økonomisk bobbel

Boble-økonomisk fest? Jarlbæk & gældspandemi – Maiken Paaske & VR/AR– Stine & +impacts – Clubhouse-kaffe!

 

Se så blev jeg klippet, da jeg ikke er gammel nok til at blive stukket. Et Corona-klip, omend uden testkrav som på Bornholm. Bodil havde nemlig bestilt en trimmer til min hårpragt, der åbenbart mindede hende mere om Boris Johnson end om min ungdoms lækre Beatles-hår med slangekrøller.

Sådan blev vinter til vår, og der er gået et år. Altså med COVID-19. Og her i vores nordvestjyske vinterferie-Hjortdal ligger disen tungt over markerne. Sidste marts sagde vi, at det var svært at se ud af forruden, hvordan krisen ville forløbe. Har du det ikke på samme måde her et år efter?

Lige nu lukker Mette – under stor ståhej – lidt op. Vi kan komme ”en tur i byen”. Det vil her sige til hovedgaden i Fjerritslev, hvor oplevelserne næppe er evigt mindeværdige. Men vi kan hurtigt blive lukket ned igen som i Kolding, må vi forstå. Og det længere sigt: Influenzaen forsvinder med sommervarmen og vaccinerne. Men fortsætter mutationerne så til efteråret? Eller vil BioNtech vaccinen også slå dem ned? Både på kort og lang sigt er det så tåget som i morges over markerne, hvor temperaturen er vendt fra minus 20 til plus 10 på ingen tid. Strategien, både den sundhedsmæssige og den økonomiske, hvis den er der, kan man roligt sige er behæftet med stor volatilitet.

Givet er at mange, da ikke mindst startups, er behæftet med gæld, så langt vi kan se frem. Mens vi holder modet oppe, har alle hjælpepakker i vores økosystem altovervejende været ’hjælp til selvhjælp’ for at omskrive det hele til noget pænere end ordet gældspandemi. Moderne økonomer hævder, at det ikke betyder noget for en nation. Vi kan bare rulle gælden – tillykke børnebørn!  Men vi andre er pænt terminale. Hvad det betyder, spekulerer Jesper Jarlbæk, engang toprevisor, nu investor og DanBAN formand, over i no. #4 af vores forudsigelser for året. Jarlbæk sagde på et møde – kan ikke huske hvilket for de her online møder tåger også ud i ét for mig: Når SPAC’s igen kommer på mode, så er vi ved enden af festenAltså at når det går så vildt til, at man laver IPO’s af tomme selskaber, der så bare kan købe (hvad som helst) op i dem, så har vi en sand boble. Economist har uddybet samme pointe. En anden god indikator for en boble er vel, at amerikanske tech-aktier i snit i 2021 er løftet 63 % på førte handelsdag. I 2019 var det 26 % i snit. Gamestop- og bitcoin-euforien i starten af måneden er samme indikator for delbobler.

Jarlbæk afslører også, at hans yndlingsstartup er BellaBeat med Sandro Mur og Urška Sršen som founders. Den stormer frem på USA’s vestkyst og er vist Nordic Eye’s allermest håbefulde investering.  Vores Ugens startup har fremgang samme sted. Det er pæredanske BeautyVision med founder Maiken Paaske. Maiken er vokset op på en gård udenfor Jejsing (det er helt nede ved Tønder) og var så it-iværksætter i Århus. Hun er sej og har skabt værdi for både brugere og skønhedsklinikker med VR-visualisering af efterudtrykket på en operation. Og jeg ville da også gerne have set mig selv klippet allerede før fruens trimmer kørte. Så langt er jeg – helt filler-fremmede – med på at skabe transparens.

Lucas Nygaard er co-founder og CEO i Hololink og vil gøre mere tilgængelige augmentet reality endnu mere tilgængelig. AR skal slet og ret demokratiseres!  Hololink er af marketingbranchen blevet kaldt en ”gamechanger for AR”. BeautyVision og Hololink er eksempler på gode og sunde danske startups, der viser, at vi kun er ved starten af, hvordan vi kan udnytte den radikale digitalisering. Vi har før i Varjo viser vejen bragt et andet case-eksempel på, at VR/AR er gået fra fantasifulde usecases til reelt industriel brug. Og også med danske N2F investorer.

Krystalklart er, at ”tiden er til impact”. Det siger Danske Banks Stine Jersie Olsen, chefkonsulent for Growth & Impact, og tidligere Investment Manager hos Bestseller Foundation og CSR Capital. Og hvad lærte gode Stine så ude i den 3. verden om impact? Læs hendes impact-erfaringer med startups frem til Go-Pen, en investering i dansk impact-startup med sigte på 3. verden, foretaget af 15 af hendes bankkunder efter pitch-event og uddannelsesforløb. Så er vi nået til 6. og sidste highlights i impactserien på basis af Impact Report Nordic Investors 2020. Med et citat fra Richard Georg Engstrøm hedder den “Don’t let perfection become the barrier to take action as an impact investor” – og en af vores markante impact-investorer, Saxo.com-stifter Jørgen Balle Olesen, indgår.

Og så er vi, som i enhver snak for tiden, tilbage ved alle usikkerhederne omkring COVID-19. For i ugens Techtopia 182 handler det om statens strategi og teknologi for smitteovervågningen. Hvor hårdt skal vi gå til smittesporingen, når vi sammenligner os med Asien? Henrik Føhns har fire gode danske Asien-kendere i studiet.

Vi elsker vores sponsorer, dvs. partnere, der kører i et bånd hen over vores site. Og nu har vi også sponseret Henrik Hahn-Nielsen, ganske vist kun med omtale. Men han åbner for debat om, hvordan vi holder gode, sjove møder – og hinanden oppe. Så tilmeld dig nu og join Danmarks digitale kaffemøde på fredag formiddag; målet er 15.000 deltagere, nok til at komme i Guinness Rekordbog. I morgen torsdag kl. 15 kan du fx komme til virtuel Innofounder Graduate dag med 17 pitches fra startups, heriblandt VitaSim, en anden spændende VR-platform.

Og allerede nu kan vi alle sammen selvfølgelig snakke videre på vores (næsten) allesammens Clubhouse. Det kan såmænd være ganske interessant, omend ikke lige i disse minutter i ”Jeg lytter til mig selv, der helst taler om mig rummet”, hvor snik-snakken er en 100 % sand afspejling af rummets navn. Er du mere til handling, så skriv hellere til jesper@bootstrapping.dk fx om en ven, du synes jeg skal sende et gratis prøveabonnement.

Fredag ses vi igen, bl.a. om en ny international dansk investeret milliardfond. Og så skal jeg nok få kigget ud under pandehåret, der blev væk og rydde op i ugens værste tåger. For intet bør være mere krystalklart og ordentligt end vores økosystem. Ha’ det så længe derude i herlighederne!