41 % warrants. Monta viser vejen? – Claus & People VC – Løw åbner netværk – Metavers og SoMe

 

På Bootstrapping har vi skrevet om usikkerhed og nervøsitet for startups med at rejse kapital, for hvorfor skrive ”krise” og råbe, som om ulven kommer. Men nu er jeg nødt til at stramme skruen og sige: Det trækker op. Det bliver snart markant sværere at rejse kapital. IPO’s i USA er de færreste i 6 år. Værre: Serie A værdisætninger dykker. Meget. Så hele kæden er påvirket. Når jeg lige har læst internationale rapporter fra mit corona-sygeleje (ja, det er også skidt), så skal vi i al fald rundt om det på fredag. Hvis jeg altså ikke er svimmel af kropskemi og krigsbekymringer. Men i dag skal vi se på noget meget mere opmuntrende!

De dygtigste klarer sig altid, sagde min salige forældre – og sendte et hvast blik mod min lukkede lektiebog. Monta gør i al fald. Vi har genbesøgt denne ret fantastiske elbil-ladestander startup, fordi Casper og Anders har gjort noget få tør. Åbnet alle løn-, investor- osv.-aftaler. For alle. Og delt 41 % af kapitalen ud til warrants! Woow, hvordan skal det lige gå, spørger du. Og mit svar er, at det er bare et led i den demokratiseringsbølge af ejerskab, vi vil opleve. Glem andelsbevægelse og kooperationens form, nu er det hard core aktier, vi sælger. Og det til medarbejdere (ikke kun i startups, også fx ved de generationsskifter vi står med) til kunder (crowdfunding) og bredt til aktionærer (fra syndikering til især vækstbørser). Men læs nu hvad Casper H. Rasmussen fortæller.

People” er det vigtigste for en startup i dag, den absolut vigtigste ressource. Derfor er det også logisk nok, når Claus Zibrandtsen kalder sin venturefond for People Ventures. Læs om, hvad han ellers vil med fonden.

Ja, men ”netværk” er også vigtigt. Og hvordan kan man egentlig komme i kontakt med kendte folk, fx topguruer i amerikanske tech-startups, der er vigtige for ens projekt? Jonathan Løw har gjort sig tidlige erfaringer med at udvide sit netværk, som han deler i dag. Jonathan startede med Richard Gere, og godt det ikke var Will Smith, for så risikerede han jo at få en på kajen. Vold er uacceptabelt i virkeligheden, meget acceptabelt på film. Will Smiths overreaktion har unægtelig optaget sindene på de sociale medier i ugen, næsten på niveau med krigen. Din egen sociale medie-tilstedeværelse kan du høre podcast om fra Vækstfonden, og er du på vej mod metavers, kan du lytte til en diskussion i Techtopia om samme.

 

Ugens startup: Monta revisited – transparens og tillid til nye højder

Det er ikke engang et år siden, vi sidst besøgte ugens startup Monta, men vi vil gerne på genbesøg. Naturligvis for at tjekke de voldsomme vækstplaner for app’en på tværs af elbils-ladestandere, men især for at finde ud af, hvordan det går med det radikale medejerskab og den radikale åbenhed. Alle får indblik i ALT og 41 % af kapitalen er sat af til warrants. CEO og co-founder Casper H. Rasmussen bliver udfordret på, om det er en model er fremtiden startups. Læs og tænk selv.

 

5 skarpe til ugens VC-investor: Claus Zibrandtsen

inQvation startede som et tech community i en prægtig hal ude i Taastrup, bl.a. med Goodiebox, men nu har yngste generation Claus Zibrandtsen etableret sin egen People Ventures. Her bruger teamet den model (lidt som kapitalfonde) at involvere sig langt mere hands-on i udviklingen af founder-teams – også fordi ”vi elsker at kæmpe en kamp sammen med vores foundere”. Læs selv Claus svar.

 

Løw: Sådan kommer du tæt på verdens førende iværksættere og ledere?

Netværk betyder alt. Men hvordan får du fx lige fat i toperhvervsfolk og andre, der er relevante for dit projekt? Serieiværksætter og forfatter Jonathan Løw startede med Richard Gere og gik videre til founders af Airbnb og andre. Ud over underholdningsværdien får du tips til første kontakt og til, hvad man kan bede folk om. Tjek selv.

 

Techtopia 231: Dansk fremstød i koreansk metaverse

Mange, herunder da ikke mindst Meta/FB, siger, at metaverset er fremtidens internet. Det sydkoreanske forsknings- og IT-ministerium har oprettet en “metavers-alliance” med 500 virksomheder, inklusive Samsung og Hyundai. Det danske Innovationscentret derovre tapper ind i det for at følge med i den teknologiske udvikling i Korea. 20 danske virksomheder, universiteter og styrelser er involveret. Lyt med bordet rundt.

 

Vækstfonden: Sådan skaber du indhold til sociale medier – med Ian Gwinner

Ian Gwinner, PL & Partners mener, det er et must at være på og arbejde med sociale medier. Men hvordan vælge mellem Facebook, Instagram, selfievideoer, annoncering og vidensdeling? Han giver dig råd til, hvordan du skaber et indhold, der får kunderne til at stoppe med at scrolle og i stedet klikke sig ind hos dig. Lyt med.

 

Ses vi fredag

Jeg underviste i går (ja, desværre online) et hold gode DanBAN investorer, der diskuterede forskelige etiske dilemmaer med startups. Der er mange – og vigtigst er altid at bevare sin sunde dømmekraft som bedste kompas. I øjeblikket snakker jeg med et par CEO’s, der har produktion i Rusland, Ukraine og Baltikum. Selskaber er ét, men hvert land sin situation. Jeg misunder dem ikke, for ingen af stederne er det helt så ligetil, som posts på sociale medier giver indtryk af. Men har du input til dilemmaer og andet, så skriv til jesper@bootstrapping.dk, for af diskussion bliver vi klogere. Og vil du gerne være med, støtte os og købe etPRO-medlemskab, så ringer du til Nikolaj på 42610660. Vi ses.