Kilde: Pixabay

Bootstrapping Sommer – Vores startups: Abzu, Monta, OliOli…. – Min Mette i modgang – US Warnøe – e-konkurs for Organic

 

Så er det sommer, og vi udsender direkte til din ferielæsning, det bedste du allerede har glemt. I dag creme de la creme af det, I læsere klikkede mest på af næsten halvtreds startups, vi har lavet portræt af i året. Og det er i rækkefølge: OliOli, Poster&Frame, Pensure & GrandhoodPublic, Abzu og Monta. Som vi tit skriver, har vi mange rigtig dygtige startups i Danmark. Og founders betragtninger er faktisk værd at læse!

 

”Lidt modgang tager man ikke skade af”

Det var vise jyske ord fra en vis Mette. Jo, det kunne måske godt lige nu være hende Mette på Marienborg. Men det er nu hvad Mette Lykke, CEO (men ikke founder) af Too Good To Go, sagde lige da corona brød ud. Det kunne hun jo så fint gentage nu. I hvert fald tager hun den aktuelle markeds- og kapitalsituation så cool, at jeg må tage sommerkasketten af. ”Vi kører som vækstvirksomhed med underskud pr. design”, som hun siger og fortsætter i Børsen: ”Hvis investorerne ikke er villige til at betale så meget for væksten mere, så skal vi heller ikke være villige til at investere så meget i den mere. Så vi har valgt at rykke tidspunktet, for hvornår vi bliver profitable, frem.” Ja, vi rykker fra toplinje vækst mod at se på bundlinje eller i al fald på runway. Meget kortere kan opgaven vel ikke formuleres, end det Mette gør her: “Vores fokus er på at konsolidere det, vi allerede har, og drive det i retning af at blive profitabelt. Hendes opgave er så ikke den mindst udfordrende. Omsætningen i 2021 nærmede sig en halv milliard, men underskuddet var altså også 344 mio. kr.

 

Warnøes US-tur

Vi har ellers ikke hørt meget til Mette Lykke de seneste år, hvor hun har koncentreret sig meget om det amerikanske marked. Peter Warnøe har besøgt det i seks uger, og venture fonds kollegers oplevelse af situationen har gjort indtryk, kan man mærke på hans sommer nyhedsbrev: Many venture funds in the US have stopped funding for the time being. With the uncertainties and disruptions in the market, they are putting a pause on new investments for now.” Jessica Mathews opgjorde i går i Fortune, at nedgangen i investeringer fra de ti mest aktive venturevirksomheder fra 2. kvartal 2021 til 22 var 23%. ”Investorerme skriver færre og mindre checks ud”, som hun skriver fra et land, hvor de nok stadig har checks. Det er i al fald en kæmpe fordel som Nordic Eye’s stjerne Bellabeat at have positivt cashflow, mens det modsatte er skidt. Som Warnøe konkluderer: Company valuations are decreasing, especially for the ones with high cash burn, who need urgent financing, especially in the eCommerce, fintech, and blockchain industries. But we still see lots of cash accessible for great companies.”

 

Organic Basics klædt af

Vi skal tilbage til finanskrisen i 2009 for at finde så stort et fald i forbrugertillid som lige nu. Og det selv om folk har gode job og tjener bedre end nogensinde. Køb-ikke, betal-aldrig, er det kort de nu svinger. Så nu kommer de første ofre for den mærkelige situation. Organic Basics måtte erklære sig konkurs mandag. Jeg føler mig næsten medskyldig ved kun at have købt ti par – i øvrigt fremragende sorte – sokker ved juletid til mig selv (for strømper er trist gave under træet). Jeg har ikke snakket med Mads Fibiger som er en del af Bootstrappings og Nordeas North Star founder netværk. Men det er vel så banalt som at køre over for rødt lys på ringvejen. Man havde ikke lige set den dobbelte vending i e-handlen og på kapitalmarkedet. Det er så banalt, at det er svært at skrive: Nogle på savannen, ikke nødvendigvis de dårligste dyr, men de der har sværest ved at omstille sig hurtigt, ja de dør. Siden finanskrisen har vi haft én lang optur. Så mange har aldrig oplevet andet. Derfor genfortællingen.

