”Hjælp, SKAT fjerner vores kapital” – Udkants-startups med tunge investorer – Ønskeskabet – Backing Minds – Varme robotter

 

Vi snakker meget om ’runway’, og hvad vi selv kan gøre for at forlænge den. I disse dage trækker SKAT, så vidt jeg hører uden nogen form for varsel, gældsposter fra i skattekredit ydet efter LL§ 8X. Så fx moms-lån fra Covid-19 perioden modregnes og forkorter dermed runway. Tak for det, SKAT!

 

15. november skrev vi om en startup, der på den vis administrativt havde fået fjernet ½ mio kr. I går ringede så en, der nu pludselig skulle sige farvel igen til 2 ½ mio kr. plus renter! Det er kreditter, staten først yder for, at vi har kapital til at innovere. Men Skattestyrelsen er højt hævet over det og kradser pengene ind igen. Også hvor der som her faktik var en helt frivillig tilbagebetalingsaftale. Noget må gøres, før SKAT tvinger startups i knæ og har inddraget al den udviklingskapital, som innovative startups i alle andre lande får. Skriv lige til os på jesper@bootstrapping.dk, hvis du selv oplever noget af det samme.

 

Ellers er dagens fokus på ”tunge” investorer, der investerer i startups udenfor metropol-normen, altså i Danmark udenfor København-Århus. Du skal nemlig opleve den i Danmark nye venturefond Backing Minds stiftet af Sara Wimmercranz og Susanne Najafi og nu med Jasenko Hadic ombord. Investorerne tæller fx Martin Lorentzon, stifter af Spotify, og Niklas Zennström, stifter af Skype. Pointen er at udfordre den bias, som ellers får venturekapital til at gå i store buer uden om kvinder, indvandrere og folk i den modne banan. Og dét, der vil undre eller imponere mange, er, at deres første fond rejst i Sverige 2016 til dato har overgået alle forventninger med et afkast over 400 %. Så tag den!

 

Vi skal også med ugens startup have udfoldet Mark Seerup Hansens økologiske fødevare- og logistik-startup Ønskeskabet, hvor investorer også er tunge førstegenerations founders som Heini Zachariassen, Vivino, og Lars Fløe Nielsen fra Sitecore. Marc kalder sig selv ”evangelist” – i al fald er han fin og farverig at være sammen med. Og har en interessant løsning på bæredygtig logistik for fødevarer ud til vores små hjem.

 

Du kan også med Techtopia 262 høre om, hvad robotter kan i forhold til at erstatte eller mobilisere varme hænder. Og med Per & Helge fra Nordnet ud og balancere på FED’s rentekurve.

 

Ugens startup: Økoskabet – ”fødevareindustriens svar på pakkeboks”

Flere og flere startups satser alt på at udvikle praksis, teknologier og forretningsmodeller, der radikalt kan forbedre vores fødevarer. Bootstrapping har sat founder af Økoskabet, Marc Seerup Hansen stævne. Han titulerer sig ”evangelist”, men er samtidig helt nede på jorden. Bliv klog på en anden type B2C logistikløsning og på de muligheder, som Vivino, Sitecore ml.f. founders har investeret i. Læs om ugens startup her!

 

5 skarpe til ugens investor: Sara Wimmercranz og Susanne Najafi, Backing Minds

BackingMinds var det første venturekapitalfirma i Europa grundlagt kun af kvinder. Saras og Susannes seneste fond – bl.a. finansieret af Skype og Spotify stiftere – ekspanderer nu på tværs af Norden og fordobler investeringsteamet, bl.a. med Jasenko Hadzic i København. De tror, der er store muligheder også i Danmark. De ser nemlig blinde vinkler i andre VC’ers fokus på hovedstæderTjek Backing Minds ud.

 

Techtopia 262: Kan robotter og apps erstatte varme hænder?

Techtopia

Varme hænder er en mangelvare i pleje- og sundhedssektoren ikke bare i Danmark, men over hele verden. Hvem skal passe os, når vi bliver gamle og grå? I Sydkorea er svaret selskabsrobotter og adgang til familiemiddag i metaverset, mens man i Finland bruger sin egen “Wolt-model” og organiserer ledige, unge varme hænder via en app. Techtopia tager pulsen på de varme hænder i to tech-nationer på hver sin side af kloden. Lyt med her.

 

Investeringspodcasten 145: Er FED på en umulig opgave?

Værterne har forskellige bud på, hvor meget FED hæver renten til deres næste møde. Er Twitter blevet et problematisk vedhæng til Tesla? Hvad kan vi lære om det kommende år ud fra USA’s rentekurve? Og er oliepriserne på vej ned? Få svar på dette og meget mere. Hør med.

 

Planlagt til efter Planday

Hvem investerede i Vivino, så Heini og Teis nu kan investere fx i Ønskeskabet? Ja, det gjorde Seed Capital. Og her giver Ulla Brockenhuus-Schack nu stafetten videre. I fredags skrev jeg om Christian Brøndums CEO-farvel til Planday efter 11 år, men ikke om hans goddag som manging partner i Seed Capital. Det indhenter vi før den sidste julefrokost, for jeg har haft en længere snak med lige dele dygtige og sympatiske Christian. Og sådan er der så meget, vi skal have tjekket op på inden jul. Vigtigst dog at sikre likviditet trods SKAT’s automatiske skraben ind. Så det er noget af det, vi tager op på fredag, når vi ses.