Danske unicorns – Corti’s succes – Sahra-Josephine & FF – Høgenhavens grønne VC – Martin Thorborgs lære – Thiel’s PayPal-mafia

 

Hvor er der mange skarpe, unge mennesker, der kan formulere, hvad de vil. Det kom min hustru hjem og sagde efter fire dage i Strasbourg med 200 inviterede borgere fra hele EU. Og hvor kan EU, som verdens største marked, gøre meget for intelligente løsninger og høje grønne standarder til Kina, USA og øvrige.

Ja, der er mange dygtige, og et fornemt eksempel er Andreas Cleve og hans team i Corti. Vi elsker alle historien om at detektere hjertepatienter i alarmcentralers samtaler, men hvilke sygdomme kan så ikke detekteres? Corti viser AI-vejen og er ugens startup. En forskel gør Sahra-Josephine Hjorth, CanopyLaB også i edtech, men i dag er hun på som founder, der er kvinde. Hun sætter finger og skarpe ord på, hvor umodent det danske kapitalmarked er i forhold til diversitet.

Æblerne er modne på træerne, men kan og skal vi holde på startups til de er unicorns? Skal de største og dygtigste blive her – det diskuterer jeg i ugens klumme. At vi er unge og grønne i forhold til den grønne omstilling, ved vi. Der skal ske meget mere. Thomas Høgenhaven, tidligere bl.a. Better Collective har selv lavet en grøn venturefond og giver lærerige input som ugens investor. Martin Thorborg er et long lasting brand i iværksætteri. Hør hvad Martin har på hjerte. Og læs anmeldelsen af en ny international bestseller om Peter Thiel, åndelige bagmand i Silicon Valley via den såkaldte PayPal mafia.

 

Ugens startup: Corti – når AI foregriber sygdom

Når man som Corti har vundet den paneuropæiske pris Future Unicorn Award, bliver man set på. Serie A-runden i september blev da også på 170 mio. kr. Det er ikke tilfældigt, at Andreas Cleve & co her på Bootstrapping har lanceret et AI-akademi. For deres AI-analyse i realtid af tale bag om patienters mumlen og smerte mm. i et mobilopkald er kommet langt, og konkurrenter er i Nuance/Microsoft klassen. Hvad er potentiale og perspektiver? Bootstrapping har udfordret Andreas.

 

5 skarpe til ugens investor: Thomas Høgenhaven

Du kan godt i lille skala lave en startup, der er bæredygtig i en livscyklus-analyse, men som ikke er det i stor skala. Så har investor snydt sig selv og verden. Det er bare en af pointerne hos Thomas Høgenhaven, CEO i Planetary Impact Ventures, lavet med en personkreds fra Aarstiderne. Du kan læse om hans investorkrav på fondens 6 prioriterede grønne felter, der er alignet med EU’s kommende taxonomi. Og Thomas gør politisk opmærksom på en Green Valley of Death i og med, at vi mangler en ensartet, høj CO2-afgift, der vil give grønne forretningsmodeller en klar konkurrencefordel. Læs Thomas’ svar.

 

Female Founders #5: Sahra-Josephine Hjorth

Alle investorer skal gennemgå et kursus om unconscious bias. Vækstfonden og Innovationsfonden skal allokere en pulje på 30 % af den samlede kapital til social impact-investeringer. Og der skal være en større kønsbalance og diversitet i de danske investeringsfonde. Det er Sahra-Josephine Hjorths tre forslag. For det danske kapitalmarked er ”meget umodent i henhold til investeringer i virksomheder drevet af kvinder og minoriteter”. Det er bad for business og gør, at kvindelige founders ikke har incitament til at blive i Danmark. Se Sahra-Josephines skarpe opsang.

 

Danske unicorns – skal de største og dygtigste blive her?