 

Sommer genlæsning

Alle har vi oplevet en mindre god dansk juli. Nu får vi se, om det er bedst at arbejde til august, følge Touren eller som jeg lige nu feriere på en klippeø i det sydlige Europa. Hvor du end er, så genlæs den lille håndfuld fine startup portrætter fra året. Ha’ det herligt til vi høres ved næste onsdag.

 

Ugens startup: OLIOLI – hypet skalering

#1 mest læste ”Ugens startup” i første halvår af 2022

Med introduktionen af den hawaiianske ”poke bowl” og en branding der tapper ind i en urban livsstil, har OLIOLI innoveret dansk madkultur. Det har foreløbig banet vej for åbningen af ni take-away restauranter i København. Men hvad er opskriften på at skille sig ud i et marked, hvor madportaler og konkurrenter uafladeligt kæmper om brugerens opmærksomhed? Bootstrapping har taget snakken med founders Frederik Johansen og Nicolai Suwinai om udfordringerne, betydningen i det nye DanBAN-syndikat og hvilke nye ingredienser der skal i bowlen, når man står overfor en skalering. Dem får du genserveret her.

 

Ugens startup: Poster & Frame – software der vækster 457% og demokratiserer kunstneres arbejde

#2 mest læste ”Ugens startup” i første halvår af 2022

Med en vækst på 457% over blot 4 år gør Poster & Frame noget rigtigt. Skandinaviske kunstnere kan fokusere på håndværket, mens startuppens printersoftware sammenbinder individuel produktion og distribution på ny måde af hele 20.000 kunstværker om dagen. Founder Kevin Agerholm fortæller om nøglen til den massive vækst for det dobbelte forretningskoncept, om drømmen om en grøn fabrik og om venture-selskaber, der jagter ham. Læs med her.

 

Ugens startups: Pensure & Grandhood udfordrer pensionssektoren

#3 mest læste ”Ugens startup” i første halvår af 2022

Vi bliver ældre og ældre, men mere og mere techsavvy – og den udvikling kan udbuddet af pensionsløsninger godt understøtte. De to startups Pensure og Grandhood forsøger på hver sin B2B-måde at innovere en sektor, der savner et digitalt løft. ”Vi børster støvet af pension,” forlyder det. Hvordan det præcist gøres, må du læse her.

 

Ugens Startup: Public – demokratiserer US aktiemarked

#4 mest læste ”Ugens startup” i første halvår af 2022

”Det amerikanske marked er jo Champions League i finansverden,” griner Jannick Malling, den danske co-CEO & co-founder af fintech-firmaet Public, der siden 2019 har forsøgt at onboarde og uddanne folk på et aktiemarked, som de tidligere har stået udenfor. I skrivende stund er Public vurderet til at være godt 8 milliarder kroner værd. Men den langsigtede vision er svær at prissætte. Få indblikket i hvorfor lige her.

 

Ugens startup: Abzu – AI fra forudsigelse til forståelse

#5 mest læste ”Ugens startup” i første halvår af 2022

Casper Wilstrup, tilbyder – sammen med sine seks co-foundere i den dansk-spanske softwarevirksomhed Abzu, en helt unik AI-teknologi. Men hvad gør Abzu så speciel, og hvordan skal de hamle op med konkurrenter som Google, Amazon og Tencent? Det kan du læse bagom her.

 

Ugens startup: Monta revisited – transparens og tillid til nye højder

#6 mest læste ”Ugens startup” i første halvår af 2022

Princippet om ”at dele alt med alle” gælder hele vejen rundt i Monta, hvor hele 41 % af kapitalen er sat af til warrants. Det gælder også ift. økonomi og investeringsrunder, hvor man har fuld transparens for alle i virksomheden. Bootstrapping har sat CEO og co-founder Casper H. Rasmussen i stævne for finde ud af, om modellen er fremtiden for startups. Genbesøg startuppen lige her.