Diversity: fra debat til løfte – Dansk fintech i topform – Ullas SEED over alle – Dræn kassen…

Alle referencer til Donald Trump skaber stadig debat. Når jeg ikke lige er på mit landbrug, bruger jeg mest det med at ”dræne” om statskassen. Og det er stats- og krigskassen da blevet fra marts til nu. Senest skal mine nordjyske venner med minkavl have en Storebæltsbro og lidt traktordiesel i kompensation. I startupmiljøet nøjes vi med ”hjælp til selvhjælp”, likviditetsudskydelse og gearing af kapitalindskud, hvilket næppe slår kæmpehul i Innovations- og Vækstfondens årsregnskaber. Men måske var det værd at kæmpe for at få de gode ordninger med ind i det nye år. I al fald til de nye vacciner er ejet af alle os digitale junkier. Det kan du jo tænke over.

Debatterne på Entrepreneurship Week og Women’s Entrepreneurship Day var måske knap så vilde som politikernes i ugen. Og så alligevel. Helle Uth, PreSeed Ventures, Rolf Kjærgaard, Vækstfonden, Tommy Andersen, byFounders, Daniel Nyvang, Bumble Ventures, David Helgason, Unityfounder, og Klavs Hjort, Growth & Impact Danske Bank, afgav i torsdags ifm. lanceringen af Return on Diversity-guiden alle musketered på, at vi ikke skal blive ved med for 90-98 % vedkommende at se investeringer i mandlige founderteams. Og dette pledge, gentaget på Danish Business Angels og Danske Banks impact-pitch denne mandag, omfatter nu endnu flere. Vi samler op på fredag og lægger video-bits ud.

Allerede nu kan du downloade og studere økosystemets samlede rapport om Return on Diversity. Både temaet og løftet vil vi forfølge de kommende dage og år. For det bliver jo selvforstærkende. Hvis founders fx kun har ansat mænd, vil kun mænd arbejde der – og vi mænd tænker og opfører os nu engang som mænd! Det bekræfter Theis Søndergaard fra Vivino i dagens #4 artikel: When two boys in a garage become two hundred boys in a garage. Og det gælder også investorer, som Frederik Lysgaard Vinds meget læste bidrag illustrerer. Lad os så få flere kvindelige rollemodeller, siger alle, og de springer jo heldigvis frem, som du stadig kan se dem i Mød de danske vindere af Nordic Women in Tech 2020.

Næste event i startupscenens årshjul er normalt et præmieringsshow uden megen debat, nemlig Nordic Startup Awards på torsdag. Og derfor mindre coronaegnet – for fest og farver er nu bedst i stærkt savnede real life. SLUSH er også forbi, og selv en fest i et sort hul i Helsinki kan savnes. Men en pitch er langt hen ad vejen den samme online – og mindst lige så effektiv. Det fortæller bl.a. Suzanne Lauritzen, Raffle.ai, Nicholas Meilstrup, CrediWire, og Carsten Grønning, Bumble Ventures, der har deltaget i internationale matching events med alt fra Sequoia til Balderton, arrangeret af Mikkel Rørvig, Nordea Startup & Growth. Læs om onlineudbyttet for startups og ventures, og hør, hvad Mikkel Rørvigs planer er med det.

Og så kan du glæde dig til at læse lidt status på de mange startups og 17.000 medarbejdere på fintech-scenen. Vi ser den især ud fra hhv. Steffen Ekelund fra Kontolink og Nicholas Meilstrup fra CrediWire og deres kolleger i Fintech-pakken. Her er det ikke EU-lån, men EU-regulering, der faktisk baner vej for smartere databrug og giver fintechs mulighed for at hugge dele af værdikæden fra de traditionelle FSP’er eller finanshuse.

Ugens investor er ikke hvilken som helst VC, men Ulla Brockenhuus Schack, stifter og CEO i SEED Capital og godt i gang med second close på næste milliardfond. Hun er jo by far dén mest berømte i vores danske venturefelt. Læs, hvad hun med sit sikre overblik svarer på vores 5 skarpe og om opskriften bag de mange tech-succeser, fra Templafy til Trustpilot, hvis mulige børsnotering i London, vi har et godt øje til. En anden investor, Michael Bjørnlund, har nok investeret for lidt mindre end 13 mia. kr., men som business angel fra DanBAN er han nu oppe på 7. indslag i sin serie ”Mit investorliv”. Denne gang om fem blinde vinkler hos startups – og her er det ikke kønsblindhed.

En anden stor debat er blot startet, og den handler om bæredygtighed i verden og Danmarks grønne omstilling, inkl. CO2-afgift! Det vil blive et andet hovedtema i 2021, hvor vi har spurgt: Er den grønne omstilling det nye sort for startups?

Der er altid mange herlige vinkler mellem mennesker, der skal udvikle deres virksomheder på nye modeller og i mangedobbelt tempo. Sidste uge havde vi en podcast med Rasmus Schmiegelow, Goodiebox. Du kan nu også lytte til  Techtopia nr. 170 om kunstneren Paolo Cirio, der vender myndigheders brug af ansigtsgenkendelse mod myndighederne selv eller lyt til KvindeKompagniet, som i sidste uge optog hos og med Roccamore-founder Frederikke A. Schmidt, erhvervsminister Simon Kollerup og diversitetskonsulent Lisbeth Odgaard Madsen om iværksætteri og barsel.

Eller oplev video nr. #2 af de underfundigt relevante selfie-videoer, Frederik Ploug, Keystones, deler med os og økosystemet. Den er go’, som Haribo siger om sin lakrids.

Er du stadig åbenmundet trods mundbind, er du velkommen på Bootstrappings redaktion til en kop et eller andet væske uden indbygget dræn. Eller skriv til os på info@bootstrapping.dk. Her forsøger vi at holde fanen højt – i al fald til på fredag, hvor du får vores helt personlige vinkel på en ny herlig uge i vores fælles økosystem.