First North bashing? – Vagn Ove Sørensens highfly – GoSimplo’s AI –Netcompany André og anden diversitet

De festglade tager på Slush. De sure nedrakker First North. Og alle håber, at truslen fra Omikron, inflation og skattekredit-tilbagebetalinger er ovre inden nytår. Så heldige er vi næppe, men nu skal vi rundt om ugens startup, stærke podcasts og bl.a. to af de absolutte topledere i landet, Vagn Ove Sørensen og André Rogaczewski.

Børs-debat: Vi har lavet en større analyse af alle beregninger og artikler om Nasdaq First North. Så kan du selv danne dig et overblik over, hvad der er op og ned på vækstbørsen, der skiftevis hypes eller for tiden især er prügelknabe. Lidt koldt vand i blodet vil måske være godt. Vi har markedsuro, og så falder de mest illikvide og risikobetonede aktier selvfølgelig mest på alle vækstbørser (og den danske er ikke meget forskellig fra de nordiske). Jeg undrer mig over, hvordan man ud fra dagens tal og situation skråsikkert kan vurdere aktier og hele børser om 5 år – og potentiale og risiko i startups og SMV’er er selvsagt større end på hovedbørserne. Men vurder nu selv.

Skattekredit-frygt: All credits til jer, der har reageret på Skattekreditsagen. Vi ved, at de, der er udtaget til kontrol til nu, er nægtet fradrag også for det, vi forstår som deres unikke softwareudvikling. Rafi Rahimzai fra KPMG skrev fx til mig, at SKAT var advaret. Allerede i 1986, 10 år før internettet, sagde et ministerielt skatteudvalg, at hvis der skal tillades ”fradrag for eller afskrivning af afholdte FOU-udgifter med mere end 100 pct., måtte man afgrænse begreberne forskning og udvikling mere præcist og entydigt end tilfældet er i dag.” 35 år efter har Skattestyrelsen ikke fået afgrænset det, så medarbejderne selv an forstå det! Skattestyrelsen svarede økosystemet i fredags, at de gjorde hvad de skulle, men havde dog en lille åbning, nemlig at afgræsningen skal ske via domspraksis: Med en klarere retspraksis vil både virksomhederne og Skattestyrelsen have et bedre fundament, når det skal vurderes, om der er tale om forsøg og forskning.” Så nu kan vi leve i frygt og bæven og tænke, at skattesager tager op til 5 år, renterne hvis du taber er høje, og hvordan rejse kapital imens? Eller i håb og tiltro til, at fornuften sejrer.

 

First North Øst-Vest. Hvad siger de seneste analyser af vækstbørsen?

Er vækstbørsen Nasdaq First North en katastrofe, eller tales den uberettiget ned? First North klarede sig i perioden 2019-2020 betydeligt bedre end hovedbørsen, viste en stribe analyser fra KapitalPartner, vi skrev om på Bootstrapping i 2020. Nu har Børsen så matchet toppen af hovedbørsen, C25-indekset, med alle 44 aktier på vækstbørsen (fradraget noteringsdagen). Og det så sløjt ud. Økonomisk Ugebrev meldte samme tendens lige før. Er kursfald forkasteligt eller er det logisk at nedtur giver ekstra kursfald på vækstbørser? Og sammenlignes æbler med pærer? Vi giver dig et første svar.

 

5 skarpe til ugens investor: Vagn Sørensen

Vil du udfolde det fulde potentiale eller bare nå budget? Vagn Sørensen, luftfartens vidunderbarn i SAS m.m. og i den absolutte top 10 af corporate bestyrelser udfordrer. Fx om, hvorfor fonde og private equity ofte kan tænke mere digitalt og bæredygtigt end børsnoterede. Fx om, hvordan man i en tidlig alder kan tage bestyrelsesposter og alligevel være semi-operativ. Enjoy, for du får reflektioner fra øverste internationale hylde.

 

Ugens BI-startup: GoSimplo

Det at demokratisere dataindsigt (eller Business Intelligence), så det kan bruges bredt i virksomheden, giver værdi for alle medarbejdere og er et vigtigt ledelsesværktøj. Det er sigtet med den danske startup GoSimplo, foundet af Kenneth Weesgaard og 3 kammerater. Læs om deres startup og om deres kapitalrejsning fra Allan Sønderskov Darré, DanBAN og PreeSeed Ventures og Vækstfonden her.

 

Rollemodeller for alle #2: Derfor kan kvinder ændre verden med teknologi – med André Rogaczewski, Netcompany

Blandt de 3000 medarbejdere i Netcompany kan man godt gætte på en høj procentdel af mænd. Stifter og CEO André Rogaczewski synes da også indsatsen for diversitet skal styrkes i STEM-uddannelserne. Udviklingen går for langsomt og der skal flere rollemodeller til, fortæller André til Rollemodeller for alle, en kampagne af Foreningen KvindeKompagniet og Female Leadership Academy. Hør – eller lyt – til samtalen her.

 

Vækstfonden: Sådan indtænker du diversitet – Lasse V. Madsen, Levitate

Lasse Werner Madsen har altid været fysisk aktiv, men med benprotese de sidste 17 år. Da han skulle bruge en ny sportsprotese, så han ind i en svær proces, han gerne ville løse meget bedre. Det blev til Leviate. I dagens afsnit af Vækstfondens podcast fortæller Lasse om det at komme fra ide til handling, og hvordan han er med til at demokratisere markedet for sportsproteser. Lyt med.

 

Slush-glæde

Miki Kuusi (Wolt) og Sebastian Siemiatkowski (Klarna) er de store finsk-svenske helte, når Slush åbner i dag. Og Omikron kunne godt være verdensnavnet på en tech startup, der pitcher. Men den spreder sig uden. Mikkel Rørvig skrev til mig at, Slush uddeler Quick-tests, når man henter sin badge (hovedsponsor Nordea fylder meget i Helsinki), men Mikkel testede positiv, så farvel til Slush. Begejstringen skal nu nok smitte de tusinder af frådende endnu kun humør-smittede markedsdeltagere. Alexander Horten fra PreSeed Ventures ringede i al fald i morges, mens lysshow og de store scener gik i gang og råbte: ”Vi er glade”. Det var mega cool for ham i går aftes at møde alle de førende amerikanske venture-virksomheder, Nordea havde samlet.

Vi samler op på Slush og ugen på fredag, og har du bidrag så skriv til jesper@bootstrapping.dk