techtopia 208: Apple ti år efter Steve Jobs

”Manden bag Apple” er læst af mange og Steve Jobs ikoniseret for sine innovative evner og nådesløse vilje. Her i tiåret efter har Jobs’ arvtager Tim Cook ikke leveret på nye disruptive produkter, men forretningen har det godt. Nicolai Frank, redaktør af TechLiv og Horace Dediu, analytiker hos Asymco gør status over Jobs-arven sammen med Henrik Føhns. Lyt med.

 

Brister boblerne?

Det er jo let at svare ja til. Spørgsmålet er tidspunktet. Jeg kom nu lidt op af strandstolen her på Kreta, da den ypperste af vores ypperlige universitetsøkonomer med forstand på de finansielle markeder – og det er ikke ugens nymarxistiske håb Søren Mau – men Jesper Rangvid, i Børsen forudså, at nu var det lige op over på grund af dobbelt overophedning af boligmarked og aktiemarked: Aktiemarkedet og boligmarkedet ser meget, meget dyrt ud. De historiske erfaringer viser, at når et marked ser meget dyrt ud, har det en tendens til at falde på et tidspunkt. Hvis både et overophedet aktie- og boligmarked falder samtidig, står vi i en situation, som vi ikke har prøvet før. Av. Har jeg så handlet efter det? Nej. ”Man må tage det sure med det søde” sagde min mor, og som Lars von Trier sagde i optakten til Riget, der nu snart kommer på DR igen: ”Det gode med det onde.” Så jeg vil glæde mig over, at transformerende startups, ligesom vi har set under COVID-19, har det med at substituere de gamle modeller. Men bliver toppen taget af vores del af markedet, gør det nu heller ikke noget. Der er værdisætninger, børsnoteringer via SPAC’s og den slags, som er stukket af. Selv det herligste økosystem kan blive for herligt. På Kreta er der ikke overophedet, kun herlig varmt. Må det vare ved, til vi ses allerede på fredag.