Vil en superfond kunne holde næste generations unicorns som Pleo, Lunar og Too Good To Go i Danmark? Nej, spørgsmålet er skævt, for ingen i økosystemet tror på, at alle unicorns nogensinde forever kan eller skal blive. Og en organisation i sig selv er ingenting, hvad enten du sætter ”super” for eller bag. Men nogle scaleups efter serie A+ har unødigt tidligt været tvunget til at søge vækstkapital og kompetencer i udlandet. Lad os få bridget Udvandringens Dal bedre for alle Too Good To Be Gone. Det er faktisk helt, som når Fakta gerne vil have, du bliver 5 minutter længere. Men 1 minut er nok til at læse dagens klumme.

 

Afsnit 1: Sådan lærer du af dine succeser og fejl – med serieiværksætter Martin Thorborg

Martin Thorborg har prøvet det hele – både at køre gennem startup-branchen med 200 km/t, og at gå ned med et kæmpe brag. Han har været med uendelig længe med Jubii og Amino.dk og delt sine erfaringer så langt, vi kan huske. Nu har Vækstfonden i første afsnit af sin nye serie bedt Martin rejse tilbage i tiden og give et godt råd til sig selv som spæd iværksætter i start-90’erne. Lyt til første podcast i en række om guide til iværksætteri.

 

Peter Thiel og Silicon Valleys etiske problemer

Peter Thiels Zero to One og forelæsningsnoter er noget af det skarpeste. Hans næse for forretning med PayPal ”move fast and break things” og ”magt har ret”– tilgange er legendariske. Hans PayPal Mafia styrer Facebook, Palantir og SpaceX og mange andre på en indbygget ideologi, der handler om at være ligeglad med etik, normer, og humane hensyn. Han er mere end ultraliberal, nærmest anarkist i sin outsider kontrære position, hvor selv fartgrænser er en krænkelse af hans personlige frihed. Stærke individer – som ham selv og Trump – skal ikke begrænses! Peter Svarre, digital ekspert, diskuterer Thiel og hans forretningsstrategi ud fra Max Chafkins nyligt udkomne The Contrarian: Peter Thiel and Silicon Valley’s Pursuit of Power. Døm selv!

 

Techtopia 210: Danmark producerer masser af mikrochips

 

 

Vi mangler alt i et opsving med brudte forsyningskæder, men især mikrochips. Margrethe Vestager fortæller, at hun vil fordoble produktionen i EU af mikrochips inden 2030. Men vidste du heller ikke, at vi allerede på DTU Nanolab producerer chips til 3D scanning i smartphones?  Jörg Hübner, Nanolab professor diskuterer med Theodor Nielsen, CEO, NIL Technology – og Vestager er med på linjen. Lyt til Techtopia.

 

Helt ud i skoven med os

Jeg var i går ude at besøge Home.Earth, der skal rejse en milliardfond til globalt bæredygtigt og socialt modulbyggeri, og samtidig se Tunnelfabrikken i Nordhavn, der nu fra at støbe Øresundsbroens elementer bliver et kæmpe arbejds- og livsudfoldelsesrum – og her vigtigst: største startup space i Europa – ja, også i forhold til Station F i Paris. Kors hvor er der gang i den, og hvor kan vi tænke dygtigt i tech og rum, design og brugere.

Men der er også run på alt. For nogle dage siden rykkede vi vores North Star møde for 30 scaleup founders, simpelthen fordi alle de (for mig) unge founders var så optaget af transaktioner og arbejde. En af disse, Emil Pfeiffer Stenbøg solgte samme dag sin cirka to år gamle virksomhed, Krizo for et trecifret millionbeløb. Vi var en håndfuld DanBAN-investorer, der ikke før så hurtigt havde fået en så høj tocifret multipel. Sådan er der ofte så meget at glæde sig over i det her herlige økosystem med så mange dygtige personligheder.

Men få nu også blodtrykket lidt ned i efterårsferie-weekenden, så Corti ikke automatisk skal indlægge dig! Tag fri, som jeg de næste dage, og gå ud i den flot falmende skov – med, eller nok for dit blodtryk bedre uden, en Squid Game maske. Du er også så velkommen til at skrive til jesper@bootstraping.dk, men ellers ses vi opladte og oplagte på den anden side efterårsferiens regnevåde skovveje.