Kilde: Getty Images

Hetz mod Q-founders? – TV2News på skattekredit – MXNEY og ny låneformer – Webshops – Lars Marcher, Corti & Dawn 

Sahra-Josephine Hjorth, CanopyLAB, er vel efter syv rablende forsider ude af Ekstra Bladets mandeklo. Til gengæld kan Henrik Qvortrup i dag prøve sin egen medicin. Han er på imiteret Ekstra Blads maner blæst ud i Politiken som dårlig leder. På lille Bootstrapping har vi fået uendelig mange positive reaktioner på vores dækning Helt//skurk: Henrik Q. // Sahra-Josephine Hjorth; og tak for dem.

Men der er mere kvinde- og kønsbashing i gang. For nu er lige så visionært ambitiøse founder – af det åbenbart forkerte køn – Mathilde Jakobsen, FreshLand kampagneobjekt for Børsen. Læs alt om hvad hun har gjort ’galt’ i dagens klumme: Er det hetz, når Ekstra Bladet og Børsen kører kampagne på Mathilde og Sahra-Josephine? Det er åbenbart galt at tage de 3-4 led ud af en kæde fra jord til bord, der normalt gør, at dine grøntsager bliver holdt kønsløst, kunstigt i live.

Du kan sikkert stadig nå at se Sebastians case i sløjfe, der startede på TV2News kl. 6.45 i morges. Sidste uges hårrejsende skattekreditsag med Sebastian Cadell fra Nosco er nemlig nået fra Bootstrappings artikel SKAT #9: Udtaget til kontrol – og så er den helt gal til TV-skærmen. På fredag samler vi sammen med DanBAN/Aktive Ejere og BTS op på, hvad ca. 1200 danske softwareudviklende startups nu skal gøre.

Så undskyld til jer gæve jyder, der holder fri i denne uge. Men hvad enten du er på isede løjper eller sidder i dit oversvømmede sommerhus: Nu må vi igen bringe gode som mindre gode nyheder fra økosystemet, mens Putin gør sit for at energi- og aktiemarkederne kører end mere fast i pløre.

Ugens startup case MXNEY er også ugens mini-tema: Hvordan disrupte de gængse kapital- og låneformer til startups? Hvorfor ikke demokratisere kapital, så den gives uden ejerskab, men med tæthed og lader afdrag følge omsætning. CEO Mads Andreas Olesen fortæller malende om deres neobankvision og måde at kickstarte webshops og giver bolden videre til Kim Lundberg, ArK Kapital, der veltimet er nået til #3 om Revenue Based Financing sin serie om Tech lending. Vækstfondens podcast har også Webshops som emne, mens Techtopia 226 er i det data-nostalgiske hjørne.

En, der virkelig har forstand på at investere, i al fald i sundhedsteknologier, er ugens investor Lars Marcher, hvis navn du støder på i hver anden MedTech. Corti har vi mange gange haft i behandling for deres AI-alarm-system her, og Dawn Health er en anden meget omtalt digital health startup, som Lars, tidligere CEO i Ambu, er rorgænger for.

 

Er det hetz, når Ekstra Bladet og Børsen kører kampagne på Mathilde og Sahra-Josephine?

Både Mathilde Jakobsen her og Sahra-Josephine Hjorth her har gjort noget, jeg tit har anbefalet, men sjældent set. Lagt alle journalistens mange spørgsmål og egne svar ud. Vupti, så der er fuld transparens! Det er, hvad medierne officielt beder om – men nok ikke kan lide. For det tager helt luften ud af deres enøjede vinkling. En vinkling af Sahra-Josephine som utroværdig, fordi forretningsambition og -omfanget har været talt op. Men derfor skal man vel ikke hænges ud for sit køn over 7 dage på forsiden? For Mathilde fordi hun som first founder nok har været vel Putin-kontant. Men forretningsideen op mod en branche, der skriger på disruption, er forbilledlig, og de ordentlige leverandører elsker det. Så er strategien for ambitiøse founders ikke, at vi må stå ved det, vi gør – på godt og ondt og inkl. de fejl, alle laver – lægge det frem? Vi starter diskussionen. Læs med.

 

Ugens Startup: MXNEY.io – Webshops, bank og nordens største e-commerce

CEO Mads Andreas Olesen er en sej serieiværksætter, der som 25-årig solgte Blue Energy for 100 mio. kr. og senest er co-founder af MXNEY. Han udfordrer de gængse kapital- og låneformer – foreløbig for webshops, der vil mere end at pitche i Løvens Hule. De næste par dage er Mads Andreas med til at samle nordiske webshops til den store nordiske ecom-festival. Hvorfra er MXNEY da selv finansieret? Senest med en kapitalindsprøjtning på 21 millioner kr. fra bl.a. PreSeed Ventures og Vækstfonden. Læs friskt.

 

5 skarpe til investor: Lars Mancher

Lars Marcher var i mange år CEO for Ambu. Han kender derfor alt til sundhedsteknologier, der efter COVID-19 har fået endnu mere fart, fordi vi var tvunget til – som fx Corti med deres AI baserede alarmsystem – at håndtere patienter på afstand. Og han er en central investorfigur i dagens stærke danske MedTech-landskab. Læs Lars’ betragtninger over det space.

 

Nye låneformer til startups #3 – Revenue-Based Financing

Det er ret fascinerende, hvad der sker med finansiering i disse år. Sidst så Kim Lundberg, ArK Kapital på venture debt, og denne gang er det RBF, revenue based financing, du får guidance til. Det er bl.a. det, ugens startup, MXNEY.io leverer. Få et overblik.

 

Vækstfonden: Sådan får du succes med din webshop – med Andreas Grauengaard & Alexander Kidd

Salesforce kan du se annoncer for her på Bootstrapping og i andre nordiske businessmedier. Deres viden om salg er selvsagt unik, og Andreas Grauengaard deler ud af den i Vækstfondens podcast, mens Alexander Kidd fra direct vinhandlen Kobaj fortæller, hvordan han får kunder i butikken og fastholder deres vinøse loyalitet. Skål for deres tips og tricks.

 

Techtopia 226: Datahistorisk museum åbnet i nye rammer 

Den her Techtopia er for nørder og nostalgikere. Men vil du gense din vintage Commodore 64 eller bare regnestokken fra din skole, så skal du på Det danske datamuseum i Hedehusene. Hør en første rundvisning.

 

22.2.22

Folk vil gerne giftes på en dato med pondus, og jeg må indrømme, at 22.2.22 vil se godt ud på indersiden af en vielsesring eller i baby’s cpr-nummer. Måske mindre i historiebøgerne for at starte en krig. Men alt det er for sent at ændre. Det er til gengæld ikke for sent at skrive til jesper@bootstrapping.dk med, hvad du har på hjerte. Eller ringe til Nikolaj42 61 06 60 for at tegne PRO støtte-medlemskab og kunne læse med på alt. I al fald ses vi 25.02 for at få samlet op på alle de mange krigeriske som helt fredelige historier fra vores trods alt herlige liv.