IPO til debat – 3 før-krise Proptech-cases – ugens Q-investor – og lidt #MeToo i vores økosystem

Velkommen til en uge, hvor #MeToo-bølgen fra filmindustrien i 2017 på USA’s vestkyst nåede det danske politiske miljø. 279 kvinder havde noget at fortælle om sex, hvilket bekræftede Oscar Wildes diktum om, at ”Alting i verden drejer sig om sex. Undtagen sex. Sex drejer sig om magt.” I min bondefamilie har vi ikke diskuteret sex i politik siden Venstres pæne Ivar Hansen døde i den forkerte situation i den forkerte seng. Pas på, hvor der i kultur og politik ikke er så klart distribueret magt med faste, ordentlige normer, og hvor nogen står til ansvar for moralen.

Som på startupscenen fristes jeg til at fortsætte. Så hvad med økosystemet for startups og investorer, er det også en anarkisk markedsplads for jagt og overgreb på kvinder? Det får vi at se. Kønsdiversiteten har det i al fald ad h til. Det vil den rapport, vi i Bootstrapping fremlægger sammen med Female Founders, Danske Bank og ITB til november, vise – og især give opskrifter på at forbedre.

Dating er en ofte anvendt metafor for relationen founder-investor, og om vi stadig bør tale om kapitalrejsning med det ordvalg, vil vi gerne lade læserne vurdere, for lige et par uger endnu er vi stadig kun mænd her på redaktionen. Det er nok ment i al uskyldighed, skulle jeg mene, i Michael Bjørnlunds serie om investorlivet. Men “utro” har Michael været. Kun 7 af 500, der har søgt at rejse kapital fra ham, har han ikke svigtet efter første date. Denne femte gang handler det så om, hvad Michael ser på hos en startup. Så en startup ligeud kan høre om, hvad det er, de der investorer kigger efter. Velgørende, fordi det ellers ofte er tåget mystik at læse en investors signaler.

IPOs eller børsnotering må vi vist alle gerne stræbe efter. Ugens temaartikel handler om investorernes holdning lige nu til Nasdaq First North, og den har mestendels været forskellig, omend lidt mere fordragelig end nattens debat mellem Trump og Biden. Nu er holdningen først og fremmest konstruktivt positiv. Det er vores konklusion på den debat, vi har haft siden juni her på Bootstrapping. Og det er godt. Læs mere, også om nuancer og forslag fra erfarne investorer i Danish Business Angels, som Jannick B. Petersen, Steen Ulf Jensen, Niels Korsholm og Gregers Kronborg, inden du tjekker dagens kurser på Mdundo og Audientes.

Ugens investorportræt er af Iris Jacobsen, og hun er helt ny på banen og på vej på skolebænken, trods det at hun er mangeårig international leder. Velkommen i vores community med de mange sjove nye ord fra traction til diverse vesting, fra MVP til IRR. Der er nok at lære.

”Mange tech-aktier ligner nu dotcom-aktier, men det kan vare længe, før boblen sprænger. Under dotcom-boblen var renten 6 pct. og udgjorde et godt alternativ, og derfor sprang boblen relativt hurtigt i år 2000. Denne gang er renten 0 pct., og det er svært at finde gode investeringsalternativer. Derfor kan denne boble blive meget stor og vare længe.” Sådan hed det i går ildevarslende om tech-boblen på LinkedIn fra en investor, som jeg møde første gang i 1992, og som jeg sætter meget højt. Jeppe Christiansen, CEO for Maj Invest. Det lyder ikke godt, og Fab 5-aktierne er absurd højt oppe i et kriseår. Den eneste anden sektor, vi normalt og særligt efter finanskrisen er bange for, er ejendomsmarkedet. I ugens startupcases ser vi på tre af de måske 30 tech-cases – altså proptech – vi har i den ellers konservative danske ejendomsbranche. Her er der kun lidt ængstelse at spore og mest stor vækstglæde hos William Shaw fra Hococo, Troels Bødker F. Nielsen fra Propstep og Jakob Neua Nørgaard fra Estaldo.

Og så har vi et nyt afsnit af Techtopia, selvfølgelig om krop og sex, med Henrik Føhns og det næste bidrag fra Danske Banks +impact, så vi heller ikke glemmer impactinvesteringer. Den fare er til at overse. Det vælter frem med grønne cases og fonde. Allerede på fredag er jeg tilbage med din update på vores herlige økosystem, der gerne på én gang skulle sikre både velstand og bæredygtighed for kommende generationer.